Pelit-avustajat tekivät Local News with Cliff Rockslide -seikkailun

Suomalaisen Local News with Cliff Rocksliden tekijätiimi koostuu pelkästään Pelit-lehden avustajista, mikä heti ensin mainittakoon, sillä asialla on vaikutusta myös tämän uutisen julkaisupäätökseen.

Juho Kuorikoski halusi tehdä seikkailupelin journalismista, pyysi puolet avustajakaartista mukaan ja teki Kuutiosta hirviön.

"Se on tietysti puhdasta sattumaa, että itse olen työskennellyt paikallislehdissä ja pelin pahis sattuu olemaan pikkukylän ainokaisen sanomalehden despoottinen päätoimittaja. Koska olen kotoisin Kaustiselta ja postilaatikkoon on aina kannettu Perhonjokilaakso-paikallislehti, tuntui luontevalta sijoittaa pelin tapahtumat kuvitteelliseen Butterfly Valleyn pikkukylään", Kuorikoski virnuilee.

Vaikka piruilulla on pelissä roolinsa, aihevalintaan löytyy myös totisempia motiiveja. Pelaajan tehtävä on auttaa päähenkilö Cliff Rockslidea tekemään luotettavaa uutisointia.

"Tässä ajassa valeuutiset ja disinformaatio aiheuttavat paljon ongelmia ja Cliff Rockslidessa käydään vitsailun ohessa läpi paljon journalismin oikeita periaatteita. Päähenkilö Cliff on koheltava vitsiniekka, mutta journalistina hän pyrkii aina tekemään mahdollisimman tarkkaa ja totuudenmukaista työtä", Kuorikoski kuvaa.

Aihevalinta antoi myös hyvän kehyksen käsitellä monia ajalle ominaisia ilmiöitä.

"Disinformaation ja politiikan kytkökset, sosiaalisen median pinnallisuus, kulttien nousu, ylikaupallistuminen...nämä ovat paitsi kiinnostavia aiheita, niissä piilee paljon huumoria."

Kuorikoski painottaa, että isoista teemoistaan huolimatta Cliff Rockslide on ensisijaisesti hyväntuulinen maalaiskomedia.

"Pikkuisen jos efektejä laittaisi pienemmälle, niin Cliff Rockslide sopisi hyvin myös kesäteatterin näyttämölle!"

Tasapainoilussa komedian ja vakavan sisällön välillä on haasteensa. Tätä haastetta ratkomaan Kuorikoski palkkasi stand up -koomikko Iikka Kiven, joka liittyi tiimiin toiseksi käsikirjoittajaksi.

"Juho oli luonut mielenkiintoiset teemat, toimivan maailman ja pidettävät päähenkilöt, joten pääsin aloittamaan työt melkein valmiista pöydästä. Ammattikäsikirjoittajana minun työni oli tehostaa tarinaa, terävöittää henkilöitä ja ennen kaikkea kirjoittaa paljon lisää vitsejä."

Projekti oli Kivelle monella tapaa haasteellinen.

"Minä teen huumorini suomeksi ja melko härskisti. Cliff Rockslidessa minun piti kirjoittaa englanniksi ja paljon siistimpää komediaa, koska pelin haluttiin soveltuvan myös nuoremmalle yleisölle. Eikä näin hyväntuuliseen hölmöilyyn kovin ronski huumori olisi sopinutkaan", Kivi kuvailee.

Pelin visuaalisuuteen on haettu inspiraatiota 1990-luvun klassisista seikkailupeleistä. Matalan tarkkuuden peligrafiikkaa täydennetään taiteilija Kriina Rytkösen laatimilla hahmopotreteilla.

"Hauskinta oli se, miten hahmoissa on kyläläishenkeä. Pääsin piirtelemään paljon vanhoja ukkoja, akkoja ja maksaläiskiä, ja kaikenkarvaisia persoonia noin muutenkin, todella vaihtelevia kohteita", Rytkönen kertoo.

Projektin edetessä hänelle syntyi henkilökohtainen suhde hahmoihin.

"Toivon omalta osaltani kuvitusten kasvattavan pelaajille osaa siitä kokonaisuudesta, mikä tekee Butterfly Valleyn asukkaista heidät."

Monissa liemissä keitetty metal-muusikko Marko Mäkinen loihti pelin loppupuolelle tarttuvia heviraitoja.

"Molemmat säveltämäni kappaleet pyörivät saman teemariffin ympärillä, mutta eri kontekstit vaativat omat tulokulmansa. Ensimmäisenä kuultava biisi huokuu kasarin ja ysärin taitteen thrash metallia, kun taas jälkimmäinen edustaa modernimpaa, keskitempoista jyräystä", Mäkinen selvittää.

"En varsinaisesti lähtenyt keksimään särökitaraa uudestaan, vaan ennemminkin syleilin genren kliseitä pilke silmäkulmassa."

Local News with Cliff Rockslide julkaistaan digitaalisena Nintendo Switchille 11. toukokuuta. Peli on saatavilla konsolin digitaalisesta verkkokaupasta. Pelin julkaisee Oulussa toimiva Bonus Stage Publishing, ja sen on kehittänyt Horsefly Games.