Pelit.fi:n klassikot: 24 – totta vai tarua?

24_kuvituskuva

Televisiosarja 24 maalaa pelottavia pirunkuvia tavallisen ihmisen makuukammarin seinälle. Onko 24 pelkkää viihdettä vai varoittaako se viihteen muodossa oikeista uhkakuvista? Kysyimme sitä oikeilta asiantuntijoilta.

Huom.: Artikkeli sisältää juonipaljastuksia 24:n tuotantokausiin 1-4 ja vuonna 2006 ilmestyneeseen 24-peliin.

[caption id="attachment_15216" align="alignright" width="125"]ja_puistola Komentajakapteeni Juha-Antero Puistola[/caption]

24-sarjassa esitettyjä juonikuvioita syytetään uskottavuuden puutteesta. Terroristien salajuonet ovat epäilyttävän monimutkaisia, kaikki iskut kohdistetaan Los Angelesiin, tapahtumat etenevät epätodennäköisestä yhteensattumasta toiseen ja myyriä kuhisevan CTU:n (Counter-Terrorism Unitin) ykkösmies Jack Bauer – johon yksikään pomo ei luota – korjaa aina kaiken 24 tunnissa. Mutta voisivatko tapahtumat sittenkin olla tosia?

Pyysimme Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksella työskentelevää komentajakapteeni Juha-Antero Puistolaa (nyk. komentaja toim. huom.) analysoimaan 24:ssä esitettyjä terroriskenaarioita. Pyysimme häntä arvioimaan, ovatko sarjan uhkakuvat realistisia, voidaanko pitää todennäköisenä, että terroristien suunnitelmat kyettäisiin estämään vuorokauden aikana ja voisiko jotain vastaavaa tapahtua Suomessa. Otimme yhteyttä myös Suojelupoliisiin, mutta he eivät olleet halukkaita pohtimaan esittämiämme kysymyksiä.

”Yhdysvaltain tiedustelupäällikkö arvioi helmikuun alussa, että maailmalla on noin 30 terroristiryhmää, joilla on ollut tai on vilpitön pyrkimys joukkotuhoaseen hankkimiseen tai kehittämiseen. Näin ollen epätodennäköisyydestään huolimatta terroriuhkiin on varauduttava. Tv-sarja 24 on viihdettä, kuten epäilemättä on myös sen perusteella tehty pelikin. Epärealistisuuden ei pidä antaa haitata pelinautintoa – sehän taas syntyy monien osien summana,” Puistola toteaa.

Puistolan esittämän analyysin pohjalta Pelit-lehden turvallisuuslautakunta on antanut kullekin skenaariolle värikoodatun terrorihälytystason. Tasot ovat korkeimmasta matalimpaan: punainen, oranssi, keltainen, sininen ja vihreä.

Skenaario 1

Presidenttiehdokkaan salamurha

24:n ensimmäisellä tuotantokaudella Yhdysvallat valmistautuu presidentinvaaleihin. Terroristit aikovat salamurhata gallupeja johtavan mustan presidenttiehdokkaan David Palmerin. CTU:n huippuagentin Jack Bauerin neuvokkuuden ansiosta salamurha epäonnistuu.

Terroristien suunnitelma kuulostaa komentajakapteeni Puistolan mielestä uskottavalta. ”Salamurhaaminen on lähes perinteinen terroristien käyttämä tekniikka”, hän sanoo. ”Yleisellä tasolla skenaariota voidaan siis pitää realistisena.”

Salamurhaajien pysäyttäminen voisi myös onnistua sarjan formaatin säätämässä ajassa. ”Jos kyseessä on valmiiksi seurannassa oleva ryhmä, voidaan pidätykset epäilemättä toteuttaa lyhyessä ajassa. Mitä laajempi ja organisoituneempi terroristiryhmä on, sitä todennäköisempää edellinen tietysti on.”

Vaikka pohjoinen lintukotomme on kaukana suuren maailman kuohunnasta, poliitikkoihin voi kohdistua uhkia myös Suomessa. ”Suomessa poliitikon salamurha on tuskin vaikeampaa kuin Ruotsissakaan”, Puistola sanoo viitaten pääministeri Olof Palmen ja ulkoministeri Anna Lindhin murhiin. ”Tosin nykyisin kärkipoliitikkomme ovat jo hyvin suojattuja.”

