Pinball Construction Kit – Teräspallona luotas pompin

Tee ikioma flipperi! Sytytä spesiaalit, kerää bonukset ja kaada palikat juuri niin kuin sinä tahdot! Tai ainakin melkein.

Hienoisena pettymyksenä Spidersoftin Pinball Construction Kit ei anna flipperinikkarille täysin vapaita käsiä, vaan laudan suunnittelu aloitetaan valmiista pohjasta. Valmiin pohjan valinnan jälkeen taulu pala palalta somistetaan ja koristellaan oman maun mukaiseksi. Pinball Construction Kitiä on sen verran helppo käyttää, ettei ohjevihkoseen juuri tarvitse kajota. Ohjelma jopa näyttää automaattisesti mille kohdalle kukin lisuke on järkevintä sijoittaa. Suunnitteluvaiheessa olevaa taulua voi myös testata vaikkapa jokaisen lisävirityksen jälkeen.

Oma flipperinketale on kasassa alta aikayksikön, hienosäätö onkin jo vaikeampaa. Jokaisen taululle lätkäistyn palikan ja bumpperin ominaisuudet voi itse määrittää haluamakseen, mutta tärkeintä on tietysti määritellä säännöt. Kun nuo lätkät tuolla oikealla ylhäällä putoavat alas, sen jälkeen extravalo syttyy tuon palikkarivin viereen tuolla. Ja kun taas ne palikat on pudotettu, lisäpallo tupsahtaa plakkariin. Hmm. Eipä muuta kuin testaamaan...

Omia kuvia voi tuoda niin taulun pohjan somistukseksi kuin myös muiden flipperinosien piristykseksi. Grafiikkaa voi myös välillä käydä käsittelemässä rompun mukana toimitettavalla erinomaisella Paint Shop Pro -ohjelmalla. Suoraan yhteistyöhön Paint Shop Pro ja Pinball Construction Kit eivät sentään suostu, vaan kuvat täytyy välillä fileerata tiedostoiksi ja käsittelyn jälkeen ympätä takaisin ohjelmaan.

Mukana on myös melkoinen liuta valmiiksi väsättyjä tauluja, joita voi pelata ja tietysti myös muokata mieluisikseen. Valmiita tauluja voi pelata ilman Windowsia. Pelkästään flipperinpeluusta kiinnostuneen kannattaa kuitenkin hankkia toisaalla tässä lehdessä arvosteltu Absolute Pinball, Pinball Construction Kitin valmiit taulut eivät pärjää sille alkuunkaan .

Suurin pettymys Pinball Contruction Kitissä on se, ettei lautoja pääse suunnittelemaan täysin puhtaalta pöydältä eli alusta asti itse. Toki valmiiden pohjien kanssa huseeraaminen ja niiden opastettu virittely tekee taulunteon helpoksi ja näppäräksi, mutta moinen ei taatusti tyydytä tulevia flipperiguru-ukkoja.

Flipperinsuunnittelun alkeista innostuneelle Pinball Construction Kit on käypä hankinta. Ammattilaiseksi sen avulla ei ylletä, mutta kaverinkiusaaminen kotikutoisilla flipperintekeleillä onnistuu sen avulla taatusti.

77