Sähköputkimiehet

Nintendo

Arvosteltu: Wii U

Saatavilla: 3DS Nintendo

Muuta: Cross-buy. Peli toimii yhdellä ostokerralla sekä Wii U:lla että 3DS:llä.

Ikäraja: 3

Arvon Sienimaa, saanen esitellä vaihdantatalouden.

Nintendo yrittää kovaa kyytiä saada yhteisön mukaan peleihinsä. Taannoinen YouTube-kädenojennus meni vihkoon, kun Nintendo yritti päästä osingoille tubettajien tienisteistä. Tällä kertaa pelaajia kosiskellaan virtuaalivaluutan voimin, kun taskun pohjalta tuttu Marion ja Donkkiksen yhteispulmailu saapuu Wii U:lle. Kyseessä on nintaroitu freemium-kännykkäpeli, joskin mikromaksujen tilalla ovat tähdet.

Perinteisen yksinpelikampanjan kyytipoikana on tähtivaluutan varaan rakennettu kenttäekonomia, jonka rattaita pyöritetään askartelemalla pulmakenttiä muiden puuhasteltavaksi. Käyttäjien tekemästä sisällöstä maksetaan tippinä tähtiä, joita vastaanottaja voi käyttää uuden tavaran ostamiseen.

Tähtikapitalismi kannustaa hyvien kenttien rahoittamiseen. Kun fyrkkaa sataa osaavien laariin, pitäisi tämän ruoskia muut huippusuorituksiin ja erotella jyvät akanoista. Systeemi on ajatuksen tasolla näppärä, mutta käytännöstä on vielä toistaiseksi paha sanoa mitään. Noin viikon mittaisen testirupeaman aikana yhteisöpalikka kieltäytyi yhteistyöstä sekä isolla että pienellä Nintendolla.

Kenttäeditori on helppokäyttöinen ja se mahdollistaa monenlaisen rataviidakon luomisen. Lisäkilkkeeseen tarvittavaa tähtivaluuttaa voi kerätä yksinpelistäkin, jos omat arkkitehdin taidot eivät riitä yleisön kosiskeluun. Nintendo on siirtänyt munansa yhteisön käsiin, sillä peliä varten tehtailtu yksinpelikampanja on nopsaan naksuteltu läpi.

Sopulipeliä

Mario vs. Donkey Kong -pelisarja on selkeästi Lemmingsin perillinen. Tavoitteena on johdatella ruudulla lyllertävät mekaaniset Nintendo-ukkelit lähdöstä maaliin tappamatta niitä. Matkalla on erinäisiä esteitä, joiden ohi luovitaan rakentelemalla kulkusiltoja ja kylvämällä vietereitä. Toisinaan kenttien varrella laahustaa myös vihumassaa, joka hoidellaan päiviltä joko väistelemällä tai vasaroimalla.

Mekaaniset sankarit on talutettava uloskäynnille aikarajan sisällä. Jos yksikin sierainpari jää oven ulkopuolelle, tehtävä päättyy epäonnistumiseen. Peli yhdistelee mainiolla tavalla ongelmanratkaisua toimintaan. Muutamissa kentissä kädet uhkaavat loppua kesken, kun kenttää on rakennettava samalla kun ukkelit piipertävät vaaratilanteesta toiseen.

Ajoitusta ja älynystyröitä kuormittavat temppuradat ovat edellisosien perua, joten sisältö on kunnossa. Yksinpelin ratakattaus koukuttaa, pelissä tulevat tutuksi sekä onnistumisen elämykset että ehta turhautuminen. Nintendon tasosuunnittelukomitea ei petä. Vaikka kampanjaratoja on suhteellisen vähän, mukana ei ole ensimmäistäkään täytekenttää.

Pienet edellä, isot perässä

Ihmettelen kovasti, miksi Marion on pitänyt Donkata myös Wii U:lle, sillä kyseessä on puhdasverinen pikkupeli, jonka juuret ovat kannettavilla pikkunintsikoilla. Toki Wii U:n täppäriohjain sopii hyvin pelin käskyttämiseen, mutta ison konsolin peliltä odottaisi perustason pulmailua isompaa pakettia. Etenkin, kun televisiota ei tarvitse yhtään mihinkään. Perheeni voi rauhassa katsella erinomaista Justifiedia, kun minäpoika makoilen lattialla ja pulmailen tyytyväisenä pikkuruudun parissa.

Teoriani on, että yhteisökilkkeen ymppääminen pelkkään 3DS-versioon olisi ollut mahdoton yhtälö. Nintendo päätti laajentaa alustakattausta ja tässä on lopputulos. Mekano-Marion Wii U -debyytti on sekä pelimekaniikaltaan että audiovisuaaliselta ilmeeltään tismalleen identtinen sarjan aikaisempien osien kanssa. Kun pelivehkeet kasvavat, myös karvoitusta saisi tulla lisää.

Paperilla Nintendo tarjoaa kaksi peliä yhden hinnalla, sillä samalla Visan vinkaisulla pikku-ukot marssivat sekä Wii U:n että 3DS:n sisuksiin. Nintendon avokätisyys lähes loksauttaa leuat, sillä peliä myydään vielä kaiken lisäksi muita uutuuspelejä edullisemmalla hintalapulla. Olisiko Nintendo pelaajien asialla?

Tai sitten Nintendo on siirtämässä painopisteensä pysyvästi aiempaa pienempiin peleihin. Viitteitä tästä saatiin maaliskuun puolivälissä, kun konsolijätti uutisoi uuden pelikonsoliprojektinsa ohella vievänsä brändinsä myös mobiilimaailmaan. Mario-donkkari sekä taannoin julkaistu Captain Toad ovat molemmat kuin kännykän ja täppärin ruudulle tehtyjä tuotoksia.

Kun vaihdetaan tähdet euroihin, Supercell saa raskaan sarjan haastajan Super Nintendosta.

Nintendon pikku-ukkopeli siirtyy lähes sellaisenaan taskusta olohuoneeseen.

70