Sims 3: Täyttä elämää (PC) – Bully: Sims Edition

Apua, naapurusto on pullollaan keppostelevia kakaroita ja oikukkaita teinejä! Heristyskeppi esiin, sillä Täyttä elämää päästää Simsin lapset ja nuorison valloilleen.

Simsien perusidea on säilynyt samana sarjan ensimmäisestä pelistä lähtien. Porvarillisessa Simlandiassa perustarpeista pidetään huolta, hankitaan työpaikka ja edetään uralla, rakennetaan unelmien koti ja satsataan ihmissuhteisiin. Raha tuo onnen: luksussängyssä virkistyy sekä keho että mieli, Bang & Olufsen -stereot aiheuttavat euforiaa ja uima-allas säväyttää vastakkaista sukupuolta.

Jatko-osat ja lisälevyt ovat pultanneet lisää tavaraa perus-Simsin päälle. Pelkästään kolmanteen Simsiin on ilmestynyt ennen Täyttä elämää kolme lisäriä. Maailmanmatkaajassa seikkailtiin vieraalla maalla, Unelmaduunissa seurattiin simien työelämää, Iltahuveissa klubbailtiin ja baareiltiin. Täyttä elämää nivoutuu tiiviimmin peruspeliin, uudistukset on ripoteltu sinne tänne.

Perhe-elämää

Nuorten simien elossa on aivan uutta iloa. Hyvästi lapsuus Xboxin vieressä, Simsin taaperot temmeltävät leikkikentillä ja puumajoissa. Lelulaatikoista löytää taikasauvoja ja dinosaurusasuja, taianomaisesti nassikoiden suosikkinuket heräävät eloon, jos niiden kanssa touhuaa tarpeeksi. Chuckie-nuket kannattaa siis jättää ostamatta.  Erityisen piristävää on keppostelu. Vesihanan voi virittää räjähtämään, naapuria voi heitellä kananmunilla ja äitiä ilostuttaa vaihtamalla suihkushampoon väriaineeseen. Lapset, kokeilkaa myös kotona!

Teinit saavat pahanlaatuisia angstikohtauksia, mutta onneksi helpotus on oman käden ulottuvilla. Parhaat kiksit saa järjestämällä bileet vanhempien poissa ollessa, nujakointi koulun tanssiaisissa auttaa yhtä lailla. Harmaan alueen toimista ei kannata jäädä kiinni, sillä poliisi vie putkaan tai vanhemmilta saa kotiarestia. Pahimmassa tapauksessa ajotunnit jäävät vain haaveeksi, nyt on Amnestylle asiaa!

Uutena uravaihtoehtona voi erikoistua varhaiskasvatukseen. Työtä tehdään omassa kodissa, jonne naapurisimit tuovat lapsensa päivähoitoon. Jos energia ei riitä omien jälkeläisten kaitsemiseen, voi jälkikasvun lähettää sisäoppilaitokseen, jossa nuoria koulitaan tiettyyn muottiin tulevaa työuraa silmälläpitäen. Ehdollistamisteorian kehittänyt B. F. Skinner olisi ylpeä Simsin kasvatusmetodeista.

Aikuissimitkin natisevat muutosten kourissa. Toisinaan simit kohtaavat sen möröistä möreimmän, pelätyn, myyttisen keski-iän kriisin, joka muuttaa pikkuihmisten persoonaa pysyvästi. Jotkut haluavat irtautua oravanpyörästä, toiset etsivät keinoja toteuttaa itseään uusilla tavoilla, joista klassikot ovat moottoripyörät ja uudempaan versioon päivitetty parisuhde. Täyden elämän aikuiset pääsevät irrottelemaan polttareissa ja häissä, mutta varattujen simien vokottelu ei kannata. Puskaradion ansiosta pettäjän maine leviää helposti naapurustossa. Liekö Simlandiassa oma kännykkäkyttääjien voimalla pyörivä Seiskansa?

Täyttä elämää tekee Sims 3:n entistä rikkaammaksi ja monipuolisemmaksi, mutta täysihintaiseksi lisäosaksi muutokset ovat pieniä. Tärkeimpänä uudistuksena aiemmin nopeasti sivuutetut lapsi- ja teinivaiheet on nostettu olennaiseksi osaksi peliä. Lisäksi simien eri elämänvaiheiden pituutta voi nyt säädellä tarkasti ja huippuhetket jakaa Facebookin tai EA-tilin kautta. Kuriositeettina simit voivat kuvata kotivideoita ja katsella niitä myöhemmin telkkarista.

Jos Sims 3 vielä iskee, saumattomasti kokonaisuuteen uppoava Täyttä elämää sisältää tekemistä, ja hankittavaa riittää pilvin pimein. Jos salaisena haaveena on riivata naapurustoa, aiheuttaa sekasortoa ja herättää yleistä pahennusta (edes pelissä), Täyttä elämää on täyttä tavaraa.

80