Motor Mash – Moottorimössö

Motor Mash on malliesimerkki idean kierrätyksestä. Jokunen vuosi sitten Eutechnyx-niminen porukka kyhäili Codemastersille ihka-asiallisen jatko-osan Micro Machines -hittiin. Nyt Eutechnyx on tehnyt saman pelin toisen kerran 3D-grafiikalla ryyditettynä ja nimennyt sen ytimekkäästi Motor Mashiksi. Mainostekstin mukaan kyseessä on "paras ja tärkein peli tietokoneiden historiassa". Toivottavasti vuodatuksessa on mukana hippunen itseironiaa.

Ylhäältä tiirattavien ajopelien historiaa vähemmän tunteville lienee syytä selittää pelin perusidea. Ajokkeja ohjataan Asteroids-kontrollein, toisin sanoen ohjaimen vääntö vasemmalla kääntää auton nokkaa menosuunnasta katsottuna vasemmalle ja päinvastoin. Sinänsä loogista. Vitsi onkin siinä, että radat poukkoilevat pitkin ja poikin miten sattuvat. Niinpä välillä ohjaimen kääntö vasemmalle viekin auton kuvaruudulla vaikkapa ylös, alas tai jopa oikealle. Tämä puolestaan johtaa varsinkin moninpelissä hilpeisiin tilanteisiin, kun osa autoista kaartaa kurvissa tyystin toiseen suuntaan kuin toiset.

Sielukasta pudottelua

Knock-Out-peli nelistään on niin Motor Mashin kuten muidenkin sen sukulaispelien sielu. Tuolloin kaikki neljä pelaajaa aloittavat kisan kuvaruudun keskeltä ja ruudun mitan jälkeen jäänyt putoaa pelistä pois. Voittaja on luonnollisesti se, joka jää viimeisenä jäljelle. Tämän jälkeen kaikki kisaajat pannaan jälleen samalle lähtöviivalle. Näin jatketaan kunnes ennalta sovittu kierrosmäärä on tahkottu.

Pudotuspelin yksi etu on se, että aloittelijakin voi hyvässä lykyssä pärjätä kokeneemmalle. Kentältä kerättävillä pikkukiusoilla voi lisäksi vinksauttaa kanssakilpaajien hermonpäät uuteen uskoon. Ohjus säännöllisin väliajoin johtoauton pyllyyn huvittaa ketä tahansa. Paitsi johdossa olevaa.

Pudotuspelin lisäksi pääsee halutessaan liigan kimppuun, harjoittelemaan ja aika-ajoihin. Moninpeleistä yhdellä koneella sujuu ainoastaan Knock-Out, mutta linkittämällä pelit ja vehkeet lähiverkkoon myös liigan kimppuun pääsee neljästään. Toisaalta vaikea kuvitella kenenkään innostuvan liigan kahlaamisesta kun hauskempi pelivaihtoehtokin on valittavana. Ratoja on peräti yli neljäkymmentä kuudessa eri kolkassa ympäri maailmankaikkeutta. Osa vie eksoottisiin maisemiin, osassa liukastellaan jäätiköllä ja jopa veden alla äheltäminen luonnistuu.

Aamuyön puuro miehen tieltä pitää

Parhaimmillaan Motor Mashin kaltainen peli on aloittelijoiden kynsissä tai aamuyöstä pelaajien hoksottimien puurouduttua syystä tai toisesta. Muu juhlaseurue seuraa kisatapahtumia pelin teemaan sopien luonnollisesti takavasemmalta ja sopivasti sivuviistosta.

Moninpelinä Motor Mash onkin siedettävä, nerokasta ideaa ei nimittäin hevillä turmella. Yksin sitä ei jaksa kahlata tovia kauempaa. Kontrollit ovat sinänsä kohtuulliset mutta tunnelma jää kauaksi ruotsalaisen UDS:n väsäämästä ja Virginin julkaisemasta maittavasta Ignitionista. Huolimatta D3D-korttituesta grafiikka on väärällä, räikeällä tavalla sarjakuvamaista eikä vauhtia ole riittävästi. Ruutu päivittyy nahkeasti nylkyttäen, mikä sekin latistaa tunnelmaa. Lisäksi kamera seuraa liigapelin tapahtumia pääosin auton takaa, jolloin osa huvista ja hauskuudesta jää pois.

Motor Mash tuntuu Codemastersin tuotoksiin verrattuna haalealta, jopa jääkaappikylmältä moottorivelliltä. Siihen ei tee mieli kajota ihan heti uudestaan, ei välttämättä edes pahimpien kavereiden kanssa.

55