Qwak – Munakasta menoa

Halpapelit jylläävät Englannin myyntilistoilla. Team 17:n originaali halpapeli on Qwak, bubblebobblemainen söpöhyppely, jossa kaksi ankkaa käy kulta- ja suklaamunilla taistoon maailman pahuutta vastaan.

Pelissä on kahdeksan maailmaa ja jokaisessa niistä kymmenen kuvaruudullista pelattavaa. Jokaisessa ruudussa on muutama avain, jotka on kerättävä exitien avaamiseksi. Lisäksi ruutu on pullollaan erilaisia hedelmiä ja herkkuja, timantteja ja kykypalikoita, joita tietysti kerätään sekä pisteiden että parempien munien ja lisäsuojan toivossa.

Jokaisessa ruudussa mellastaa joukkio vihollisolentoja, joita voi eliminoida munia viskomalla. Koko kenttää ei ole pakko puhdistaa herhiläisistä: peli jopa jakaa ylimääräisiä bonuksia sikäli kun kentän pystyy selvittämään ilman väkivaltaa vihollisia vältellen.

Tavallisten vaiheiden lisäksi pelissä on haastekenttiä, joissa päämäärä on kerätä mahdollisimman paljon herkkuja ennen kuin aika umpeutuu. Viimeisenä ruutuna ennen seuraavaan maailmaan siirtymistä on vartijakenttä, jossa asustaa muutama isohko vihollinen. Nämä erikoiskentät ovat valitettavasti turhan samanlaisia verrattuna muuhun peliin.

Kaksinpelinä Qwak on parhaimmillaan. Peli jakaa yhteisyritystä piristämään muutamia lisukkeita. Joissakin ruuduissa munat pökerryttävät toisen ankan hetkeksi, joissakin on kilpailuelementti, joissakin molempien täytyy toimia rauhaa rakastavasti.

Qwak varmasti purista viimeisiä irti Amigasta, mutta on toisaalta tuttua Team 17 -laatua. Vaikka pelihahmot ovatkin jopa liian pieniä, peli on silti selkeä, silmä- ja korvaystävällinen. Pelin ruudut kussakin maailmassa tulevat satunnaisessa järjestyksessä, mikä on hyvä ajatus.

Esikuviinsa verrattuna Qwak maistuu varsinkin yksinpelinä liian simppeliltä. Bonusjärjestelmä ei liiemmin yllätyksiä jaa, ensimmäiset tusina kenttää voi pyyhältää läpi puolihuolimattomasti roiskaisten. Kerää avaimet ja hyppää exittiin. Hoh hoijaa.

Myöhemmin kenttien vaikeutuessa täytyy keksiä sujuvin reitti ruudun ratkaisemiseksi, muutoin äkkikuolemat yllättävät. Pienet puzzlet piristävät sopivasti tunnelmaa. Lisäksi kuvaruudun yläreunasta toisinaan satavat piikkikuulat pitävät vaistot valppaina.

Halpapeliksi Qwak on yllättävänkin hyvä ja takaa taatusti hilpeitä hetkiä kaksinpelaajille. Kukaan tuskin tästä pelistä joutuu hurmioon, mutta kaupan hyllyltä löytyy tuplahinnalla moninverroin surkeampia peliksi kutsuttuja itsensäkidutuskeinoja. Qwak sentään viihdyttää.

78