Sims 3: Lemmikit (PC) – Kaikenkarvaiset kaverit

Eläimet, nuo ihmisen parhaat ystävät, palaavat ilostuttamaan simien elämää.

Parhaat ideat eivät synny tyhjästä eikä pyörää kannata keksiä uudestaan. EA käyttää lemmikkiaihetta Sims-peleissä röyhkeästi jo kolmatta kertaa: pian kahdentoista vuoden ikään ehtinyttä ensimmäistä Simsiä laajennettiin aikoinaan mainiolla Lemmikit-lisäosalla, Sims 2 puolestaan täydentyi hupaisalla Lemmikkielämää-laajennuksella.

Kierrätys ei haittaa, sillä lemmikkiteemaa lähestytään tuoreella tavalla ja peruspeli laajenee jälleen mukavasti. Kissojen ja koirien ystävien lisäksi nyt huomioidaan heppahullutkin. Tunnelma simien uudella asutusalueella, Appaloosan tasangoilla, on kuin Vermon lähtösuoralla. Pihapiirissä laukkaa hevosia oikealla ja vasemmalla.

Hummani hei

Lemmikistään on pidettävä huolta. Liskot, kilpikonnat ja linnut ovat helppohoitoisia, mutta kissat, koirat ja hevoset ovat asia erikseen. Karvakaverit kaipaavat huolenpitoa, hellyyttä ja tarpeeksi virikkeitä. Laiminlyöty kissa osoittaa mieltään turmelemalla olohuoneen design-sohvan, turhautunut koira käyttää kaukosäädintä puruleluna.

Uusien perheenjäsenten toiminta ei onneksi ole mielivaltaista. Musti lopettaa jätöstelemisen nurkkiin, kun sitä rankaisee ja palkitsee johdonmukaisesti. Jos ei halua panostaa eläinten koulutukseen, voi niitä hallita myös suoraan.

Vastuun vastapainoksi eläimistä on paljon iloa. Hauvojen kanssa voi lähteä lenkille tai ne voi opettaa kaivamaan esiin naapurustoon haudatut aarteet, katit puolestaan oppivat metsästämään pienriistaa. Ovelimmat metsästäjät taitavat täsmäiskut – naapurin Pertin lisko saattaa kadota mystisesti jälkiä jättämättä.

Suurimman mullistuksen simien arkeen aiheuttavat hevoset. Kaviokkaita voi kouluttaa ja niillä voi osallistua kilpailuihin, joista voi tienata sievoiset summat kahisevaa. Nyt jos koskaan kannattaa alkaa hevosmieheksi tai -naiseksi! Erityistä haastetta halajavat voivat yrittää kouluttaa villivarsasta salonkikelpoisen kilpahevosen.

Hevostelu ei ole ainoa tapa tehdä bisnestä. Opportunisti voi kasvattaa, jalostaa ja myydä lemmikkejä eteenpäin. Eläväisten luontokappaleiden ulkonäköä voi säätää tarkasti turkin värikerroksia myöten. Hauskana yksityiskohtana eläinten piirteet siirtyvät suvussa ikäpolvelta toiselle.

Eläimellistä menoa

Monenkokoiset eläimet vaativat tilaa missä telmiä, onneksi sitä löytyy Appaloosasta. Avarissa maisemissa silmä lepää ja mieli rauhoittuu. Uusi asutusalue on kuin suunniteltu hevosille, joita näkee nelistämässä vapaana luonnon helmassa. Urbaani kaupunkilaiselämä on muisto vain, sillä hevosten lisäksi naapurustossa voi törmätä vaikka Bambiin.

Lemmikit ovat lisäosan itseoikeutettuja tähtiä, mutta Sims 3 kokee muitakin pieniä uudistuksia. Simien (ja lemmikkien) luonteenpiirteet ja tavoitteet voi valita entistä kattavammista vaihtoehdoista, vaatekaappi täydentyy entisestään ja erilaista ostettavaa riittää aiempaa enemmän.

Eläimet, etenkin hevoset, muuttavat peliä huomattavasti, mutta vallankumousta on turha odottaa. Simien rutiinit pyörivät lemmikeistä huolimatta normaalisti, mutta eläimet tuovat arkeen virkistävän lisämausteen. Kukapa ei pitäisi vekkulimaisesta mäyräkoirasta, leikkisästä siamilaiskissasta tai luotettavasta palominohevosesta?

Jo viidennen lisäosansa saanut Sims 3 paisuu kuin pullataikina, mutta jättiläinen on edelleen voimissaan. Lemmikit on tuttua ja turvallista Sims-laatua. Aika lentää Appaloosan tasangoilla kuin siivillä.

83