NBA Live 96: Basket Case – Mustat donkkaa tykimmin

Curlingin ja ronskipallon tietävät kaikki, mutta mitä ihmettä on koripallo? Electronic Artsin NBA Live 96 kertoo aiheesta enemmän kuin kolme hidasta ehtii kysymään.

Koripallo on peli, jossa aikuiset raavaat miehet (usein erittäin tummat) pomputtavat palloa ja kävelevät tai juoksevat sen kanssa kohti vastustajan päätyä. Päämääränä on saada pallo koriin, joko heittämällä tai muilla keinoin. Hienointa on hypätä pallo kourassa yläilmoihin ja upottaa se käsivoimin suoraan sukkaan. Korin viheliäisen korkean sijoittelun takia pelaajat ovat pääosin korstoja ja hongankolistajia.

Koripallon tärkein anti maailman kulttuurielämälle ovat koripallokengät. Ne ovat erityisen suosittuja asiallisten rokkiretkujen känsäkoipien kuorruttajina.

NBA Live 95 hyppäsi kerralla korispelien kärkeen. NBA Live 96:n merkittävin ero edeltäjäänsä on NHL 96:sta tuttu Virtual Stadium -teknologia, minkä ansiosta pelitapahtumia voi seurata peräti kuudestatoista eri kuvakulmasta. Valitettavasti ajoittain tuntuu kuin EA olisi antanut kameran hysteerisenä ympäri areenaa hyörivälle hullulle humalaiselle: sen verran levotonta on kuvaruudun kieputus pahimmillaan.

Mukana ovat kaikki NBA-liigan joukkueet, mukaan lukien tulokkaat Vancouver ja Toronto, ja pelaajat ovat luonnollisesti oikeat. Uusia pelaajia voi tehdä ja entisiä myydä joukkueesta toiseen. Kauden alun jälkeen pelaajasiirtoja ynnä muuta sellaista on tapahtunut sen verran paljon, että helpoimmin NBA 96:n virittää ajan tasalle etsimällä tuoreen päivitystiedoston.

Keinoälyä on kehitetty, mutta edelleen tietokoneen ohjastamat pelaajat tekevät koripallomaallikonkin mielestä yllättäviä ratkaisuja. Pelaaja saattaa köpötellä korin alta varmasta pussituspaikasta takaisin kolmen pisteen linjan taakse yrittämään heittoa. Moista ei näe oikeassa korismatsissa.

Strategiavaihtoehtoja on hyökkäyksen koristeluun kymmeniä erilaisia ja puolustuksen somistukseksikin kymmenkunta. Näppärän animoidun opastaulun avulla strategioiden saloihin on helppo syventyä. Neljä hyökkäys- ja neljä puolustusstrategiaa voi määritellä funktionäppäimin aktivoitaviksi, mikä tekee niiden hyötykäytön pelin tiimellyksessä helpoksi ja sujuvaksi.

Ottelut voi pelata joko kolikkopelinomaisin (arcade) virityksin ja säädöin tai realistisemmalla simulaatio-otteella (simulation). Viime mainitussa pelaajat väsyvät, joten heitä täytyy muistaa komentaa välillä vaihtopenkille. Lisäksi pelin monet ominaisuudet voi viritellä haluamakseen (custom). Vaikeustasoja on tarjolla kolme.

NBA Live 96:n ulkoasu on upea. Valikot ovat komeita ja välikuvat näyttäviä, mutta liika on kuitenkin liikaa. Pahimmillaan pelin kanssa pelehtiminen on hysteeristä valikosta toiseen pomppimista, esimerkiksi pelkästään pelin virittäminen omalle koneelle ja omille näkemyksille sopivaksi vaatii melkoista valikkosurfailua.

Tarkimmalla grafiikalla NBA 96 näyttää komealta, vaikkakin pelaajat ovat hieman rujon näköisiä ja jäykän oloisia. Kyseinen grafiikkatila vaatii kuitenkin erittäin nopean Pentiumin, 486:lla on tyydyttävä karkeampaan kuvitukseen ja eliminoitava (turhat) yksityiskohdat. Silti pallo hukkuu välillä kieppuvan kuvakulman ja nykivän päivityksen sekamelskaan, mikä huonontaa väkisinkin pelattavuutta.

Itse pelin kimppuun on helppo käydä. Kontrollit ovat selkeät ja helpot. Puolustuspelissä ihmetyttää kuitenkin "varasta"-näppäimen puute: tietokone huolehtii pallon kourimisesta, palaajan täytyy vain ohjata pelaaja vastustajan viereen. Hyppiä sentään saa oma-aloitteisesti hyppynappia takomalla.

Puutteistaan ja omituisuuksistaan huolimatta NBA Live 96 on hyvä ja pelattava koripallopeli ja pakkohankinta NBA-fanaatikolle. 486:n omistajan kannattaa kuitenkin tyytyä NBA Live 95:een. Siinä kone sentään pysyy pelitapahtumien mukana.

80