Sims Online (nettipeli) – Viikko vale-elämää

Joulun kunniaksi olen myynyt sieluni saatanalle. Minua ei voi enää pelastaa, mutta tein viikon ajalta muistiinpanoja varoitukseksi jälkipolville.

The Sims kuulosti biljoonan dollarin idealta ja myös on sitä. Nyt simiaanit päästetään irti nettiin, mikä kuulostaa likipitäen kaupallisesti nerokkaimmalta nettipeliltä koskaan.

Sims Onlinen avoin betatestaus on tätä kirjoittaessani pyörinyt reilut kuukauden päivät, ja peli on vielä kokolailla vaiheessa. Päivityksiä satelee lähes päivittäin, joten kukaan ei vielä tiedä, millaiseksi peli julkaisuvaiheeseen muokkautuu, kaikesta päätellen eivät edes tekijät itse. Palaamme asiaan oikean arvostelun muodossa, kun Sims Online löytänyt lopullisen muotonsa.

Betatestaajia on jo satoja, ja vilinää sekä vilskettä riittää amerikkalaisvaltaisuudesta ja aikaerosta huolimatta kellon ympäri näin eurollekin. Jatkossa Sims maksaa ilmeisesti kymmenisen euroa kuukaudelta. Onko se sen arvoista?

Varoitan kaikkia, joiden elinkumppani osaa sanoa muutakin kuin hau tai miau. The Sims Online on kaikista puutteistaan huolimatta addiktiivisuudessaan parisuhteen ja Oikean Elämän (TM) tuhoamiseen tehty täsmäase.

Maanantai

Rakas päiväkirjani,

Tänään loggasin Alphavilleen ja huomasin, että koko kaupunki oli kasautuneiden bugien takia nuketettu maan tasalle. Son moro vaan kämppäni, kamani ja kaikki kahden viikon saavutukset. Mutta mikä ikävintä, kämppäkaverini Holli (katso esimulgasu numerossa 11/02), johon olin jo ehtinyt hieman kiintyä, oli kadonnut saman tien. Koska Sims Onlinen sisäinen sähköpostisysteemi ja henkilöhaut eivät vielä täysin toimi, en saa Holliin tai muihin tuttaviin mitenkään yhteyttä.

Sapettaa. Ei kotia ja vain kuuden tonnin alkurahat taskussa. Järkevintä olisi etsiä uusi kämppäkaveri ja yhdistää rahat rakentamiseen ja kalustamiseen. Ostin kuitenkin kolmen tonnin tontin ja pystytin siihen talopahasen. Rakentaminen on betassa puoli-ilmaista # kalusteet ne vasta maksavat. Sain kuitenkin kehiin jonkinmoisen kämpän välttämättömillä perustarpeilla, ja nyt kello on kolme yöllä.

Vaimon kanssa naureskeltiin simien kohellukselle ja pelaajien avoimelle suukkojen ja halien vaihdolle vain, jotta sosiaalisuusmittarit pysyisivät vihreällä.

Tiistai

Eilinen meni kämppää rakentaessa ja sisustaessa sillä vähällä mihin oli rahaa. Tänään päätin hiukan tutustua Alphavillen muihin asukkeihin. Näin iltaisin Yhdysvalloissa on vielä työpäivä kesken, joten se on parasta aikaa tavata muita Simsiin hurahtaneita elämättömiä olmeja.

Kyllähän yksinäänkin voi ansaita taskurahoja vaikka maalaamiaan tauluja myymällä, mutta sillä saa juuri ja juuri päivittäiset ruokarahat. Hirvittää ajatella, mitä tapahtuu kun valmiissa pelissä kuvioihin tulevat mukaan säännölliset laskut yksinpelin tapaan.

Hengailupaikaksi valitsemani Newbie Clubhousen emännät Jordan Perry ja Lawana ovat mukavia tyttöjä. Kaksi kolmasosaa pelaajista näyttää olevan naisia, ja ihme kyllä, uskon melkein kaikkien olevan sitä oikeasti. Virtuaalitransvestiiteille tyypillistä härskiä herjaa ei näe juuri ikinä, ja muutenkin pelaajakunta tuntuu olevan kypsää ja hyvätapaista. Hillitty flirtti on kyllä suosiossa. Keskiverto pelaaja vaikuttaisi olevan kolkytjarisat kotirouva, joka haluaa hiukan harmitonta irrottelua.

Hauskaa, kuinka kaikki heittävät vautsivau, kun kerron olevani eksoottisesta Suomesta. Ainakaan pelaavien jenkkien yleistieto ei ole niin heikkoa kuin haukutaan, ja useimmilla on eurooppalaisia tai jopa suomalaisia tuttuja.

Keskiviikko

Tänään menin taas Newbie Clubhouseen. Lawana opetti minut tienaamaan rahaa pinatalla. Pinata on meksikolainen juhlakalu, jota mätkitään silmät sidottuina, ja josta rikkoutuessa pursuaa herkkuja. Paitsi että Sims Onlinessa se sisältää rahaa, ja sitä tulee sitä enemmän mitä parempi body-taito on.

