Peliyhteisöt: Pelit.fi pelasi, toimittajat kertovat

Yhteisöpeleissä on yksi iso ongelma: pelejä on helpompi luoda kuin yhteisöjä. Pelit.fi:ssä molemmat ovat jo valmiina.

Pelit.fi:n yhteisön voiman näkee parhaiten lukijoiden luomissa peliporukoissa. Pelit.fi:läiset tahkoavat moninpelinä NHL:ää, Civiä, Battlefield 3:a ja miljoonaa muuta. Jos alkuperäisessä pelissä ei ole moninpeliä, sellainen keksitään itse. King of Dragon Passin tallennusta kierrätetään kyläpäälliköltä toiselle jokaisen hoitaessa heimoa vuoden kerrallaan.

Ideaan tietenkin kuuluu edeltäjän ratkaisuista valittaminen.

Peliporukoista yksi on ylitse muiden: Pelitcraft. Lukijoiden Minecraft-serveri on ylistys talkoovoimalle, luovalle hulluudelle ja toveruudelle.

Tuukka Grönholm ja Antti Ilomäki

 

[Otto, 1. yhteisö]

Hakkaa kivestä

Alkuperäinen Pelitcraft katosi bittiavaruuteen, mutta se ei ahkeria työläisiä masentanut. Jyrki Keisala hankki uuden serverin, otti ylläpitoapurikseen Sami Herkkolan ja kokosi vanhoista aktiiveista uuden serverin modeporukan.

Uuteen Pelitcraftiin suhtauduttiin rakkaudella heti alusta asti. Spawnialue eli paikka, johon uudet tulokkaat ensin saapuvat, päätettiin tehdä yhteistyönä. Keskusalue on paitsi eheä arkkitehtoninen kokonaisuus, myös täynnä kaikkea hyödyllistä. Kyltit pursuavat kotoisia viittauksia. Lindenin aukion lisäksi löytyy muun muassa Kadurian katu ja Pelitbetatie, joka on jostain syystä kuoppainen ja kesken.

Nopeammin esittelykierroksen saa nousemalla Possujunaan, joka lähtee heti Spawn-laivan vierestä ja kiertää kaikki keskustan suurimmat nähtävyydet jopa hidastaen kiinnostavimpien kohdalla. Tosin juna kaipaisi samanlaista kyltitystä kuin talojen ovensuussa on, jotta tietäisi rakennuksen idean ja tekijän.

Valtaosa Minecraft-rakennustaiteesta on tehty vain tekemisen ilosta. Rakennuksilla ei ole todellista tarkoitusta, mutta Pelitcraftissa parhaimpien tönöjen olemassaololle on muukin syy kuin pelkkä olemassaolo. Esimerkiksi keskustan hieno rautatieasema todella toimii serverin metroverkon keskuksena. Junilla pääsee nopeasti ympäri serveriä ihastelemaan vaikka Aussheepin lammasfarmia, Linnaketta tai landelle nousevaa uutta kasvukeskusta.

Useita huvipuistoprojekteja on tekeillä, mutta yhtään täysin toimivaa en vielä löytänyt. Huvipuistojen ideana on yllättää redstone-laitteilla ja serverin modien ominaisuuksilla kikkailemalla. Tavoitteena on tehdä vaikkapa eriskummallisia hissejä, joissa liikkuvat portaat nostavat pelaajan korkeuksiin.

Tuhoutuneen, alkuperäisen Pelitcraftin labyrintti on klassikko, joten uusi maailma tietenkin tarvitsi omansa. Jaakko Kivineva ahersi kaksi viikkoa järkyttävän ruman savikuution sisällä. Vuoden ensimmäisenä päivänä paljastettiin simppelin näköinen pensaslabyrintti, jonka porukka uhkasi selvittää sekunnissa. Kaikki oli vain pintaa.

Maan alla odotti lasin täyttämä monikerroksinen sokkelo, jonka reitti vilisi kryptisiä viestejä. Pelkkä reitin keksiminen ei riitä läpäisyyn, vaan labyrintin pohjalla pitää vielä muistaa ja ymmärtää matkalla näkemänsä vihjeet.