Koska presidenttiehdokkaan salamurhaa voi pitää selkeänä ja todellisena uhkana, Pelit-lehti antaa skenaariolle toiseksi korkeimman terrorihälytyksen.

Terrorihälytystaso: oranssi

Skenaario 2

Terrori-isku ydinaseella

Sarjan toisella tuotantokaudella panokset kovenevat, kun terroristit saavat käsiinsä kannettavan ydinaseen, niin sanotun salkkuydinpommin. Ydinase kätketään pienkoneeseen ja tarkoitus on räjäyttää se Los Angelesin keskustan ilmatilassa. Vain Jack Bauerin neuvokkuus säästää kaupungin miljoonilta kuolonuhreilta. Lentokone saadaan ohjattua sivuun ja ajastimeen kytketty ydinase räjähtää keskellä autiomaata.

Komentajakapteeni Puistolan mukaan suunnitelma on liian kunnianhimoinen terroristeille ja kiinnijäämisen riski olisi merkittävä. ”Toimivan ydinaseen käyttöön saaminen on äärimmäisen epätodennäköistä. Pommeja maailmalta osteleva ryhmä herättäisi varmasti huomiota. Niin sanottu likainen pommi olisi huomattavasti realistisempi vaihtoehto.”

Komentajakapteeni Puistolan mukaan terroristien masinoimaa ydinaseiskua Suomeen ei voi pitää uskottavana. Koska Pelit-lehti epäilee, että terroristit saattavat kuitenkin saada käsiinsä likaiseen pommiin tarvittavaa ydinasemateriaalia, skenaario ei saa matalinta hälytysluokitusta.

Terrorihälytystaso: sininen

Skenaario 3

Terrori-isku biologisilla aseilla

Kolmannessa 24-tarinassa kansainvälisen rikollisliigan kanssa yhteistyötä tekevät terroristit yrittävät kylvää biologisia aseita Los Angelesiin. Bioase vapautetaan väestön keskelle, mutta tartunnan saaneet onnistutaan Jack Bauerin neuvokkuuden ansiosta eristämään.

Komentajakapteeni Puistola ei ole vieläkään vakuuttunut. ”Helposti leviävän ja tappavan biologisen aseen kehittäminen syrjäisellä ranchilla on erittäin epätodennäköistä. Edes kaikki valtiot eivät ole kyenneet bioaseen kehittämiseen.”

Hyökkäyksen torjunta olisi viranomaisille vaativa tehtävä. ”Toimintavalmiin biologisen aseen käyttämistä olisi aika vaikea pysäyttää vuorokaudessa. Biohyökkäys voidaan käynnistää vaikka maan rajojen ulkopuolelta. Uhan tunnistaminen, alueen eristäminen, evakuoinnit ja hoito olisivat mittavia ponnisteluja. Verratkaa vaikka nykyiseen lintuinfluenssakohuun.’”

”Suomalainen terveydenhuolto on maailman huippuluokkaa eli tuhojen määrää voitaisiin merkittävästi rajoittaa. Bioaseen suora käyttö täällä tuntuu epärealistiselta. Jos asetta on kuitenkin käytetty muualla, leviää sairaus vauhdikkaassa nykymaailmassa valtion rajoja kunnioittamatta.”

Pelit-lehden pelon lietsojat näkevät bioaseet merkittävänä riskitekijänä, terroriskenaario saa korotetun hälytysluokituksen.

Terrorihälytystaso: keltainen

Skenaario 4

Kiina-ilmiö ydinvoimaloissa

Sarjan neljännellä tuotantokaudella terroristit saavat käsiinsä kauko-ohjaimen, jolla voi hallita ydinvoimaloita. Terroristit käyttävät ohjainta ja yrittävät käynnistää ydinvoimaloiden sydänten sulamisen kaikissa Amerikan maaperällä olevissa ydinvoimaloissa. Seuraukset ovat Jack Bauerin neuvokkuudesta huolimatta vakavia.

Kauko-ohjain saa terrorismia tutkineelta komentajakapteeni Puistolalta kaikkein jyrkimmän tuomion. ”Tämä on tosi kaukana realismista. Ydinlaitokset on toki arvioitu suojeltaviksi kohteiksi, mutta internetin kautta ei ytimiä sulatella. Siitä huolimatta juoni on ihan hauska.”

