Outrageous Ultra GeForce DDR - Vauhtisokean valinta

Tämän hetken nopeimmat ja yhteensopivimmat näytönohjaimet on varustettu NVidian GeForce-piirillä. Niistä on olemassa tavallisia malli- ja tuplanopeuksisella DDR-muistilla varustettuja ökymalleja, niille joille vain nopein kelpaa. Yli pari tonnia tuntuu hieman suolaiselta, joten oli pakko kokeilla saako halvalla hyvää kun ruotsalainen Absolute Multimedia toi markkinoille satoja markkoja kilpailijoitaan edullisemman Outrageous Ultra GeForce DDR -korttinsa.

Valmistaja: Absolute Multimedia

http://www.absolutemm.com

Piiri: NVidia GeForce

Väylä: AGP (1-4x)

Muisti: 32 Mt DDR SGRAM

RAMDAC: 350 MHz

Kellotaajuus: 120/300 MHz

Suurin resoluutio: 2048x1536

Virkistystaajuus: 60-240 Hz

Ajurit: NVidia Detonator 3.68

Yhteensopivuus: DirectX, Direct3D, OpenGL, Windows 95/98/NT/2000

Muuta: TV-ulos-liitäntä (S-Video), DVD/MPEG2-kiihdytys. Mukana WinDVD-purkusofta ja kuponki, jolla voi valita ilmaiseksi kolme seuraavista peleistä; Unreal Tournament, Rollcage, Heretic II, Sin, Driver, Colin Mc Rae Rally, TOCA 2, Supreme Snowboarding, Rollercoaster Tycoon, Asteroids, Space Invaders ja UEFA Champions League.

Testikappale: Absolute Multimedia

Maahantuonti: Gametech, (09) 348 33 220

Valmistajan takuu: 3 vuotta

Hinta: 1690 mk

Asennusrompun käynnistäminen aiheutti yllätyksen. Se tunnistaa koneen kieliasetukset, joten asennus tapahtui harvinaislaatuisesti suomeksi. Helpotukseksi aloittelijoille kortin asennus selostetaan myös videolla. Lokalisointia ja videoita ei yleensä näy kalliimmissakaan korteissa.

Kortin suhteellisen halpa hinta näkyy ensimmäisen kerran siinä ettei mukana ole mitään valmistajan omia ajureita, vaan levylle on laitettu aivan tavalliset NVidian Detonator-referenssiajurit. Eipä siitä ole juuri haittaa, sillä referenssiajurit ovat yleensä aina vähintään version edellä valmistajien omista ajureista ja toimivatkin usein paremmin.

Hyvä ja halpa samassa paketissa?

Kuvanlaatu sekä 3D:ssä että 2D:ssä on varsin hyvä niin kauan kun tarkkuus on korkeintaan 1024x768. Korkeammilla tarkkuuksilla alkaa näkyä varjokuvia ja kuva on harsomaisen epätarkka. Se ei ole yksistään tämän kortin ongelma, vaan samaa epätarkkuutta on näkynyt myös muissa GeForce-piiriä käyttävissä korteissa. Vertailun vuoksi mukana ollut "merkkikortti" Creative 3D Blaster Annihilator ei selviytynyt yhtään paremmin.

2D-kuvan laatu ei ole kiinni GeForce-piiristä, vaan kortin valmistuksen ja komponenttien laadusta. Koska GeForce-piiriä käyttäviä kortteja on markkinoilla niin paljon, ovat valmistajat katsoneet olevan tärkeämpää pitää hinta kilpailukykyisenä vaikka se tarkoittaisi heikompaa laatua sen sijaan että panostaisivat terävään kuvaan, vaikka sitten hieman korkeammalla hinnalla. Harmi, sillä suurten näyttöjen omistajille ja kuvan laatua arvostaville Matrox G400 on edelleen paras valinta, vaikka se vauhdissa häviääkin GeForcelle. Pienemmillä resoluutioilla ja pienemmillä monitoreilla kuva on kuitenkin Outrageous GeForce DDR:llä ainakin minun silmiini riittävän hyvä. 3D-grafiikasta Outrageous GeForce DDR suoriutuu muiden GeForce-korttien tapaan hienosti. Kaikki efektit näkyvät oikein ja jälki on suorastaan kaunista.

