Planet Football – Moni kakku päältä...

Kaikenkarvaisia jalkapallopelejä putkahtaa markkinoille erään kesäisen tapahtuman johdosta loputtomalta tuntuva määrä. Jokaisen itseäänkunnioittavan pelitalon on tuotava markkinoille ainakin yksi pallon potkintaan keskittyvä peli. Laadulla ei näytä olevan niinkään väliä.

Infogramesin Planet Football vaikuttaa lupaavalta laatikon takakannen kuvia katsellessa. Kerrankin toteutus on Sensible Soccerista ja sen lukuisista klooneista poikkeava: tapahtumia seurataan pelaajien takaa melko matalasta kuvakulmasta. Kenttä ja sen taustarakenteet ovat vektoreilla tehdyt, mikä lupaa hyvää; onhan PC ideaalimasiina nopean palikkagrafiikan pyörittämiseen.

Planet Footballissa voi pelata ystävällismielisten (friendly) ottelujen lisäksi jalkapallon MM-kisoja tutulla turnausperiaatteella. Valittavana on myös vaihtoehtoinen World Cup, johon pelaaja voi valita omat suosikkijoukkueensa. Suomea ei tietenkään ole mukana.

Kaksinpelikin onnistuu, mutta molemmat pelaajat joutuvat vuorotellen pelaamaan puoliajan "taaksepäin", mikä Planet Footballin toteutustavasta johtuen vaikeuttaa etenemistä liiaksi. Yksin pelatessa voi molemmat puoliajat tahkota samaan suuntaan eli "eteenpäin", mikä parantaa pelattavuutta tältä osin melkoisesti.

Strategiavaihtoehdot ovat tyypilliset. Ensin valitaan aloituskokoonpano, sitten hyökkäyskuvio tutuista 4-3-3, 5-3-2 jne. -vaihtoehdoista. Lopuksi omaa joukkuetta käsketään joko hyökkäämään tai puolustamaan tai kolmantena vaihtoehtona käyskentelemään säyseästi keskikentällä. Maalivahtia voi kontrolloida itsekin, sääolosuhteisiin voi myös halutessaan vaikuttaa ja peliajan voi säätää viidestä kahteenkymmeneenviiteen minuuttiin.

Pettymys on melkoinen kun pelaajat ensi kertaa lyllertävät peliareenalle. Vauhtia ei ole nimeksikään, eikä nopeutta lisäävän +-näppäimen hakkaaminen tuo peliin mainittavammin lisäpuhtia. Pelaajat juoksevat aluksi minne sattuvat, vaikka ilotikun kalibrointi oli taatusti ennen peliä kohdallaan. Omituinen näytönohjausbugi tuo vielä kaiken lisäksi vähintään joka toisen pelijakson näkymät loisteliaissa CGACOLOR-väreissä ruudulle. Violetin veran sankarit...

Lopulta oikea tikku-kalibraatio-suhde löytyy. Silti pelattavuus on erittäin vastenmielistä ja tahmeaa. Pallon hallinnasta ei juuri nauti eikä peippailu onnistu. Kaksinpelinä peli sentään saa aikaan hysteeristä naurua _ sitäkin lähinnä kehnon toteutuksensa takia.

Planet Footballin perusidea ei ole missään nimessä huono. Kunnon pseudo3D-futispeli hyvällä pelattavuudella kuorrutettuna olisi tervetullut lisä toinen toistaan muistuttavien jalkapallopelien joukkoon. Miten olisi, Infogrames, bugiton, nopeammaksi ja pelattavammaksi hiottu Planet Football 2?

60