Tuukka Saturin Dragonian keskiaikainen kaupunki on nähtävyys itsessään, mutta myös aktiivinen tapahtumapaikka. Kaupungin areenalla järjestetään Blood Brawl -turnauksia muiden pelaajien iloksi. Saturi on serverin kantavia voimia, sillä saman kaverin kädenjälkeä on valtaosa keskustasta, myös Lindenin aukio.

Minecraft-aloittelijoille oiva matkakohde on Janne Jaakolan Überacademi-tiedekeskus, jossa esitellään muun muassa kaikki blokkityypit ja redstone-piirien toimintaperiaatteita. Aidon tiedekeskuksen tapaan kaikkea saa ja on tarkoituskin kokeilla. Sijaintikin on kätevästi aivan aloitusalueen tuntumassa.

Pelitcraftin osoite ja sisäänpääsyohjeet löytyvät pc-alueelta Pelitcraft 2.0 -ketjun ensimmäisestä viestistä. Jos ei omista Minecraftia, virtuaaliselle ylilennolle pääsee serverin dynaamisella kartalla, joka vetää kiinnostavuudessaan vertoja googlemapsille.

Minecraft on suunniteltu alun alkaenkin nettipeliksi, mutta todellisuudessa toimiva serveri vaatii tukun valikoituja apuohjelmia. Se haittaa moninpelaamista, sillä Minecraft päivittää itsensä automaattisesti, joten serverin ja modien kanssa yhteensopiva versio pitää hakea Pelitcraftin wikisivuilta.

Pelitcraft-jutut perinteisesti lopetetaan draamaan, mutta Pelitcraft 2.0:aa ei uhkaa mikään. Valtakunnassa on kaikki hyvin, jopa paremmin kuin alkuperäisessä.

Tuxa

 

[Otto, 2. yhteisö]

Sotkan poikii ilman siipii

Panssariosasto Pelit  eli POP lähti toimituksen viraalimarkkinointivitsistä, joka muuttui todellisuudeksi.

World of Tanksia pelaavat toimittajat päättivät perustaa killan, jonka pääsyvaatimuksena olisi lehden tilaus. Nyt POPeja on jo kolme, joista kaksi pelaa Clan Warsia ja kolmas on kasvuleiri.

Kun POP nousi kultatienestilistan kärkeen, POP:in riveihin alkoi ilmestyä väkeä, joka ilmoitti tilanneensa lehden vain päästäkseen panssariosastoon. Clan Warsissa tienattavalla kullalla saa pelissä rahanarvoista etua ja POP:illa on sitä jaettavaksi asti. Tosin mikään kultamäärä ei ole koskaan riittävästi, sillä World of Tanks -pelaajat muistuttavat narkkareita. Kun ilmaislehden välissä oli ilmaisia kultakuponkeja, päättäväisin poppilainen kävi hakemassa lehtipinon Ruotsista asti, koska Suomessa ne oli jo rohmuttu.

Toimittajat ovat Panssariosastossa vain nimellisinä johtajina, sillä todellisuudessa varakomentajat Ablin, Brushy, Maditus ja Pr0_E vastaavat POP:in klaanisotamenestyksestä. POP2:n klaanikartalle siirtymisen jälkeen aktiivipelaajista nostettiin varakomentajan rooliin Arghmace.

Pelkään joka kerta puhelimen soidessa, että Pr0_E:n äiti pirauttaa syyttääkseen poikansa heikosta opiskeluinnosta. Mies on vastannut POP:in Clan Wars -karttatoiminnasta keskeytymättä viime elokuusta asti ja jaksanut osallistua sotilasliitto Rebellionin taktiikkapalavereihinkin. Ne käydään puolenyön aikaan, koska maihinnousuturnausten tulokset vaikuttavat koko liiton toimintaan.

