Mortimer and The Riddles of Medallion – Etana, etana näytä sarves

LucasArtsin ensimmäinen lastenpeli Mortimer and The Riddles of Medallion on herkullinen sekoitus animaatiofilmiä, hauskoja lauluja ja ammuskelua. Kerrankin Mr. Lucas on pystynyt pitämään näppinsä kurissa ja tehnyt pelkkää hauskaa ilman sen kummempaa opetusta.

Tarina kertoo siitä, kuinka pienen Sallyn tai Sidin, pelaajan valinnan mukaan, on pelastettava maailman eläimet kamalalta kivetyskiroukselta, jonka on langettanut ilkeä Lazlow????. Lasten apuna on Mortimer, valtavan kokoinen etana, joka lentää kuin hävittäjä, höpöttää koko ajan ja on muutenkin hauska. Maailma pelastuu, kun kaikki rikkimenneen medaljongin palaset on löydetty.

Eläimet pelastetaan suihkuttamalla niihin elinvoimaa (eli ampumalla). Mikä sitten taas tarkoittaa sitä, että itse peliosuus on huikeavauhtista ja kovaäänistä ammuskelua. Se ei kolmesta vaikeustasosta huolimatta ole edes kamalan helppoa, niin allekirjoittanut kuin naapurin teini-ikäinen kakarakaan ei sitä ihan lonkalta heittänyt. Mortimer lentää Rebel Assaultin tapaan ennalta määrättyä reittiä, johon ei voi vaikuttaa kuin valitsemalla silloin tällöin suunnan.

Ampumaosuudet tapahtuvat savannilla, autiomaassa, kallioilla tai vaikkapa luolissa. Ja kun yhdestä on selvinnyt pääsee medaljongin palasta vartioivalle portille, joka yleensä puhkeaa tarttuvaan lauluun ja esittää arvoituksen. Palasta ei saa ennen kuin on keksinyt oikean vastauksen.

Lapsilleko?

Mortimer on ihan oikea peli, jossa lapsia ja heidän kykyään pelata ei ainakaan aliarvioida. Mortimer on jotain aivan toista kuin tietokoneisiin siirretyt kuvakirjat.

LucasArts on selvästi käyttänyt hyväkseen koko sen parisen vuotta, mitä pelin tekemiseen kului. Rompulla on mukana medaljongin palasten metsästys myös elokuvana, ja kyllä täytyy sanoa, että aina se Tiny Toonsit voittaa niin animaation tasossa kuin ääninäyttelemisessä.

Kynnys on kuitenkin ainakin näin suomalaisittain aika korkealla. Käytetty englanti ei ole selkokieltä, ja arvoitusten vastaukset ovat vaikeasti keksittäviä. Vastaus on yleensä eläin, mutta kuinka moni alle kouluikäinen suomalaislapsi tietää, mikä on opossumi ja mitä se syö? Viimeisessä osiossa täytyy osata päätellä, kumpi esimerkiksi sopii hylkeen kanssa, karhu vai kaljupääkotka.

Myös lentokohtaukset vaativat kärsivällisyyttä, ja niissä pärjääkin opettelemalla reitin ulkoa. Varsinkin luolissa grafiikkaa on ajoittain vaikea hahmottaa, ja ainakin minulla meni pinna viimeisessä osiossa. Toisaalta se nyt menee varsin helposti.

Mortimer and The Riddles of Medallion on paketin mukaan tarkoitettu yli 5-vuotiaille. Siihen kun lisää hyvän englanninkielen taidon päästään Suomessa noin 10-vuotiaisiin, eikä peli heillekään ole ainakaan liian helppo.

82