Need for Speed ProStreet (Xbox 360, PS2)

Need for Speed ProStreet pyrkii rata-automaiseen ajotuntumaan, mutta simulaatiosta on turha puhua. Kaikki viisikymmentä menopeliä eroavat käyttäytymiseltään toisistaan, mutta ohjaustuntumaa voi luonnehtia arcadehenkiseksi. Tekoälykuskit eivät sorru huijaamiseen vaan ajavat liiankin kiltisti. Etenkin Grip-kisoissa aggressiivisella ajotyylillä ja oivaltavalla oikomisella pääsee helposti kilpakumppanien niskan päälle.

Miellyin eniten hektisiin Speed Challenge -kisoihin, joissa kolmeasataa paahtavia ohjuksia luotsataan hienovaraisilla ohjausliikkeillä taakse jäävien katulamppujen suhahdellessa korvissa. Kilpakumppanien imuun hakeutuminen kannattaa, sillä nitrot tulee säästää vasta loppusuoralle. Mikäli vauhtihirmu lipsahtaa lapasesta, kisa päättyy kuin seinään. Kiihdytyskisat ovat aluksi mukavia välipaloja rata-autoilun lomassa, mutta niiden turhan simppeliin luonteeseen kyllästyy nopeasti.

Autoja voi tuunata valitsemalla puolihuolimattomasti parempia vehkeitä valmiina paketteina, mutta halutessaan kaaraansa saa virittää pikkutarkasti osa osalta. Korin muotoilulla on ulkonäön lisäksi merkitystä suorituskykyyn, joten mahdollisuuksia vaikuttaa koslansa ajo-ominaisuuksiin on miltei rajattomasti. Siipien ja spoilerien vaikutusta voi jopa käydä tarkkailemassa tuulitunnelissa. Virittelyssä on otettava huomioon eri kisamuotojen asettamat vaatimukset, sillä kullakin kaaralla voi osallistua vain yhteen kilpailuluokkaan kisaviikonlopun aikana.

Virittelyn lisäksi varikolla hoidetaan kisoissa kärsineitä rasseja. Palkintorahoja on hyvä pitää jatkuvasti jemmassa, sillä helposti hajoavien autojen korjailu syö valtavasti pätäkkää. Kiihkeän kisailun aikana tielle jää paljon muutakin kuin jarrutusjäljet, sillä törmäyksissä osat lentelevät iloisessa kaaressa pitkin rataa. Kolarointi vaikuttaa auton nopeuteen, eikä jykevinkään kaara kestä montaa tälliä ennen keskeyttämistä.

Need for Speed ProStreet on vauhdikas ja näyttävä katukaahailu, mutta yksin pelatessa vaihtelun puute alkaa nopeasti syödä pelifiilistä. Rajattomat säätömahdollisuudet, pari maukasta kisamuotoa ja mahdollisuus tahkota suunnittelemiaan kisaviikonloppuja Livessä pakottavat haastamaan kaverit kilpasille.

83