Sims 2: Vuodenajat (PC)

http://thesims2.ea.com/

Ilmastonmuutos koskettaa myös simejä, mutta onko se uhka vai mahdollisuus?

Nukkekotipeli Sims 2:n viides lisälevy Vuodenajat tuo mukanaan... vuodenajat. Enää ei simien asuttamissa naapurustoissa vallitse ikuinen kesä, vaan erilaiset ääri-ilmiöt lisääntyvät. Lisäksi simit saavat uutta tekemistä, uusia vaatteita ja kaikkea muuta, mitä hyvään lisälevyyn kuuluu.

Naapurustojen kokemat neljä vuodenaikaa voi valita vapaasti ja niitä voi myös säätää mielensä mukaan. Kaikki yhdistelmät ovat mahdollisia, eli simien ylle voi vaikka langettaa ikuisen talven tai tehdä vuodenaikojen kierrosta sellaisen, jossa lunta ja pakkasta ei näy. Pelikellon käydessä yksi vuodenaika kestää seitsemän sim-päivää, mutta tavoitepisteillä ostettavalla säänhallintakoneella voi hypätä haluamaansa vuodenaikaan tai pidentää senhetkistä. Eri vuodenaikojen pitäisi myös vaikuttaa eri tavoin simien tunne-elämään ja vastaavaan, mutta tämän ominaisuuden yksityiskohdista en oikein päässyt selville.

Elämää lasitalossa

Vuodenaikojen lisäksi sim-maailman säätilat vaihtelevat. Taivaan lahjojen valikoimissa on kaikkea vesisateesta rakeisiin, ukkosmyrskyyn ja lumeen, ja simeillä on myös näihin säihin liittyviä pelkoja ja tavoitteita. Kukapa haluaisi esimerkiksi joutua salamaniskun kohteeksi? Jotta uima-allasbileissä ei yllättäisi myrsky, tulevaa säätä kannattaa yrittää kuikuilla telkkarin sääkanavalta. Pelkät lumitekstuurit ja vesisateet olisivat sellaisenaan tietysti aika ankea anti, mutta onneksi lisälevystä löytyy paljon muutakin.

Simien muutenkin kortilla olevaa vapaa-aikaa voi haaskata uuden harrastuksen parissa. Jos viherpeukalo ei ole keskellä hiirikämmentä, voi simit viedä pihamaalle ruopsuttelemaan multaa ja istuttamaan kasveja. Puutarhanhoito on aikaavievää puuhaa, sillä kasvien riesana ovat kaikki vaivat ötököistä ja kuivuudesta rikkaruohoihin. Hoitotoimet voi ulkoistaa, mutta silloin lopputuloksesta saatava ilo ei vastaa omien käsien tuottamaa. Puutarhan tuottamista hedelmistä ja muista voi keitellä jos jonkinlaisia herkkuja tai taikajuomia, mutta myös voittaa mainetta puutarhaklubin kilpailuissa. Talven varalle tilustensa suojaksi on syytä rakentaa kasvihuone, sillä harva rehu selviää hangessa hengissä.

Aiemmissa lisäosissa simit saattoivat muuttua vampyyreiksi ja ihmissusiksi. Vuodenaikojen myötä mukaan tulee kolmas friikkiyden muoto, lehväpäisen metsänhengen kaltainen kasvisimi. Vihannekseksi muuttumisen yhteydessä simin perustarpeetkin muuttuvat, ja elääkseen viherukkelit tarvitsevat ainoastaan valoa, vettä ja rakkautta.