Screamer 2

Screamer 2 yllättää: se ei olekaan ykkönen uudessa prameammassa paketissa, vaan ohjaustuntuma ja tunnelma on pantu kokonaan uusiksi. Jos ensimmäisessä osassa jäljiteltiin Ridge Raceriä, nyt mallinnuksen kohteeksi on otettu Sega Rally.

Screameriähän kritisoitiin useimmiten juuri siksi, ettei se tarjonnut tarpeeksi purtavaa ja pelattavaa, joten tällä kertaa peliin on yritetty ympätä nopeasti avautuvan kolikkopelikaahauksen lisäksi realistisempi championship-vaihtoehto.

Kolikkopelikaahailun ja mestaruuden metsästyksen selvin ero on vaikeustasossa. Ohjausvirheet koituvat viime mainitussa nopeammin kohtalokkaiksi ja kanssakilpailijoiden kiinnisaaminen on parin mokan jälkeen todella tuskaista. Championship-vaihtoehdossa autoa voi myös virittää lähes suoraan Sega Rallysta lainatuilla säädöillä.

Ohjaus tuntuu aluksi liukkaalta, aivan kuin tien pinta olisi jään peitossa. Asfalttipäällysteisillä radoilla ohjauksen salat oivaltaa kuitenkin nopeasti ja kohta mutaisemmatkin kurvit selvittää kuin vanha konkari. Liukkaudesta huolimatta ohjaustuntuma on sekin pelottavan lähellä Sega Rallya.

Radat ovat monipuolisia, yllätyksellisiä ja komeita. Screamer 2 suostuu lisäksi hieman yllättäen näyttäytymään 65000-värisenä, jolloin erityisesti taivas ja pilvet näyttävät todella kauniilta. Testikokoonpanolla kyseinen grafiikkatila pyöri (VGA) uskomattoman sutjakkaasti. Peliin sopivat kolinat ja pärinät viimeistelevät kokonaisuuden.

Hienoinen ongelma on se, että radalla on samanaikaisesti pelaajan lisäksi vain kolme autoa ja nekin yleensä yhdessä sumpussa. Niinpä varsinkin aluksi pelaaja kaahaa ylhäisessä yksinäisyydessä muiden perässä, etenkin korostuu championship-vaihtoehdossa. Toisaalta haastetta on ainakin tarjolla edeltäjää enemmän.

Summa Summarum

Kolmen kaahauspelin samanaikainen testaaminen on vänkää puuhaa, varsinkin kun välissä vertailun vuoksi vetäisee muutaman kierroksen Sega Rallya. Näin pelien erot ja heikkoudet singahtavat selvemmin esille.

Megarace 2 on peli niille, jotka haluvat näyttää tutuille ja tuntemattomille kuinka kaunis ajopeli voikaan olla. Ajamisen kanssa sillä ei valitettavasti ole mitään tekemistä. Mitä enemmän sitä pelaa, sitä enemmän sitä vihaa.

RAC Rally tuntuu aluksi pettymykseltä ja jopa hieman tylsältä, mutta sen kimppuun palaa kuitenkin yhä uudestaan ja uudestaan. Vihoviimeistä viimeistelyä jää kuitenkin kaipaamaan, sillä pieni puserrus olisi tehnyt siitä klassikon. Silti paras PC-rallipeli.

Screamer 2 on erinomainen kaahauspeli: siitä innostuu heti ja se tuntuu koko ajan paranevan. Selkäydin suodattaa liukkaat kontrollit nopeasti sujuviksi ja hienostuneiksi. Meno on maukasta ja taistelu ykkössijasta parhaimmillaan todella hurjaa ja intensiivistä. Bravo!

92