NFL Pro League Football – Jenkkifutista tilastofriikeille

Jenkkifutiskerhon kuukauden peli on tällä kertaa Micro Sportsin Pro League Football. Micro Sports on onnistunut haalimaan sekä pelaajien liiton että itsensä NFL:n lisenssit, joten peli sisältää aitojen pelaajien lisäksi myös aidot joukkueet vuosilta 1988_1993. Itse voi luoda myös lisää tulevien vuosien joukkueita ja liigoja.

Oho, se onkin strategiapeli!

Kyseessä on kerrankin erilainen amerikkalaisen jalkapallon peli. Pelissä ei nimittäin ole toimintaosuuksia lainkaan ja Pro League Football on pelkkää kovan linjan strategiaa. Pelaaja voi asettaa itse pelisuunnitelman peliä varten tai vaihtoehtoisesti määrätä erikseen jokaisen yrityksen sekä puolustuksen että hyökkäyksen osalta. Pallon käsittelyyn ei pelaaja osallistu lainkaan ja ilotikun voi jättää rauhassa hyllylle pölyttymään.

Valittu pelikuvio vastustajaa vastaan nähdään animaationa ja vaikka animaatiot eivät ylläkään Front Page Sportsin tasolle, tarjoaa Pro League Football viihdyttävää katseltavaa. Tekoälyyn on selvästi panostettu, jenkkifutista tuntemattoman on turha yrittää pärjätä konevastustajia vastaan. Erittäin hyvänä bonuksena mukana on myös kaksinpeli modeemin tai suoran kaapelin avulla.

Käyttöliittymä on paras mahdollinen, hiiriohjaus on luontevaa ja johdonmukaista. Grafiikka on vain 16-väristä, mutta tuntuu silti aivan riittävältä. Ainoastaan tahattoman koomiset kuuluttajat muistuttavat hiukan ankeista 80-luvun CGA- ja EGA-grafiikkamoodeista.

Amerikan liigan huippua

Pelin ytimenä ovat erilaiset liigapelit, joiden pyörittämiseen PLF tarjoaa monia apuja. Muokkausmahdollisuuksia aikataulujen hieromisesta uusien pelaajien värväämiseen löytyy runsaasti, lisäksi on otettu huomioon monen ihmispelaajan muodostaman sarjan pyörittäminen. Liigapelien, nippelitiedon ja tilastotauhkan sektoreilla Pro League Football on huippuluokkaa.

Pelissä on varsin yksinkertaista esimerkiksi vaihdella pelaajia omaan joukkueeseensa ja pelata läpi yksi sarjakausi siten, että muista peleistä huolehtii tietokone ja itse pelaa omat pelinsä. Toinen hyvä lisäpiirre on myös Pro Draft -värväys, jossa kaksi tai useampi pelaaja muodostaa joukkueensa valitsemalla vuorotellen pelaajia mistä tahansa NFL:n joukkueista. Hämäräksi silti jäi miten finaalit pelataan. Kuvioita ei voi itse suunnitella, mutta monipuolisissa kuviovalinnan optioissa on käytännössä katettu kaikki järkevät kombinaatiot.

Kaiken kaikkiaan kyseessä on nojatuolivalmentajille ja tilastonäpertäjille tilaustyönä tehty täydellinen paketti. Aivan toinen kysymys onkin, onko tämä hauskaa _ minun mielestäni Pro League Footballin pelaaminen sijoittuu jonnekin imuroinnin ja tiskaamisen välille. Silti PLF:ssä on kaikki mitä voi kuvitella tarvittavan, jos haluaa pelata urheilustrategiaa jenkkifutiksen parissa, joten ei tätä huonoksikaan voi haukkua. PLF on aivan selvästi tähdätty kapealle harrastajakunnalle, joten jos NFL:n pyörittäminen kiinnostaa niin Pro League Football on siihen puutteeseen huipputavaraa.

75