Naiset, nuo pelialan himoitsemat

Ala kaipaa kipeästi lisää pelaajia. E3:ssa puhunut ESAn eli Amerikan pelialan järjestön pääjohtaja Doug Lowenstein haluaa massamarkkinapelejä. "Vaikka pelejä on ollut jo 30 vuotta, penetraatio on alhaisempi kuin filmin ja television. Mitä niillä on, mitä meillä ei ole?", hän ihmetteli.

Peleissä pitäisi olla tunteita, hyviä tarinoita, monimutkaisia hahmoja, joihin kiintyä, ja niiden pitäisi olla kaikille sopivia. Niitä pitäisi olla helppo pelata, peliala on ainoa teollisuus, joka tarvitsee manuskan elämyksen saavuttamiseen. "Mitä jos pelit olisivat lyhyempiä ja halvempia?" Lowenstein perää viihdettä sinne, missä ei tarvita johtoja, toisin sanoen online- ja mobiilipelejä.

Tästä päästäänkin naisiin. Minulta on monesti kysytty, miksi naiset eivät pelaa. Yleensä vastaan, että jos sen tietäisin, olisin jo kauan ollut kallispalkkainen konsultti. Nyt on todettu, että naiset pelaavat mobiilipelejä enemmän kuin miehet.

I-playn tekemässä tutkimuksessa haastateltiin 2500:aa 12#44-vuotiasta amerikkalaista, brittiä, italialaista, espanjalaista ja saksalaista. Kävi ilmi, että naiset pelaavat kännykkäpelejä useammin ja kauemmin kuin miehet ja nimenomaan aikaa tappaakseen. Tässäkö on Graalin malja?

Aikaa tappaakseen. Niin teen minä ja kaverini. Kenelläkään ei ole aikaa istua tuntikausia koneen vieressä, peliin tartutaan, kun odotellaan pesukoneen pysähtymistä, kun istutaan kahvilassa odottamassa lounasseuraa tai kun on hetki omaa aikaa. Tai silloin kun lapsi vaatii peliseuraa.

Vaikka kuinka puhutaan tasa-arvosta, harva nainen on niin tasa-arvoinen, että voisi heittää kaiken sikseen ja jumittua koneen ääreen niin kuin mies. Pieni hetki silloin tällöin riittää, mutta silloinkin pelataan todennäköisesti sitä, mikä sattuu koneessa olemaan. Pikkupelejä, yksinkertaisia puzzleja, tetrisklooneja.

Tänä kesänä olen toiminut kattoremontin lautapoikana, pihan siivoajana, maalarina, lähettinä, puhelinneuvontana ja siinä sivussa pessyt pyykit, hoitanut huushollin, käynyt kaupassa ja tehnyt ruokaa. Missä ihmeen välissä olisin ehtinyt pelata viisi tuntia WOWia?

Jotta naiset ryhtyisivät pelaamaan ja avaisivat näin osaltaan massamarkkinat, pitäisi naisille saada muutama tunti lisää vuorokauteen. Se lienee mahdoton tehtävä.