Sid Meier's CivNet – Sivilisaation nousu ja tuho

Sid Meier's CivNetin ainoa idea on täyttää toivomus monen pelattavasta Civilizationista, eli itse klassikkopeli on pysynyt ennallaan. Civilizationhan on todella klassinen strategiapeli, jossa johdetaan oma pikku sivilisaatio kivikaudesta avaruusaikaan. Uudistusprosessissa sivilisaatio on muuttunut Windows-peliksi.

CivNetin yksinpeluu käsiteltiin Pelit 10/95:ssa, ja nyt on moninpelin vuoro. Windowsin myötä pelissä on kattava online-manuaali sekä harjoituskurssi, joka opettaa CivNetin perusteet. Käyttöliittymä on muuttunut harvinaisen vähän, suurin uudistus on mahdollisuus avata usea samanaikainen karttaikkuna seuraamaan eri alueita.

Vuoropohjaisten siirtojen lisäksi peli etenee puolittain reaaliaikaisesti käskyttämällä. Systeemi on tarkoitettu lähinnä moninpeliä varten ehkäisemään pitkiksi venyvät muiden siirtojen odottelut ja tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki pelaajat siirtävät joukkojaan samanaikaisesti.

Monenlaisia moninpelejä

Kavereiden kanssa pelaamiseen on annettu lähes kaikki mahdolliset vaihtoehdot. Perinteisesti voi pelata vuorotellen samalla koneella ja kaksinpeli onnistuu myös sarjakaapelin tai modeemin välityksellä. Sekä yksinpelissä että kaksinpelissä saa ylijäävät sivilisaatiot tietokoneohjaukseen.

Todellinen porkkana on enimmillään seitsemän ihmispelaajan peli lähiverkossa tai internetissä. Pelin aloittaja on isäntä, joka päättää pelaajien määrän, pelityypin, vaikeusasteen ja alustaa pelin, ja muut liittyvät tämän jälkeen mukaan. Avoimessa pelissä pelaaja voi lopettaa kesken ja jos pelissä on tilaa, uusia pelaajia voi tulla mukaan kesken pelin, suljetussa pelaajia otetaan mukaan vain peliä aloitettaessa. Molemmissa tapauksissa pelin isännällä on päätösvalta joko hylätä tai hyväksyä yksittäiset pelaajat.

Verkkopeleissä jokaista konetta varten ei tarvitse olla omaa romppua, kunhan muistaa tehdä täyden asennuksen kaikkiin koneisiin.

Internetin kautta pelaamisessa on muutama ylimääräinen temppu. Isäntä käy läpi saman aloitusrumban kuin lähiverkossa, mutta nyt muiden pelaajien on tiedettävä sekä oma että isäntäkoneen IP-osoite. Internetin kautta pelaamiseen ei siis riitä unix-shell-tyyppinen internet-tunnus, vaan pelaajalla on oltava oma IP-osoite ja TCP/IP-yhteys.

IP-osoitteiden muistamista helpottamaan on CivNetissä puhelinmuistio, joka pitää kirjaa IP-osoitteista lisätietoineen. Muistion voi käskeä haistelemaan haluttuja IP-osoitteita, ja sen löydettyä aktiivisen CivNet-isännän se kertoo pelin tyypin ja mahtuuko peliin mukaan. Tämän jälkeen lähetetään osallistumispyyntö isännälle.

Aktiivisia pelejä voi etsiä pelaajien perustamilta WWW-sivuilta (http://sillyg.doit.com/civnet/) tai mennä IRC-keskusteluun #civnet-ryhmään, jossa on jatkuvasti pelaajia joko aloittamassa uutta peliä tai värväytymässä muiden peleihin. Myös julkaisija MicroProse pitää yllä CivNetin pelaajarekisteriä kotisivullaan (http://www.microprose.com/). Monipuolisuudesta ja aidosta TCP/IP-tuesta johtuen CivNetin pelaaminen internetissä vaatii kohtalaisen hyvää internet-sovellusten tuntemusta.

Hidasta ja epävakaata

Moninpelien hitautta voi pelin isäntä säädellä määräämällä vuoron pituuden esimerkiksi minuutiksi. Pitkästymistä estää myös osaltaan se, että muiden vuoroja odotellessa voi tutkia omia kaupunkejaan, hienosäätää verotusta, tuotantoa ja vastaavia. Vain yksiköiden siirrot on tehtävä omalla vuorolla, lähes kaiken muun voi tehdä niiden välillä.

Diplomatiaan on yleinen pulinakanava, johon voi jättää viestejä kaikkien muiden pelaajien nähtäväksi. Tämän lisäksi on diplomaattikanavat, joilla vähän tavallisen Civilizationin neuvotteluita muistuttavassa ruudussa uhkaillaan, lahjotaan, solmitaan liittoja valmiilla valikoilla sekä jutellaan vapaasti omassa teksti-ikkunassa.

Periaatteessa kaikki on siis kohdallaan: hyvä internet-tuki sekä moninpeli melkein millä konstilla tahansa. Hymy kuitenkin hyytyy nopeasti.

Ei siinä vielä mitään, että ensimmäinen versio pysyi pystyssä vasta päivityksen jälkeen, mutta moninpelejä vaivaa järkyttävä tahmaaminen. Vuoroja saa odotella minuuttitolkulla ilman, että kukaan tekee sinänsä mitään. Odotusajat venyvät pitkiksi lähiverkossakin, modeemilla odottelu on vielä pidempää ja internetissä tuskaisen pitkää.

Internetissä odotusajoissa voi pelaajien sijainnista ja reitittimien kunnosta riippuen olla suuriakin heittoja. Käytännössä on viisainta pyrkiä siihen, että pelaajat ovat ainakin samasta maasta ja mieluiten saman palvelimen kautta yhteydessä.

Sid Meier's CivNetissä toteutus kuitenkin ontuu. Miten ihmeessä moninpeli on saatu niin hitaaksi ja epävarmaksi, kun paljon kunnianhimoisemmatkin pelit on saatu toimimaan kohtuullisen sutjakkaasti internetin kautta. Täytyy toivoa, että päivittäminen jatkuu, tällaisenaan CivNetistä saa marginaalista huvia, kunhan varaa jotain muutakin tekemistä pelaamisen oheen ajan tappamiseksi.

70