Mythos: The Awakening

Suomi-ilmiö

Mythos: The Awakening

Blackland Games

Ilmestyy kun valmistuu

mythos1

Varjo Innsmouthin yllä

Talvella 1927-28 viranomaiset tekivät outoja ja salaisia tutkimuksia Innsmouthin kaupungissa. Mythos: The Awakening on tarina siitä.

Blackland Games edustaa uuden aallon suomalaisfirmoja, jotka keskittyvät julkaisemaan pelejä nopealla tahdilla. Tarkoitus ei ole ripustautua yhteen projektiin vuosikausiksi. Niko Arvilommi, Tero Kuparinen ja Topi Koponen perustivat kesällä 2013 tiimin, jonka esikoispeli, Planetary Guard: Defender, ilmestyi vuoden päästä.

Viime vuonna tiimiin liittyivät Matti Häkli ja Jarkko Kuitto, jotka molemmat ovat työskennelleet pelialalla usean vuoden ajan. Tiimiltä löytyy kokemusta Frozenbyten Trinen, Topware Interactiven Raven’s Cryn, Pirates of the Black Coven sekä Alan Waken pc-version kehittämisestä.

Tiimi kehittää Cthulhu-mytologiaan pohjautuvaa Mythos: The Awakening -peliä. Mythos sijoittuu 20-luvulle, jossa tutkijat yrittävät estää Suurten Muinaisten heräämistä. Seikkailu koostuu tekstipohjaisista monivalintatapahtumista, tutkimustyöstä ja vuoropohjaisesta taistelusta. Yhtäläisyysmerkit Arkham- ja Eldritch-lautapeleihin ovat ilmeiset. Lautapelistä lainataan muun muassa idea Suurista Muinaisista, joiden ominaisuudet vaikuttavat seikkailun tapahtumiin ja myös vihollistyyppeihin, sillä jokaisella muinaisella on omat kätyrinsä.

”Idea syntyi puhtaasti omasta innostuksesta lautapelejä kohtaan. Ajatuksena oli soveltaa lautapelien hyviä puolia kuten uudelleenpeluuarvoa ja luoda lautapelimäinen fiilis. Yhtäläisyyksiä Eldritch Horroriin & Arkham Horroriin löytyy, mutta tarkoitus ei kuitenkaan ole suora kopiointi”, luova johtaja Matti Häkli sanoo.

”Hyödynnämme digitaalisuuden mahdollisuuksia, aivan kuten Blizzard teki Hearthstonen kanssa. Hearthstonen monet mekaniikat eivät yksinkertaisesti taipuisi perinteiseksi korttipeliksi. Tavoitteenamme on, että lautapelien ja FTL:n ystävät tuntevat olonsa kotoisaksi, mutta saavat paljon uutta ja jotain, mitä muista peleistä puuttuu.”

Tarina kuljettaa tutkijoita ympäri maailmaa. Tutkijat käyvät kilpajuoksua Suurten Muinaisten heräämistä vastaan. Koska vuoropohjaisuus luo tapahtumille selkeän aikarajan, pelaajan on koko ajan päätettävä, mitä seuraavaksi tehdään ja mihin mennään. Esimerkiksi Istanbulissa riehuva hirviöepidemia lisää kauhua ja kaaosta maailmaan, mikä vaikuttaa suoraan käytettävissä oleviin resursseihin ja toimintoihin. Pelaaja joutuu jatkuvasti tasapainoilemaan riskin ja resurssien välillä. Pääjuonen rinnalla kulkee nimittäin sivutehtäviä, joiden läpäiseminen voi avata uusia tutkijoita, aseita tai taikaesineitä.

”Maailman yhdeksän suurkaupunkia ovat keskeisessä roolissa, sillä niiden suojelematta jättäminen voi tehdä pelin haastavaksi. Tapahtumat esitetään monivalintoina, joissa ei ole oikeaa ja väärää vastausta, vaan tutkijoiden ominaisuuksista riippuen vastaukset johdattavat vaihtoehtoisiin tilanteisiin ja lopputulemiin.”

“Pelissä on hahmoluokat, mutta päätimme olla nimeämättä ne ja luoda erot puhtaasti ominaisuuksien kautta. Esimerkiksi korkean Wisdomin hahmo on luonnollinen spellcaster sekä mysteerien ratkoja, kun taas Perception ja Strength tekevät hahmosta paremmin taisteluun soveltuvan.”

Hahmonkehitys tapahtuu aseiden, taikojen ja tavaroiden haalimisen ohella kokemuspisteillä, joilla jokaisen hahmon ominaisuuksia voi päivittää. Pelatessa kehittyy myös pelaajan oma tietotaito, sillä hirviöiden kyvyt ja ominaisuudet tietää vasta niiden esiintymisten jälkeen. Sama käytäntö koskee myös taikoja, joiden epäonnistunut heitto saattaa laukaista tuhoisia reaktioita.

[caption id="attachment_18046" align="aligncenter" width="640"]Tutkijat liikkuvat ympäri maailmaa etsimässä vihjeitä, sulkemassa ulottuvuusportteja ja kerämäässä varusteita. Tutkijat liikkuvat ympäri maailmaa etsimässä vihjeitä, sulkemassa ulottuvuusportteja ja kerämäässä varusteita.[/caption]

 

UFO:n sijasta FTL

Koska tiimi on pieni ja kokonaisuus kaikilla koko ajan hallussa, peliä pystytään muuttamaan oman maun ja testiyleisön reaktioiden mukaan nopeastikin.

”Alun perin taistelusysteemi suunniteltiin vanhojen Falloutien ja UFO:n tyyliin klassisen vuoropohjaiseksi. Saadun palautteen sekä omien fiilisten pohjalta totesimme, että verkkainen taistelu rikkoi flow’n, joten uusimme koko taistelusysteemin. Käytännössä taistelut käydään nyt korttipelimäisinä kohtaamisina hirviöiden kanssa. Oikeanlaisen aseistuksen ja lähestymistavan valitseminen on tärkeää, sillä alakynteen jäänyt tutkija voi helposti päästä hengestään. Taistelut ovat riittävän nopeita, mutta haastavia kohtaamisia.”

Tekijöiden tavoitteena on FTL-tyyli, jossa seikkailun runko pysyy samana pelikerrasta toiseen, mutta tapahtumien järjestys ja yksityiskohdat muuttuvat.

“Päätimme tähdätä hieman pidempään peliaikaan, jotta pelaajalle jää riittävästi aikaa uusien asioiden etsimiseen sekä useamman tutkijan tehokkaaseen hyödyntämiseen. Aika tulee kuitenkin olemaan kriittinen resurssi, eikä vuoroja riitä tuhlattavaksi asti. Tämänhetkinen arvio yhdelle pelikerralle on 3-5 tunnin luokkaa.”

Suunnitelmat ovat muuten kasassa, mutta yksi tärkeä yksityiskohta voi vielä muuttua.

“Pelin nimeä ei ole vielä lyöty lukkoon, eli olemme todennäköisesti vaihtamassa Mythos The Awakening -nimen välttääksemme sekaannuksia muihin peleihin”, Häkli sanoo.

 

Tuukka Grönholm