Sega GT Online (Xbox) – Paratiisi tien päällä

Mustangin moottori kehrää, autostereoissa ulvoo kitararokki ja korviin kantautuu monikielinen puheensorina. Livessä on ikuinen kesä.

Sega GT Online on jatkoa reilun vuoden takaiselle Sega GT 2002:lle (Pelit 1/03, 84 pistettä), joskin sisältö viittaa enemmän isohkon päivityksen suuntaan. Lisäkivana on muun muassa parkkihallillinen uusia autoja, muutama tuore kisatyyppi sekä karvanoppana katossa Live-moninpeli. Vaan auvoisassa onnelassa vaanii käärme nimeltään Puolivillainen Toteutus.

Yksinpeli noudattaa GT 2002:sta tuttuja kuvioita. Ura aloitetaan hankkimalla halpisauto ja osallistumalla alasarjan kilpailuihin. Kun kisoista on saanut riittävästi tuohta, voi suunnata kauppoihin ostamaan ajokkiinsa viritysosia tai vaihtoehtoisesti kokonaan uutta autoa. Lisenssikisoja läpäisemällä voi parantaa omaa statustaan, mikä tarkoittaa kovempia kisoja ja muhkeampia rahapalkintoja.

Automonit

Uramoodin juju on valtavassa auto- ja osamäärässä. Keräilyvietti herää, kun näkee hienoja autoja aina klassisista retrobiileistä uusiin virtaviivaisiin maantiennielijöihin. Kaikkiin voi pultata kiinni parempia viritysosia. Sega GT Onlinen nukkekotimaista vetovoimaa vahvistaa vielä oman autotallin sisustaminen ja seinien tapetointi omista kisoista napsituilla valokuvilla. Hauskaa!

Kisatyypit vaihtelevat tavallisesta radan kiertämisestä kiihdytyskisoihin, joissa vaaditaan konepellin alta pelkkää voimaa. Kiihdytyskisoissa on kyse enemmän vallan tunteesta kuin taidosta. On kiva brassailla autovalikoimansa helmellä, joka on hankittu ja viritetty vain yhtä tarkoitusta varten.

Uramoodin lisäksi mukana ovat tutut kelloa ja konetta vastaan kisailut sekä vähemmän tutut uusien autojen availu -kilpailut. Ajotouhut vaihtelevat 70- ja 80-lukujen kaaroilla kruisailusta tehtäväpohjaiseen muovitörppöjen kiertämiseen ja aikarajojen kanssa taisteluun. Peruskamaa, mutta kelvollista sellaista.

Vaikka vasemmalla kädellä

Sega GT Onlinen suurin ongelma on sen haasteettomuus. Kun saa vähänkin puhtia pyttyyn, kilpakumppanit jäävät sekuntitolkulla takapuskurin paremmalle puolelle. Annoin tosin seisaaltani aplodit, kun huomasin, ettei kisailussa käytetä kuminauhaefektiä, jossa konekuskit suhteuttavat vauhtinsa pelaajan vauhdin mukaan. Koneen vastus ei ole häävi, mutta ainakin se on rehti.

Ajotuntuma on suorasukaista arcadepöristelyä, mutta ei hassumman oloista. Kaarojen väliset erot ja viritysten vaikutukset tuntee oitis näpeissään, ja padilla ohjaaminen on mutkatonta ja sujuvaa. Ohjaamonäkymää ei ole, mutta kaksi takakuvakulmaa ja menon tiirailu puskurin edestä toimivat eleettömän varmasti.

Sega GT Online olisi kaivannut kunnollista pintaremonttia. Ulkoasu on käytännössä kopio GT 2002:sta, mikä alkaa nykyisin jo hipoa hyväksyttävän rimaa. Äänet ovat keskinkertaisia törmäilyääniä, moottorin surinaa ja tympeää musiikkia. Onneksi taustalle saa pauhaamaan omat biisit.

Verkko tökkii

Live-moninpeli on Sega GT Onlinen olemassaolon oikeutus. Paperilla kaikki näyttää hyvältä: autojen ja viritysosien kanssa voi tehdä kauppaa muiden pelureiden kanssa, valtaisa automäärä takaa monipuoliset kisat ja radalle mahtuu kaksitoista vauhtihirmua. Lisäksi moninpelissä on porkkanana ladattavat bonusautot, uudet viritysosat ja muu roipe. Valitettavasti toteutus on rikollisen heikkoa.

Live-pelit ovat virtaviivaisia ja maksimaalisen toimivia. Sega GT Online vahvistaa säännön olemalla poikkeus. Tönkkö moninpelivalikko toimii mukiinmenevästi niin kauan kun kaikki menee putkeen. Jos kuitenkin valitsee esimerkiksi kisan, joka on ehtinyt alkaa (ja sitä tapahtuu usein), peli heittää takaisin päävalikkoon ja pakottaa ottamaan koko homman uudelleen alusta.

Kisatapahtumat ovat vielä hanakampia ryppyilemään. Oma hoppa liikkuu suhteellisen sujuvasti, mutta kumppaneiden kaarat nykivät, vilkkuvat ja hyppivät miten sattuu etenkin silloin, kun monta autoa on toistensa tuntumassa. Törmäilyjä ei pahemmin näe, sillä autoilla on tapana upota toistensa sisään. Tätä kaikkea näkee jo alle kuuden auton kisoissa.

Vaikka nykiminen ärsyttää, käsittämättömin juttu on vielä tulossa: kisat päättyvät sillä silmänräpäyksellä, kun ensimmäinen auto ylittää maalilinjan. Kamppaile siinä sitten heikommista sijoituksista, jos ajo saattaa päättyä milloin tahansa.

Yhdysvalloissa Sega GT Onlinea myydään 20 dollarilla, mikä tekee kokonaisuudesta hyvän sijoituksen. Eurohinnat näyttävät olevan kaksin- tai kolminkertaisia, mikä mutkistaa tilannetta. Jos GT 2002 löytyy jo hyllystä, ei GT Online anna huteran moninpelinsä lisäksi merkittävää uutta. Muiden arcadekaahailun ystävien kannattaa panna GT Onlinen nimi korvan taakse. Alennuslaarin helmi.

77