Jos joskus on edes harkinnut Natoon liittymistä, kannattaa kokeilla World of Tanksin klaanisotia. Rebellion-liitossa on pari veturia, joiden varassa asiat toimivat. Valtaosa lukuisista mukanaolijoista on silkkaa Italiaa ja Ranskaa, jotka vaativat käsi ojossa etuja, mutta eivät tosipaikan tullen lähde avuksi. Jos lähdetään, apu on yhtä tyhjän kanssa. Samasta syystä POP käy vain erillissotaa Rebellion-liiton rinnalla, mutta ei virallisesti kuulu siihen.

Rebellionin joukoista Aseveljet ja Eesti Eest Surmani ovat kuukausitolkulla suojanneet POP-valtakunnan pohjoisrajaa, mutta vastaavasti GA jätti POP:in aikanaan tappelemaan yksin. Ranskiksille ei ole annettu anteeksi vieläkään, vaikka rikoksesta on aikaa yli puoli vuotta.

Helmikuun 10. päivänä alkoi CW-kartalla maailmansota, jossa kaikki klaanit näyttivät hyökkäävän Rebellion-liittoa vastaan. POP:in liittoutumattomuutta ei kunnioitettu ja erillissota-termikin jäi ulkomaalaisilta ymmärtämättä, joten viaton Panssariosasto vedettiin mukaan maailman myllerrykseen ja sitä pidettiin Rebellionin osana.

Kun Harmaat hyökkäsivät massiivisena rintamana, Panssariosasto Pelitiä vastaan lyötiin euroserverin kovimmaksi rankattu Pirates-klaani. Pirates tunnettiin ammattimaisesta asenteesta, POP laajasta reservistä, jossa riittää väkeä jokailtaisiin taisteluihin. Kun ammattisotilaat taistelevat asevelvollisuusarmeijaa vastaan, turpiinhan siinä tulee.

Pirates voitti seitsemän taistelua putkeen voittamattoman tuntuisella ykkösnyrkillään. Aggressiivista salamasotaa käyvä POP-armeija on uuden tilanteen edessä, sillä nopeasti tilanteisiin reagoiva passiivis-aggressiivinen Pirates on aivan erilainen vastustaja kuin siilipuolustukseen käpertyvät tai massakohellukseen turvautuvat perusklaanit.

POP-valtakunnan tilanne on kuin kesällä 1944. Jostain on löydyttävä uutta virtaa tai on pakko aloittaa operaatio Costa Concordia ja alkaa etsiä uutta maihinnousupaikkaa mereltä käsin.

Panssariosasto Pelit tarvitsee tukeasi enemmän kuin koskaan, liittymisohjeet Panssariosasto Pelit -ketjussa.

Tuksa

 

[Otto, 3. yhteisö]

Kalloja ja ykkösiä

Pelit.fi:n yksi aktiivisimmista peliporukoista on

Blood Bowl

 -jengi, joka on hakannut vastustajiaan kohta kahden vuoden verran sekä kentällä että sanallisesti. Ketju täyttyy ottelukuvauksien lisäksi kiroilusta, sillä ennakkoon sovitut matsit tuppaavat unohtumaan ja ihmiset käyvät Pelit.fi:ssä huhuilemassa vastustajaansa.

Satunnaisiin Blood Bowl -nettivastustajiin verrattuna Pelit.fi:läisten osaaminen on erinomaista luokkaa. Ensimmäisen kauden mestari, Antero Juntunen, on tarkalleen ottaen paras ikinä kohtaamani Blood Bowl -pelaaja. Koska Juntunen osallistui vain ensimmäiselle kaudelle, nykysarjojen taso putosi puoleen.

Vanhan säännön mukaan kahden tasaväkisen pelaajan Blood Bowl -matsia ei ratkaise taito vaan tuuri. Avustajakuntaan kuuluvan Samu Ollilan kannattaa alkaa myydä osuuksia kimppalottoonsa, sillä viiden kauden aikana Ollila on yltänyt kolmasti finaalin ja kerran mestaruuteen asti. Kaikki ilmeisesti vain noppajumala Nufflen ansiosta.

Blood Bowlin uusi kausi käynnistyi kuun vaihteessa ja sen edistymistä voi käydä katselemassa Peliyhteisö-alueella Pelit.fi Blood Bowl -liigaketjussa. Perinteisesti pari valmentajaa tai joukkuetta hakataan alkukaudesta niin maan rakoon, että luovuttaneiden tilalle pääsee kesken kauden.