Juonen fiktiivisyyteen vedoten Puistola ei kykene arvioimaan terroristien kiinnijäämisen mahdollisuutta muuten kuin terroristiorganisaation rakenteen ja laajuuden puitteissa. Suuri organisaatio on viranomaisille helpompi maali. ”Puhelimen jäljittäminen ei muuten vaadi vähintään neljää soittokertaa”, Puistola huomauttaa.

Puistola ei usko, että mielikuvituskauko-ohjainta käytettäisiin Suomessa. Sen takia skenaario saa matalimman hälytysluokituksen.

Terrorihälytystaso: vihreä

Skenaario 5

Keinotekoinen maanjäristys

Televisiosarjaan pohjautuvassa PS2:n 24-pelissä terroristit yrittävät käynnistää voimakkaan maanjäristyksen räjäyttämällä mannerlaattojen liitoskohtiin porattuja räjähteitä. Osa pommeista onnistutaan Jack Bauerin neuvokkuuden ansiosta purkamaan, mutta yksi räjähtää käynnistäen 8,7 richerin maanjäristyksen Los Angelesin liepeillä.

”Tätä juontahan on käytetty ainakin kirjoissa”, komentajakapteeni Puistola muistelee. ”Maanjäristyksen syntymisen todennäköisyyteen en osaa vastata, oli kyseessä sitten perinteinen tai ydinräjähdys. Ryhmän harjoittaessa hilpeätä poraustoimintaa ja pommien sijoittelua heidän puuhastelunsa epäilemättä havaitaan. Onkohan se naamioitu kaivostoiminnaksi?”

Pyysimme Seismologian laitoksen erikoistutkijaa Matti Tarvaista arvioimaan terroritekona käynnistetyn maanjäristyksen todennäköisyyttä. Hänelle skenaario toi mieleen ensimmäisen Teräsmies-elokuvan, jossa arkkikonna Lex Luthor räjäytti megatonniluokan ydinpommin San Andreaksen siirroksessa laukaisten näin tuhoisan maanjäristyksen.

”Tuollainen oletus, että ydinräjähdys aiheuttaisi maanjäristyksen, ei pidä paikkaansa”, erikoistutkija Tarvainen toteaa. ”Varsinkin kun kyseessä olisi peräti magnitudiltaan yli kahdeksikon järistys. Tuon kokoisen järistyksen repeämälinja lienee satoja kilometrejä ja vaikka kuinka toivoisimme, eivät meidän ihmisten tekeleet vastaa lähellekään luonnon omia syntymekanismeja.”

”Voisihan sitä tietenkin ajatella, että suuri ydinräjähdys/räjäytys olisi se olki, joka katkaisee kamelin selän ja laukaisisi suuren järistyksen, mutta olen sitä mieltä, että suuri järistys tapahtuisi joka tapauksessa. Lisäksi on muistettava, että räjäytyskohdalla on suuri merkitys. Kilometri sivuun ja mitään ei tapahtuisi. Tietenkin on totta, että räjäytys, oli se sitten tavallinen tai ydinräjäytys, synnyttää seismisiä aaltoja, mutta ei silloin ole kyse maanjäristyksestä, vaan seismisesti havaitusta räjäytyssignaalista, jotka voivat olla hyvinkin voimakkaita ja rakenteita ja rakennuksia tärisyttäviä.”

Sota-aiheisia pelejä pelannut Tarvainen on pahoillaan, että nuoriso saa videopeleistä virheellisen kuvan ympäröivästä maailmasta ja sen historiasta. ”Vaikka mitäpä se haitannee, jos vielä yksi peli hieman lisähämmentää nuorten mielikuvamaailmaa.”

Asiantuntijalausuntojen pohjalta Pelit-lehti arvioi, että keinotekoisen maanjäristyksen riski on olematon.

Terrorihälytystaso: vihreä

Tuomas Honkala

 

Artikkeli julkaistiin alunperin Pelit-lehdessä 3/2006. 24-sarjan viimeisin tuotantokausi käynnistyi MTV3:lla 1. kesäkuuta 2014.