Pandora Directive, The – Tapaus Roswell

Under a Killing Moonista tuttu yksityisetsivä Tex Murphy on saanut tehtävän, josta Fox Mulder olisi valmis tappamaan. Totuus näyttää todellakin olevan tuolla jossain, piiloutuneena tiheän sademetsän siimekseen.

Sitten Under A Killing Moonin on yksityisetsivä Tex Murphyn liiketoiminta ollut liiankin hiljaista. Lopulta englantilaiselta aristokraatilta vaikuttava mies palkkaa hänet etsimään vanhan ystävänsä, ja neljän tonnin etumaksu taskussaan Tex lähtee etsimään mysteerisesti kadonnutta tohtori Malloyta.

Pian tehtävä saa outoja käänteitä. Monet muutkin tahot, hallitusta myöten, ovat erittäin kiinnostuneita Malloyn löytämisestä, ja osa myös lopullisesta vaientamisesta. Ja kun syy selviää, Tex on jo sekaantunut juttuun liikaa voidakseen lopettaa. Näyttää pahasti siltä, että Tex joutuu jälleen kerran pelastamaan maailman.

Tex seikkailee jälleen

The Pandora Directive on järjestyksessä neljäs Tex Murphy -seikkailu. Tex on pyörittänyt yksityisetsiväfirmaansa menestyksellisesti 2040-luvun San Franciscossa läpi Mean Streetsin, Martian Memorandumin ja Under a Killing Moonin. Tarinat ovat parantuneet joka kerta, ja The Pandora Directive jatkaa samaa linjaa ja pistää vielä hieman edeltäjiään paremmaksi.

Pelin käsikirjoitus on erinomainen yhdistelmä toimintaa ja scifiä, ja tunnelma on onnistuneen dekkarimainen. Vuoropuhelu on vaihteeksi harvinaisen uskottavaa, eikä Texille ominaista sarkastista huumoriakaan ole unohdettu.

Yksi peli, monta ratkaisua

Pandoran pelirunko on suoraa perua Under a Killing Moonista. Pelaaja näkee kolmiulotteisen pelimaailman sankarin silmien kautta. Tex voi liikkua vapaasti, kyyristyä, nousta varpailleen ja kuikuilla ylös tai alas. Systeemi toimii loistavasti, ja pelaaja todella uppoaa pelin maailmaan. Ympäröivään maailmaan kajotaan hiirellä, ja hotspottien kohdalla mahdolliset toiminnot näkyvät toimintaruudun alapuolella.

Kaupungissa liikutaan vaivattomasti valitsemalla haluttu määränpää kartalta. Keskustelu sujuu monivalintasysteemillä, ja Texin kommentit vaikuttavat pelin kulkuun. Jutustelun lisäksi muutamat muut pelin aikana tehdyt ratkaisut voivat vaikuttaa Texin kohtaloon.

Pelin voi pelata läpi kolmella eri tavalla, jotka voivat johtaa seitsemään erilaiseen loppuun. Tex voi valinnoistaan riippuen olla joko puhtoinen sankari, neutraali kultaisen keskitien kulkija tai kyynisen itsekeskeinen paskiainen. Peli säilyy päällisin puolin samana, mutta pientä erilaisuutta esiintyy paikoittain.

Hupia pitemmäksikin aikaa

The Pandora Directivessa riittää tekemistä. Pelin voi pelata läpi kahdella eri vaikeusasteella, joten aloittelijankaan ei tarvitse pelätä. Pelin ongelmat ovat onnistuneita, ja ne tarjoavat juuri sopivan haasteen.

Tarinaakin riittää pitemmäksi aikaa, eikä peliä juosta läpi parissa päivässä. Tavallisten seikkailupeliongelmien lisäksi Pandorassa on runsaasti erilaisia puzzleja. Tyypillisimpiä ovat palapelit, joissa Tex joutuu kokoamaan hajonneen viestin takaisin kasaan. Mukana on myös mielikuvituksellisempia keksintöjä, mutta yleensä tehtävät ovat mukavan haastavia. Edes palapeleihin ei kyllästy, sillä niitä on ripoteltu sopivasti tavallisen seikkailun väliin.

Kaunis kokonaisuus

Pelimaailma on kaunis, ja välillä näkyvät videopätkät ovat tyylikkäitä. Näyttelijät ovat ihan OK-tasoa, jopa Texiä esittävä pelin tuottajakin on oppinut vähän näyttelemään. Äänet ovat hieman haljuja, eivätkä taustalla kaikuvat kappaleet jaksa paria poikkeusta lukuunottamatta säväyttää.

Peli toimii niin Dosissa kuin Windows 95:ssäkin, joskin jälkimmäinen nyki vielä 16 megan muistilla.

The Pandora Directive on erittäin onnistunut seikkailu: tekemistä riittää useaksi päiväksi, eikä peliä ole pilattu liialla videolla. Pakollinen lisä kaikkien hyvistä seikkailuista pitävien pelaajien kokoelmaan.

90