Tuksa

 

[Otto, 4. yhteisö, tässä myös väliotsikko]

Simumiesten veljeskunta

Simumiesten veljeskunta

 on eksklusiivinen herrasmiesklubi, johon liittyvien on alitettava monta rimaa ja kasvatettava hyvät hermot. Huhut kertovat simunaisen vierailleen Teamspeak-kanavalla, mutta on kyseenalaista, riittäisikö keskivertosimulaattoristin biologinen ymmärrys luotettavaan tunnistukseen niinkin eksoottisessa tilanteessa.

Pelit.fi-kimppasimuilun lähtölaukaus ammuttiin Super Bowl -sunnuntaina Olegin vuonna 2005, kun Juize, Balacus, Andy ja CeeBee koiratappelivat Illun taivailla Johnny Badhairin kannustaessa vieressä. Muutaman viikon sisällä iskuosaston ohisyöksy käynnisti jo operaatio Barbarossan. MegaMoka muni pommilastin kyseisen laivueen historian ainoalla täysosumalla – omien niskaan. Yllättävän menestyksekäs Lvovin valtaus oli vasta alkusoittoa tuleville suurteoille.

Uljaan simumiesten veljeskunnan harrastuksiin kuuluvat kaikenlaiset vekottimet sukellusveneistä avaruusrakettiin. Pääasiassa ohjelmassa on moninpelisessioita, mutta välillä ihan aito veri lentää kaaressa, kun sankarit ottavat ruuvimeisseliä vaarallisempia välineitä käyttöön ja ryhtyvät tuunaamaan vehkeitään.

Simumiesten kunniaksi mainittakoon, että he ovat onnensa kukkuloilla päästessään jakamaan tietouttaan uusille tulokkaille. Jaettu simulaattorisairaus on moninkertainen simulaattorisairaus, mutta toisaalta vahingonilo on aina aidointa iloa. Ja sehän on hyvä, koska vahinkoja sattuu.

Kunnia menee, maine kasvaa

Kerrankin parituntinen hyökkäyslento synkässä ja myrskyisessä yössä päättyi kuviokelluntaan Port Moresbyn satamassa viimeisen elossa olevan sankarin todetessa, että torpedo unohtui kotikentälle. Toisella kerralla murhaavan vaarallinen Stuka-osasto ajoi jonossa tonttiin, kun automaattipommitus ja -oikaisu oli säädetty viiteensataan metriin ja kohde oli yli kilometrin korkeudessa vuoristossa.

Unohtaa ei voi myöskään koko Smolenskin offensiivin kannalta äärimmäisen kriittisen polttoainekuljetuksen ilmasuojausta. Massiivinen ilmaoperaatio oli huikea menestys, kunnes RaimoK päätti aikansa kuluksi hoitaa yhden maastossa möyrivän, epäilyttävästi bensarekkaa muistuttavan kohteen pois päiviltä.

Suunnilleen nollatasolta aloittanut porukka on vuosien varrella kehittynyt taidoiltaan ja kasvanut lukumäärältään. Omien pommittamisesta lähtenyt taistelutoiminta on edennyt jo niin pitkälle, että nykyään omien pommittamisen jälkeen Kuikka taklaa vielä siipimiehensäkin taivaalta.

Toisaalta historian varrelle on aikakirjoihin merkitty henkeäsalpaavan jännittäviä ja ikimuistoisia hetkiä vastoinkäymisten karaisemien soturien hakiessa mainetta ja kunniaa, välillä maailmanlaajuisestikin. Legendan mukaan kunnianarvoisa jenkkivastustaja vetäisi herneet peräsuoleen asti, kun suomalaiset samurait unohtivat roolinsa ja valtasivat Midwayn. Hevimetalistit kiertävät maamöyriäisillään maita ja mantuja aitojen ammattilaisten kera, minkä vuoksi esimerkiksi australialaiset eivät taatusti uskalla yrittää hyökkäystä Suomeen.

