Sims Medieval: Pirates & Nobles (PC) – Piraattilahden kauppamiehet

Sims Medievalin lisäriesikoinen seilaa tuttuja aavoja.

The Sims Medieval (Pelit 5/2011, 90 p + Pelit suosittelee) on yllättävän hyvä haara Simsin sukupuussa. Perus-Simsin meininki on siirretty fantasiavaltakuntaan, pelin pääpaino sosiaalisesta sähläämisestä erilaisten tehtävien suorittamiseen. Kohtuullisina annoksina nautittuna Medievalin leppoisa, kevyen humoristisella otteella toteutettu sankarointi maistuu edelleen, ja lisäri antaa uutta potkua.

Pirates & Noblesin punaisena lankana ovat merirosvot (mallia Jack Sparrow, ei Somalia) ja jonkinlaista Hansaliittoa edustavat kauppiaat, eivät niinkään aateliset. Piraatit ja kauppiaat asuttavat kummatkin omaa valtiotaan ja erinäisten selkkausten seurauksena maat ovat ajautumassa avoimeen sotatilaan.

Lisälevyn kampanja eli juonellinen irtotehtävien sarja pyörii tämän kansainvälisen konfliktin ympärillä, ja oman valtionsa voi ohjata liittoon kumman tahansa osapuolen kanssa. Vaihtoehtoisesti voi yrittää olla sveitsiläisen puolueeton. Kaikissa kolmessa mahdollisuudessa on puolensa, sillä ne tuottavat valtakunnalle ja sitä asuttaville sankareille etuuksia ja uusia toimintamahdollisuuksia.

Pää poikki

Tehtävät ovat samankaltaisia kuin peruspelissä. Monissa tehtävissä tarinan kulku ja vaiheet muuttuvat sen mukaan, minkä sankarin on valinnut. Yksittäiset sankarit voivat myös liittyä piraattien tai kauppiaiden riveihin, ja jäsenyys jommassakummassa jengissä on edellytys joidenkin tehtävien suorittamiseen. Toisaalta joskus tarvitaan myös neutraalia lähestymistapaa, joten vaihtelua tavoitteissa riittää.

Vaikka Sims Medievalin kuvaama keskiaika on kevyttä prinsessaleivoshöttöä, sisältää peli joitain yllättävän brutaaleja elementtejä, joita perus-Simsissä ei ole. Eräässä tehtävässä kuninkaallisen vartiokaartin kapteenin piti saada kiusalliset piraatit vaihtamaan leiriä kauppiaiden puolelle. Yhden merkkarijengin kohdalla vaihtoehtona oli joko kunniallinen kaksintaistelu tai pikaisempi väkivallan osoitus. Valitsin laiskuuttani jälkimmäisen. Yllätys oli suuri, kun valikkoon ilmestyi toiminto Execute ja kaartinkapteeni suoraviivaisesti teloitti merirosvot miekallaan.

Mitään tosikkomeininkiä ei ajoittaisista synkemmistä jutuista huolimatta kannata odottaa, sillä Pirates & Noblesin yleistunnelma on yhtä rento kuin peruspelin. Popkulttuuriviittauksia tursuaa vastaan joka puolelta, osa niistä hitaammillekin ilmiselviä, kuten lukemattomat Monty Python -vitsit, osa sitten vähän hämärämpiä, kuten aivan puskista tullut Dick in a Box -viittaus. Pääosin huumori jaksaa huvittaa tai vähintään hymähdyttää, joten sitä voi pitää onnistuneena.

Eroottista haukanlennätystä

Lisärin varsinainen pääsisältö ovat uudet tehtävät, sillä muu mukana tuleva roipe on koostumukseltaan sillisalaattimaista. Pakollisten piraatti- ja aatelistyylisten asukokonaisuuksien, hiustyylien ja huonekalujen lisäksi fantasiasimit saavat uuden harrastuksen lintujen lennättämisestä. Papukaijansa tai haukkansa voi muun muassa nimetä, opettaa etsimään aarteita ja tekemään temppuja. Ja koska kyseessä on piraattilisäri, rauenneita aarteenomistusoikeuksia harrastetaan perinteisemmällä kartta ja lapio -menetelmällä.

Rättien tekstuurit ovat parhaita, mitä koko Sims-sarjassa on tähän mennessä nähty. Erityisesti aatelisten vaatekokonaisuudet ovat todella hienoja ja menisivät sellaisenaan jossain BBC:n ison rahan pukudraamassa. Kalusteissa puolestaan on lisärin yleiseen henkeen sopivaa kamaa. Medievalissa en ole jaksanut sisustusrallia samalla tavalla kuin Sims 3:ssa, vaan yleensä olen muutamaa huonekaluostosta lukuun ottamatta mennyt rakennusten oletuskalusteilla. Ne ovat useimmiten täysin riittäviä simien tarpeisiin.

Kokonaisuutena Pirates & Nobles on kaavamainen ja yllätyksetön Sims-brändituote. Siihen pätevät pitkälti samat kehut ja haukut kuin mihin tahansa aiempaan Sims-lisälevyyn, eli uutta pelillistä sisältöä on riittävästi ja se on huolellisesti tehtyä, mutta ihmeellisiä pelillisiä uudistuksia ei lisäri tuo mukanaan. Mutta on Simsien keskiaika keskimäärin keskinkertaista hauskempaa aikaa.

80