Roger Rabbit in Hare Raising Havoc – Animaation juhlaa

"Herman-vauva, äidin täytyy nyt lähteä ostoksille, mutta jätän seuraksesi lemmikkijäniksesi Rogerin. Hän pitää sinusta hyvää huolta, tai jollei pidä, hän joutuu TAKAISIN ELÄINLABORATORIOON!", kailottaa äiti eteisessä. "A-a-a-a-anteeksi vain!", aloittaa Roger. "Pidän hänestä yhtä hyvää huolta kuin veljestäni tai siskostani. Tai veljeni siskosta! Tai serkustani! Tai pikkuserkustani! Tai kaukaisesta serkustani!" Taustalla vauva-Herman katselee avoimesta ovesta ulos, ja saa idean. "Iso tuttipullo!", hän keksii ja taapertaa pihalle. Ruutu pimenee, ja hetken kuluttua ilmoille kajahtaa Rogerin hätähuuto.

Näin alkaa Disney Softwaren Roger Rabbit -peli. Pelaaja ohjailee joystickillä tai näppäimistöllä Rogeria, jonka täytyy löytää Herman-vauveli, ennen kuin äiti tulee kotiin. Matka on täynnä huvittavia kommelluksia, letkeää animaatiota ja päätävaivaavia ongelmia.

Käsikirja ei valota pelaajalle edessä olevaa tehtävää oikeastaan lainkaan. Pelaamisesta mainitaan ohimennen, että fire (tai enter) pistää "Rogerin tekemään jotain lähellä olevalla esineellä", ja että joystick (tai näppäimistö) kontrolloi Rogerin kävelemistä ja hyppimistä. Siinä piileekin pelin koko viehätys. Ongelman ratkaiseminen tuottaa suurta tyydytystä, yleensä kyllä ongelma aiheuttaa raivokohtauksia ja katkeria kyyneliä.

Nyt on nimittäin niin, että Roger Rabbit in Hare Raising Havoc on älyttömän vaikea peli. Ongelmat sen kun vaikenevat kenttä kentältä, ja jo kakkoskentässä oikea ajoitus on kaiken aa ja oo. Nappia on painettava sekunnin kymmenesosassa juuri oikeaan aikaan tai jämähtää paikoilleen. Ja sama linja jatkuu läpi koko pelin.

Aikarajakin on erittäin tiukka, itse asiassa älyttömän tiukka. En kerta kaikkiaan voi ymmärtää miten 60 yksikössä muka pääsee pelin läpi. Aikaa saa sitä paitsi lisää harvoin, ja silloinkin vain pari yksikköä kerrallaan.

Roger Rabbitia ei myöskään saa tallennettua, joten kun aika loppuu joutuu aloittamaan alusta, kelaamaan samat kentät taas läpi ja yrittää ratkaista uuden kentän arvoitukset parissa minuutissa. On meinaan tosi raivostuttavaa.

Roger puhuu ja pölpöttää koko ajan, ja ihan oikealla äänelläänkin jopa. Mutta jos puhe on päällä, ainakin PC-versio tahmaantuu niin, että aikakriittisiä kohtia ei saa enää ratkaistua. Eli äänet pois, jos aikoo pitkälle päästä.

Amiga-versiota haikaileville kerrottakoon, että peli vaatii toimiakseen kiintolevyn, levykkeiltä sitä ei voi pelata. "MDNM"Lisäksi käsikirja suosittelee, että muistia pitäisi olla vähintään megatavun verran. Vähemmällä muistilla animaatio nyppii todella ankealla tavalla. Totta puhuen, jopa 7 megaa muistia ja nopea kiintolevy ei tunnu olevan pelille tarpeeksi. Muuten kiitettävä animaatio nykii aika ikävästi juuri väärissä paikoissa.

Roger Rabbit in Hare Raising Havoc olisi todella hauska, jos pelattavuuteen olisi kiinnitetty vähän enemmän huomiota. Tällaisenaan se on aivan liian vaikea.

80