Maailmassa, jossa olohuoneen nurkassa jököttävää, elektroniikkaa pursuavaa vanerikoppia ei yleisesti pidetä sisustuselementtien ykkösenä, on aina yhtä piristävää sukeltaa samanmieliseen seuraan Simumiesten armolliseen maailmaan. Maailmaan, josta löytyy aina taistelutoveri kohtaamaan yhdessä elämän haasteet. Ainakin, jos lepositeet tai pakkopaita eivät ahdista eikä päivän lääkitys ole liian (tai riittävän) tehokasta.

Maailmaan pääsee Simumiesten omasta ketjusta.

Andyhill

 

*Nimiä ei muutettu

PELITCRAFT 2.0 -KUVIKSET

Louhos

Serverin avajaispäivänä nelisenkymmentä talkoolaista aka orjaa kaivoi louhoksen Pelitcraft-keskustan raaka-aineeksi. Työ kesti pari tuntia ja kaikki meni yhteisön iloksi.

 

Tiedekeskus

Jaakolan Überacademissa opetetaan käytännön esimerkeillä redstone-piirien rakentamista. Tiedekeskus sijaitsee aivan keskustassa.

 

Metroasema

Metroasema ei toimisi perus-Minecratissa vaan vaatii modin. Maan alta pääsee automaattijunalla punaisen, sinisen ja keltaisen linjan kyytiin. Sivuasemille päästäkseen pitää kirjoittaa lyhyt komento, jonka ohjeet löytyvät serverin wikisivustolta.

 

Poni

Alkuperäisessä Pelitcraftissa natsisymbolit ja kirkkoveneet olivat todellinen riesa. Nykyään ne ovat kiellettyjä, mutta kaikkia kauheuksia tarkat säännötkään eivät estä.

 

Dragonia

Dragonian keskiaikaiseen kylään ei tietenkään pääse metroyhteydellä, mutta teleportilla kuitenkin. Paikka on yksi serverin komeimmista kokonaisuuksista yhdessä serverin spawnialueen kanssa.

 

Esterata

Serverillä järjestetään tasaisesti erilaisia kisoja, kun projekti järjestyy. Kuvassa Peräpoukaman tulikuuma esterata, jonka voi käydä aikansa kuluksi juoksemassa läpi, jos pystyy.

 

Dynaaminenkartta

Serverikartta näyttää kätevästi metrolinjat, kiinnostavimmat alueet ja jopa pelaajien sijainnit maailmassa. Karttaa pääsee katselemaan ja zoomaamaan, vaikka ei Minecraftia omistaisikaan. Yleiskuvasta saa hyvän käsityksen rakennusten mittasuhteista.

 

Perjantaibileet

Viikonloppuisin väki pruukaa lähtemään radalle. Pelitcraft-porukka ei tee poikkeusta.

 

Tästäkaikkialkoi

Uudisasukkaat saapuvat neitseelliseen maailmaan ja alkavat muokata sitä mieleisekseen.

 

Pelit taisteli, toimittaja kertoo

World of Tanksissa Suomi on suurvalta ja Panssariosasto Pelit sen valio-osasto.

 

PANSSARIOSASTO PELIT -KUVIS

Wot1

Pirates ja Panssariosasto Pelit kohtaavat ensimmäisen kerran georgialaisessa vuoristosolassa. Aggressiivisesti päällekäyvälle POP-armeijalle nopeasti reagoiva vihollinen on uusi ja hankala haaste.

 

BLOOW BOWL -KUVIS

 

Bloodbowl

Mihin ei kannata mennä ykköset päällä? Blood Bowl -pudotuspeleihin. Nuffle tyrmäsi puolet undead-puolustuksesta. Tätä paremmin pudotuspelit eivät voisi enää alkaa.

 

SIMUMIESTEN VELJESKUNTA -KUVIKSET

 

Simumiehet_1-2:

Simumiesten maailmanvalloitus alkaa Mainilan pommituksella.

Simumiehet_3:

Auringonlaskun ratsastajat Andy ja Rapid.