Monster Truck Madness – Amerikan pelleilyä

Voiko hölmömpää näkyä ollakaan kuin punaniskaiset rasvamaksat intoilemassa naurettavan kokoisilla renkailla varustettujen maastureiden kilpailuissa? Eihän yksikään itseään kunnioittava tietokonepelaaja voi muuta kuin halveksia tällaista machopelleilyä? Pelin julkaisijakin on itse Microsoft.

Ihan kaikkea ei kannata uskoa. Mikäs sen parempi autopelin aihe kuin puoliksi romurallia ja puoliksi motocrossia muistuttavat kisat sikamaastureilla. Ei turhia sääntöjä, ei liikaa nysväilyä varikolla, mutta sitäkin enemmän vauhdikasta revittelyä, jossa ei peltejä säästellä ja jossa autot viettävät yhtä paljon aikaa ilmassa kuin maassa.

Ei turhia rajoituksia

Monster Truck -kisojen säännöt ovat yksinkertaiset. Ensimmäisenä maaliin tullut voittaa, eikä reitillä ole muuta väliä kuin se, että muistaa ajaa tarkistuspisteiden läpi. Oikoteiden käyttäminen ja radan ulkopuolella ajaminen on täysin sallittua. Osa kilpailuista käydään suljetuilla kilparadoilla, ja kolme kilpailua rallia muistuttavilla tieosuuksilla, joissa maasto voi vaihdella rajusti matkan varrella.

Aivan oma lajinsa ovat kiihdytyskisat, joissa ajetaan pareina joko suora tai J-kirjaimen muotoinen pätkä mahdollisimman nopeasti. Mielenkiinnon lisäämiseksi radalle on tiputeltu esteiksi autonromuja, joiden yli pitää tietysti jyrätä.

Erilaisia ratoja voi ajaa joko yksittäisinä kilpailuina tai liittää niitä yhteen turnauksiksi. Moninpelissä voi sekoittaa ihmisten ja tietokoneen ohjastamia autoja. Toinen toistaan hillittömämmän näköisiä autoja on kaksitoista, mutta ainakin minun näpeissäni ne tuntuvat käyttäytyvän identtisesti. Autojen iskuvaimennusta, renkaiden kuviointia, vaihteiden välitystä ja kiihtyvyyttä voi säädellä vapaasti.

Itse ajaminen on toisenlaista kuin useimmissa autopeleissä. Ohjaus tuntuu siltä kuin todella liikuttaisi suurta massaa, joka lepää löysillä kumeilla. Autot kallistelevat rajusti ja vaappuvat puolelta toiselle. Hyppyrin ja ilmalennon jälkeen horisontti pomppii villisti ja kädet ovat yhtäkkiä täynnä työtä pelkästään auton pystyssä pitämisessä. Autojen komeat kaadot ovatkin lähes tärkeintä koko lajissa, sääli vain, etteivät autot saa mitään vaurioita. Ainakin vauriot olisi voinut laittaa valittaviksi, jolloin moninpelit olisivat vielä raaempia.

Hauskan pehmeän ja vaikean ohjattavuuden lisäksi tuntuma erilaisiin teiden pintoihin on mainio. Vaikka Monster Truck Madness vaikuttaa aluksi täysin dorkalta rälläyspeliltä, on se tehty hyvin. Auto käyttäytyy aivan eri tavalla asfaltilla, mudassa, vedessä ja hiekalla. Perän heittäminen linkkuun mutkissa ja autojen aliohjautuvuus on tehty yllättävän aidon tuntuisesti.

Loppuuko vääntö?

Monster Truck Madness potee samaa tautia kuin Hellbender, Microsoftin toinen uusi peli. Laitevaatimukset ovat sitä luokkaa, että harvalla on mahdollisuus nauttia pelistä sekä nopeana että kauniina. Hyvällä 3D-kortilla Monster Truck Madness on upea kokemus ja kilpailee tasaväkisesti pelihallien ajopelien kanssa. Useimmat joutuvat kuitenkin karsimaan resoluutiota ja yksityiskohtia rajusti, jos haluavat että ajamisessa on yhtään vauhdin tuntua.

Monista muista autopeleistä Monster Truck Madness poikkeaa edukseen monessakin asiassa. Autot lentelevät hyvinkin aidon oloisesti, tosin välillä hieman liioitellen. Jokainen rata on oma maailmansa, jonka sisällä voi ajaa täysin vapaasti. Itse asiassa radalta eksyville on luvassa aika ajoin mukavia yllätyksiä.

Äänimaailma sopii aiheeseen mainiosti. Selostaja on juuri sopivan ärsyttävä ääliöjenkki. Musiikiksi tosin olisin valinnut mielummin kunnon kantripoljentoa kuin vinkukitaraa. Autojen äänet on otettu oikeista monsteriautoista, minkä kyllä kuulee. Vaihteiden kolahdukset sekä rungon ja renkaiden päästämissä äänissä on riittävästi voimaa, eikä moottoriäänetkään ole tyypillistä vinkumista.

Mikään kestopeli Monster Truck Madness ei ole. Radat on kahlattu läpi nopeasti, jonka jälkeen tosin riittää opettelua säätämällä auton käyttäytyminen vaikeimmalle ja kilpailijat kovemmiksi. Moninpeli on autopeliksi poikkeuksellisen lystiä, sillä autot ovat yleensä hyvin lähekkäin tuuppimassa toisiaan. Jos koneessa riittää puhtia, on Monster Truck Madness varsin oiva satunnainen paineenpurkaja.

82