Need for Speed Special Edition – Rahastuksen makua

Electronic Arts on vanha kierrättäjä. Jos jostakin pelistä tulee menestys, se ilmestyy ensin kaikille kuviteltavissa oleville pelikoneille, ja sitten alkaa täysihintaisten päivitysten rumba. Need for Speed on tästä mainio esimerkki. Special Edition tuo ihmeteltäväksi pari uutta rataa ja kasvaneet konevaatimukset.

Need for Speed on ehdoton ajopeliklassikko, peli johon ei kyllästy nopeasti. Siitä pitävät huolen hienostuneet kontrollit, vaihtelevat radat ja riittävä vaikeustaso.

Alkuperäisessä Need for Speedissä sompaillaan kuudella radalla, joista kolme on niin sanottuja segmenttiratoja ja kolme perinteisiä kilparatoja. Segmettiradat koostuvat valtatien pätkistä ja ovat ilmiselvä kunnianosoitus Test Drive -peleille. Poliisisedät yrittävät epätoivoisesti pitää huolta liikennekasvatuksesta _ jos vain saavat kaaharin kiinni.

Special Editioniin on kyhätty kaksi uutta kilparataa, joista vain toinen tuo edes jotain piristystä itse peliin: komeat ilmalennot. Uusia segmenttiratoja ei valitettavasti entisten Cityn, Coastalin ja Alpinen lisukkeeksi ole. Autovalikoima (8 kpl) on entinen.

Pelivaihtoehdot (head-to-head, single race, tournament mode, time trial) ovat myös edeltäjästä tutut. Moninpeliä piristää kahdeksan pelaajan verkkopelimahdollisuus, joka onnistuu yhden rompun voimalla. Taustamusiikkiakin on tällä kertaa auton pärinää peittämässä.

Vuorokaudenajat ovat uutta. Suurimmalla osalla radoista on mahdollista ajaa laskevan ja/tai nousevan auringon alla. Sinänsä oiva idea on valitettavasti latistettu pateettiseksi paletilla pelleilyksi.

Need for Speed Special Edition suostuu nykymuodin mukaisesti yhteistyöhön Win95:n kanssa (DirectX2), mikä osin selittää entistä jykevämmät minimivaatimukset. Tarjolla on onneksi myös Dos-versio, joka on pikkuriikkisen Win95-versiota jouhevampi. Alkuperäisen Need for Speedin ja Special Editionin Dos-version välillä ei ole silmin nähtävää eroa ainakaan testikokoonpanolla.

Need for Speedin radat läpikotaisin kolunneen ei kannata hankkia Special Editionia, ellei sitten satu saamaan originaalista hyvitystä. (USA:ssa EA tarjoaa vaihtomahdollisuuden!) Win95-versio tekee toki Dossittomalle nannaa ja tuo moninpelaamista halajavalle ipx-verkkotuen.

Need for Speed Special Editionia ihmetellessä voi vain kuvitella, millainen Need for Speedin virallinen jatko-osa on. Vieläkö siinäkin palataan Cityn ja Coastalin maisemiin? Ehkäpä EA somistaa sen sentään parilla uudella autonromulla ja korottaa minimivaatimukset kertarysäyksellä seuraavalle vuosituhannelle. Wrooommm!

80