Piranha – Kivenmurikoitten paluu

Tuskin on Stardustin sepelitehtailu PC:llä päässyt käyntiin, kun eteen tupsahtaa toinen Asteroids-viritelmä. Ja mikä ihmeellisintä, senkin tekijät tunnustavat Suomen kansalaisuutta!

Piranhan perusidea ja päämäärä on tuttu ja turvallinen: eliminoi väkkäränä pyörivää alustasi uhkaavat asteroidit ja muut pelintekijöiden alitajunnan syövereistä avaruuteen sattumoisin joutuneet tunnistamattomat liikkuvat esineet.

Jo ensivaikutelma paljastaa, että Asteroids-jäljitelmien Suomen Mestaruus kuuluu edelleen Housemarquelle. Piranha on Stardustiin verrattuna rosoisempi ja viimeistelemättömämpi. Asteroidit ovat toki komeita, mutta kokonaisvaikutelma vaisuine räjähdyksineen ei yllä tähtisumun tasolle.

Lisäksi pelintekijät ovat tehneet pienen, mutta silti merkittävän erheen. Pelaajan oma alus on nimittäin vastenmielisen valjun ja mitättömän näköinen. Vaikkei moinen itse peliä pilaakaan, se tuo siihen valitettavan amatöörimäisen tunnelman.

Pelattavuus on onneksi hyvä ja jaksaa aikansa pitää pelaajan tikun varressa. Tuhoutuneet kivenmurikat jättävät jälkeensä kolikoita ja pika-apua antavia räjähdysikoneja. Parhaimmillaan tunnelma on mellevä räjähdyksen toisensa jälkeen tutisuttaessa kuvaruutua.

Alukseen saa ostaa keräämillään kolikoilla lisää tuhovoimaa ja suojaa. Kauppa tupsahtaa maagisesti esiin muutaman kentän välein ja hyllyt pursuavat kiitettävästi avaruusromua siistivää sälää.

Stardustista tuttu napin painalluksella aktivoituva suoja kuitenkin puuttuu, mikä tekee pelistä aloittelijalle turhankin vaikean. Lisäksi pikkuruisia asteroidimöhkäleitä kertyy toisinaan ruudulle läjäpäin, mikä myös taatusti latistaa kokemattomamman peli-iloa.

Kolmin aina kaunihimpi

Erikoisuutena Piranha tarjoaa monipelin, ja kivenmurikoiden metsästys kahdestaan (tai kolmestaan) onkin parhaimmillaan hillitöntä ähellystä. Mukana on myös etäisesti legendaarista Super Bombermania muistuttava kolmen pelaajan sokkeloräiskintä. Ideana se on suorastaan loistelias, mutta toteutus jää tylsäksi. Lisäominaisuuksia saisi olla jaossa enemmän ja ne voisivat olla mielikuvituksellisimpia.

Piranha on ponteva Asteroids-viritelmä, ja osoittaa suomalaisten pelintekijöiden hallitsevan murikanmurskajaisten salat. Bomberman-ideaa olisi kuitenkin kannattanut virittää pitemmälle. Vähintään neljä pelaajaa samanaikaisesti ruudulle, muhkeat kaverinkiusaamiseen sopivat lisäkyvyt ja viimeistelty toteutus. Siinäpä olisi ollut kulttipelin ainekset!

72