Powerboat Racing – Pintaliitoa

Yo, dude, käynnistäpä Evinrude. Powerboat Racingissä rallitapahtuman suoritus tehdään pitkin vedenpintaa veneiden toimesta, mikä on vaihteeksi hauskaa.

Ajotuntuma on saatu sopivan vetiseksi, vaikkei kaikkia vesielementin tuomia mahdollisuuksia olekaan käytetty hyväksi. Paatin ohjastaminen kuitenkin tuntuu paatin ohjastamiselta, mikä on sinällään ansiokas saavutus.

Powerboat Racing on rakenteeltaan perinteinen kolikkokaahaus. Pelaajan on suihkittava mahdollisimman nopeasti kahdeksaan eri maailmankolkkaan sijoitettuja ratoja pitkin voittoon tai ainakin mahdollisimman hyvään sijoitukseen. Maisemat ovat mielikuvituksellisia ja radat hyppyreineen ja vaihtoehtoreitteineen loppujen lopuksi riittävän mielenkiintoisia. Toisaalta jos kaiken kuvallisen kuorrutuksen poistaisi, vaihtelua ei välttämättä olisi enää niin paljoa kuin miltä aluksi näyttää. Mutkia ja hyppyreitä ja vettä on sopivissa, muttei järin yllätyksellisissä suhteissa.

Menohullu monohullissaan

Tavanomaisen kolikkopelikaahauksen lisäksi tarjolla on useita eri pelivaihtoehtoja, jotka tosin kaikki ovat jostakin toisesta kaahauspelistä tuttuja. Aika-ajot, harjoitusajot, haaste- ja pudotuskisat kuulostavat kovin tutuilta eivätkä tarjoa mitään uutta ja vallankumouksellista. Moninpeli onnistuu nykytrendin mukaisesti, tällä kertaa neljä pelaajaa voi kokoontua saman monitorin ääreen kaasuhanikkaa kallistelemaan.

Pelaajan valittavana on melkoinen joukkio erilaisia purtiloita. Monohul-veneitä ja katamaraaneja on tarjolla aluksi kahdeksan kappaletta kutakin, mutta salaisia paattejakin on luvassa. Aluksi pelaaja pääsee ainoastaan Monohullien kyytiin, mutta menestys moisilla kapeilla kiitureilla tuo lopulta valittavaksi kauniimmat ja komeammat katamaraanit. Suuren suuria eroja ei eri merkkien välillä ole, mutta valinnanvapaus on aina kannatettava ja jalo asia. Luokkia (siis vaikeustasoja) on tarjolla kolme, ja niissä erona on veneiden teholuokka. Vaikeimmassa Barracuda-luokassa kaahataan siis nopeimmilla ja tehokkaimmin moottorein varustettuilla paateilla.

Ratilla pelattuna Powerboat Racingin kontrollit ovat parhaimmillaan. Vaikka ne tuntuvatkin aivan liian herkiltä ollakseen realistiset, ohjaustuntuma on silti veneilyyn sopiva. Kurvit kaartuvat oikeaoppisen jyrkästi veden vastavoimaa hyödyntäen. Paatin menokulmaa voi lisäksi säätää, mikä on syytä ottaa huomioon ennen kaikkea hyppyreihin ajettaessa. Valitettavasti itse hypyt eivät vakuuta (eli tunnu selkäytimessä kovin suloisilta) ja hyppyrit kiertääkin mieluusti kaukaa, mikäli moinen suinkin on mahdollista. Aaltojakin näkyy, mutta ne eivät liiemmin vaikuta veneen menoon tai käyttäytymiseen.

Nyt nykii muttei nappaa, sano kalamies katamaraanissa

Pelin kompastukseksi pongahtaa kurjahko ruudunpäivitys, joka takeltelee erityisen pahasti muiden veneiden huovatessa lähietäisyydelle. Itse grafiikka vedenpintaheijasteineen on kaunista katsella, mutta vinhasti vaihteleva ruudunpäivitys tainnuttaa vauhdintunteen ajoittain mukulakivimenoksi. Yksityiskohtia saa toki pois, mutta hirmuisen sutjakkaaksi ei meno muutu tuolloinkaan.

Powerboat Racing on tyypillinen 3D-korttien ruoaksi tarkoitettu peruskaahauspeli, jonka ainoa todellinen hyve on sen vetinen tunnelma. Valitettavasti tällä kertaa itse peli pistää poskeensa 3D-kortin ja ison palan konehuonetta siinä sivussa. Lisää bittinikkarointia olisi siis tarvittu, tai sitten pelintekijät olisivat suosiolla voineet jäädä odottamaan Voodoo2-piirin lopullista maihinnousua. Samalla olisi ollut aikaa hioa pelattavuuskin nami nami -tasolle.

68