Sensible World of Soccer

(Pelit 2/95, 94 pistettä, kaikki Amigat.) Vuosi sitten Amigalle ilmestynyt Sensible World of Soccer oli lähinnä laajennettu päivitys takavuosien jalkapallosuosikkiin. Merkittävimpänä uutena piirteenä peliin oli lisätty yksinkertaiset managerioptiot, sekä iso nippu eurooppalaisia liigajoukkueita 26 000 pelaajan kera. Syystä tai toisesta alkuperäinen SensiSoccer ei koskaan tehnyt minuun mitään erityisempää vaikutusta, näppärä jalkapallopelihän se oli, mutta ei yltänyt minun suosikkilistoilleni.

Uudistukset alkuperäiseen peliin nähden ovat varsin mitättömiä itse ottelemista ajatellen. Simulaatiomaisuutta ei ole lisätty, vaan SensiSoccer on edelleen hyvin puhdasverinen arcadepeli: pelaajat ovat edelleen taidoiltaan lähes toistensa klooneja, eivätkä joukkueiden väliset tasoerot juuri näy. Sekä alkuperäisessä Amiga- että PC-versiossa pahasti kupoliin ottanut maalivahtityöskentely tuntuu sikäli parantuneen, ettei vanha patenttikonsti (tietyntyyppinen kierrelaukaus) uppoa enää samalla varmuudella. SWoSiin on lisätty myös selostuksentapainen, joka tosin lähinnä ärsyttää ja häiritsee pelaamista _ selostaja huutaa yhden lauseen silloin tällöin, ja kuulostaa huomattavasti enemmän kotikatsomossa rähjäävältä jalkapallohuligaanilta kuin urheilutoimittajalta.

Yhden puutteen SWoS ehkä jossain määrin täyttää, sillä Player Manager 2:n epäonnistuttua se on ainoa kunnollinen tavallisen jalkapallon ja manageripelin ristisiitos, vaikka keskittyykin selvästi PM2:ta enemmän edelliseen. Vanhaan Sensiin hullaantuneet tulevat varmasti pitämään tästäkin painoksesta, mutta turhan pitkään Sensible viivytteli PC-version kanssa _ en voi mitään sille, että vuonna 1996 peli tuntuu hieman vanhanaikaiselta, eikä sillä juuri uutta tarjottavaa jalkapallomarkkinoille ole. Tällä versiolla ehkä on vielä paikkansa, mutta jatkossa Sensiblen pojat saisivat sitten pistää peliään enemmän uusiksi jos mielivät siitä kakkososan tehdä.

84