Rampart – Ja fästningin muurit ne sortuivat...

"Ja se Oolannin sota oli kauhea, huraa, huraa, huraa. Kun kolmella sadalla laivalla, seilas engelsmanni Suomemme rantoja, sumffaraa". Mutta Bomarsundin linnakkeen tykit pauhasivat ja taivaasta tippui muurinpätkiä. Oolannin sodastakin on nyt sitten tehty taktisen tason simulaattori.

Tengenin eli Atari Gamesin Rampart on kolikkopeli, joka on pikaisesti luonnehdittuna Missile Commandin ja Tetriksen mutatoitunut jälkeläinen.

Yksin...

Yksinpelissä vastustajana toimii laivasto. Erivärisin purjein varustetut alukset eroavat kestävyydeltään ja aseistukseltaan, mutta tärkeintä on niitata niitä mahdollisimman paljon Kharonin kiusaksi Styxiin purjehtimaan. Lyhyen tulitaistelun jälkeen, jossa pelaaja tulittaa laivoja ja laivat pelaajan linnaa, tulee mahdollisuus korjata linnaansa. Peli antaa sattumanvaraisesti erimuotoisia paloja, joilla seinien kolot pitää tilkitä niin, että lopputulos jättää linnan sisäänsä. Nopeat ja vikkelät voivat yrittää ympäröidä lisää linnoja, sillä joka kierroksella kotilinna tuottaa kaksi lisätykkiä ja lisälinnat vielä yhden per linna.

Samaan aikaan laivoja tulee lisää ja taas tykit jylisevät. Mikäli pelaaja pysyy hengissä tietyn määrän kierroksia, on sektori valloitettu ja siirrytään seuraavaan.

...kaksin, jopa kolmin

Kaksin/kolminpelissä pelivaiheet sisänsä pysyvät samana, mutta laivat häviävät ja pelaajat tulittavat toistensa linnoja. Lienee kai sanomatta selvää, että kaksin/kolminpelinä Rampart aiheuttaa helvetillistä meteliä.

Tuoko edistys iloa?

Kolikkopelin kanssa identtisen Classic-pelin lisäksi EOA on lisännyt Enchanced-moodin. Kolmen tykin hinnalla saa propagandapallon, joka tiputtaa lentolehtisiä vaarallisimman vihollisen niskaan. Lappujen sisältö on askarruttanut tiedemaailmaa jo vuosisatoja, mutta käytännön lopputuloksena vihollinen vaihtaa puolta.

Neljällä tykillä saa luotua supertykin, joka jättää kolmen vuoron ajaksi maahan savuavan kraaterin, jonka päälle ei voi rakentaa. Supertykin käännyttäminen vaatii kaksi propagandapalloa.

Kohennetussa pelissä harmaapurjeiset laivat laskevat maihin joukkoja, jotta vipeltävät kohti lähinnä linnaa ja muuttavat sen soraläjäksi. Luonnollisesti ne estävät myös palojen paikoilleen pistämisen alle sattuessaan.

Maalla on taloja, jotka paitsi estävät palojen sijoittelun, myös muuttuvat vihollisjoukoksi "MDBO"mikäli sitä yrittää. "MDNM"Joukot saa tuhottua paitsi tykkitulella myös ympäröimällä ne muurilla. Monen pelaajan moodissa talot, mikäli ne ympäröi, hyökkäävätkin vihollisen kimppuun, joten ei maalaisista pelkkää harmia ole.

Mutta käytännössä yksinkertaisempi Classic-versio on huomattavasti rattoisampi kuin pelin suhteettoman vaikeaksi saava Enchanced.

Hiottua ohjelmointia

Näinkin simppeliksi peliksi Rampart on toteutuksellisesti timantti. Pelattavuus on erinomainen, jokaisen ohjaimista saa säädettyä pilkulleen oman makunsa mukaiseksi. Animaatio on niin hyvää kuin tällaiseen peliin voi pistää. Ja vaikka palikka ei enää mahdukaan, on jäljellä vielä muutama continue.

Mutta äänipuoli se vasta on jotain. AdLib-kortilla efektit ja musiikki ovat sellaista PC-keskitasoa, mutta SoundBlasterin (ja yhteensopivien) omistajat voivat nauttia digitoitusta puheesta ja samplatuista efekteistä, jotka antavat peliin kunnon rytinää. Rampartilla pystyy yhtaikaa hyödyntämään myös Rolandia ja SoundBlasteria. Tästä kaikesta johtuen Rampart imaiseekin 3,5 megatavua kallista kiintolevytilaa.

Rampart on yksinkertaisesti nerokas pikku peli, joka, ihme ja kumma, aikaansaa vieroitusoireita jo yksinpelinä. Melkein Tetriksen luokkaa.

90