Yhteensopivuudessa Outrageous GeForce DDR oli odotetusti takuuvarma. Kuukauden ajan koneella kävi uudempaa ja vanhempaa peliä, tulevien pelien betaversioita ja demoja. Kaikki toimivat mainiosti, eikä vastaan tullut edes ensimmäistäkään grafiikkahäiriötä. Erinomainen saavutus, ottaen huomioon miten eri vaiheissa olevaa kamaa minunkin koneella käy. Oletettavasti pelintekijät ovat ottaneet GeForcen yhdeksi niistä piireistä, joilla pelien toimivuus testataan.

Polttavin kysymys DDR-muistilla varustetun GeForce-kortin kohdalla on tietysti se ovatko ne niin paljon nopeampia kuin GeForce SDR-mallit että kannattaa maksaa lisähintaa. Vaikka DDR on tuplasti nopeampaa muistia kuin SDR, eivät pelit yhtäkkiä ala toimimaan kaksi kertaa nopeammin. Silti ero on huomattava varsinkin 32-bittisellä paletilla. Esimerkiksi Quake 3:ssa DDR on yli 30 prosenttia nopeampi 32-bittisellä paletilla ja 1024x768 sekä 1280x1024 -tarkkuuksilla. Erot tasoittuvat kun resoluutiona on 1600x1200 tai 1024x768 16-bittisellä paletilla. Silti GeForce DDR:llä pystyy pyörittämään Quake 3:a täysin sulavasti 1280x1024-tarkkuudella, 32-bittisellä paletilla ja kaikki herkut täysillä, mikä ei ole lainkaan hassummin.

Teoreettiset Direct3D-testit 3DMark'2000:lla näyttivät saman suuntaisia tuloksia, eli DDR on parhaimmillaan 32-bittisellä paletilla ja kohtalaisen tarkoilla resoluutioilla. Sama näkyi myös käytännössä. Monet pelit olivat silmämääräisestikin nopeampia DDR:llä verrattuna SDR:ään. Niin kauan kuin tyytyy tarkkuuteen 1024x768, eivät erot ole niin tuntuvia että kannattaisi välttämättä maksaa ylimääräistä DDR-mallista. Paitsi jos koneessa on poikkeuksellisen nopea prosessori, jolloin näytönohjain saattaa helpommin jäädä pullonkaulaksi.

GeForce-piirin DVD-ominaisuuksille on tullut vihdoin viimein tukea DVD-softissa, joten aikaisemmin moittimani heikohko DVD-toisto on nyt korjattu. Silti millään mopokoneella ei edelleenkään kannata odottaa leffojen pyörivän GeForcella täysin sulavasti. Käytännössä maaginen raja kulkee jossain 450 MHz:n kohdalla. Outrageous GeForce DDR:n mukana tulee WinDVD-purkusofta, jota pidetään PowerDVD:n ohella tämän hetken parhaimpina DVD-purkusoftana.

Yleensä en pahemmin anna painoa kortin mukana tuleville peleille. Absolute Multimedia hoitaa asian kuitenkin tavallista fiksummin. Mukana tulevalla CD:llä on demoversioita peleistä, joista voi valita kolme mieleistään, jotka saa tilata veloituksetta. Useat tarjolla olevista ilmaispeleistä ovat tavallista tuoreempaa kamaa, kuten Unreal Tournament tai Supreme Snowboarding.

Monet GeForcen lupauksista ovat edelleen toteutumatta. Puolen vuoden odottelun jälkeenkään vallankumoukselliseksi mainostettua Transform & Lighting -tukea ei ole kuin jollain tapaa parissa pelissä. Siitä huolimatta GeForce DDR on pelikäytössä tämän hetken ylivoimaisesti nopein vaihtoehto. Outrageous GeForce DDR onkin erinomainen valinta niille, joille vauhti on kaikki kaikessa, eikä terävyys korkeilla resoluutioilla ole niin tärkeää.

Hyvää

Markkinoiden edullisin GeForce DDR -kortti.

Yhteensopivuus.

Nopeus.

Huonoa

Epätarkka kuva korkeilla resoluutioilla.

Pelit eivät tue läheskään kaikkia ominaisuuksia.