Pinatassa on bugi (tai tekijöiden tarkoituksellinen koe). Jos osaa tietyn kikan, saa taidoista huolimatta 1300 simoleonia laakista muutaman minuutin huitomisen palkaksi. Mäiskin läpi yön, ja heitin siinä sivussa herjaa emäntien ja vieraiden kanssa, kunnes kasassa oli lähes 30 tonnia oman kämpän kalusteisiin.

Rahan perässä sopuleina juoksevat pelaajat huvittavat. Kerroin vaimollekin, kuinka hassut addiktit tahkoavat pikselipinataa virtuaalisen fyrkan perässä tunteja putkeen. Hän kertoi minulle, että kello on neljä.

Torstai

Ei hyvää päivää. Pinatan "bugi" on korjattu, ja maksiminetto on nelisenkymmentä simoleonia. Pelihousut asiakirjasilppuriin! Onneksi ehdin saada siedettävän lukaalin pystyyn, ja voin rauhassa keskittyä seurusteluun kyläilemällä.

The Sims Onlinessa tuntuu olevan karkeasti ottaen kahdensorttista porukkaa. Jotkut rakentavat parhaimmillaan tusinankin kämppäkaverin kanssa valtavia huvittelukeskuksia, joissa minunlaiseni käyvät seurustelemassa ja tienaamassa. Isännät ja emännät tienaavat osansa vieraiden käyttämistä rahanansaitsemislaitteista, joten kaikkien pitäisi olla tyytyväisiä.

Vaan kaikki eivät ole. Useimmat toivoisivat teennäisten tienauslaitteiden sijaan yksinpelin kaltaisia oikeita töitä. Sitä taas ei kukaan tiedä, miten sen voisi oikeastaan toteuttaa. Harvempi haluaa pelata peliä, jossa suurin osa ajasta menee rahan perässä. Toisaalta, mitä muuta motiivia voi olla kuin tienaaminen ja sitä myötä hienomman kämpän rakentaminen?

Joka tapauksessa taloussysteemi ei tällaisena toimi. Suosituin rahankeruulaite on pizzamasiina, joka vaatii neljä simiä tehtailemaan satunnaisesti tipahtelevista aineksista syömäkelpoisen tai parhaassa tapauksessa täydellisen 450 simoleonin pizzan.

Idea sinänsä on ihan hupaisa ja pakottaa pelaajia yhteistyöhön, mutta seurustelusta ei voi paljon puhua, koska kaikki aika menee kirjanpitämiseen siitä, mitä aineksia muilla on, ja omien aineksien listaamiseen kierros toisensa jälkeen. Niinpä pizzanteko on koodien heittoa peräperää: LC, ms, st (iso juusto, keskikokoinen kastike, pieni täyte). Täysin älyvapaata hommaa.

Aamuneljään mennessä tienasin rahat uuteen sohvaan ja muutamaan tauluun.

Perjantai

Tänään keskityin taitojen kehittämiseen, mikä on ratkaistu melko järkevästi ja myös yhteistyöhön rohkaisevalla tavalla. Taidon kehittymisnopeus esimerkiksi lukiessa tai soittaessa riippuu ensinnäkin kirjahyllyn tai soittopelin hinnasta. Mutta mikä tärkeämpää, oppimisnopeus moninkertaistuu, jos useampi tekee samaa yhdessä. Ja kun taitopisteitä riittää, töistäkin nettoaa paremmin.

Pistimmekin pystyyn skeboilla kunnon jamit viiden kundin kesken, ja keräsimme muutaman luovuuspisteen. Soittaessa oli kätevä heittää läppää, ja huumorimiehet alkoivat tilittää chattiin väänneltyjä sanoituksia. Maxisin itse levittämän huhun mukaan pian voi perustaa ystävien kesken bändejä seurustelun ja tienaamisen merkeissä. Kuulostaa ensimmäiseltä järkevältä ammatilta pinatan mäiskimisen tai pizzan leipomisen sijaan.

Jordan, Lawana tai kukaan heidän kämppiksistään ei ollut kotona tänään, joten en päässyt moikkaamaan kavereita. Harmitti. Meistä on tullut melko hyvät tutut. Jotkut pelaavat roolilla, ja jättävät oikean elämänsä narikkaan. Viime viikollakin näin itse Elviksen, joka oli ilmetty Kingi paksua etelän murretta myöten. Jotkut taas käyttävät simoja oman itsensä avatareina ja Sims Onlinea kanavana jauhaa könttiä iloista ja suruista tai vaikka päivänpolitiikasta satunnaisten tuttavien kanssa. Parempi kai sekin kuin häiritä baarimikkoa tai viattomia sivullisia kantakapakassa.

Lauantai

Tänään tapasin ensimmäisen Todella Ärsyttävän tyypin. Joku jenkkitantta tilitti, kuinka Sims Onlinen pitäisi olla K-18, koska pelissä voi kiroilla, pukeutua seksikkäästi ja tehdä romanttisia juttuja muiden kanssa. En voi sietää idiootteja edes simuloituna. Onneksi se ei ollut Jordanin mestoilla, koska en välttämättä halua, että kaverit näkevät minua niin vihaisena.

Pizzaa tehdessä eräs gaykundi (tai sellaista esittävä) heitti humoristista ja ihan kohteliasta flirttiä. Mikäs siinä, kun hyvät tavat muistetaan, iloiselle mielelle sitä tulee imartelusta. Ei Sims Online ihan pikkulapsille olekaan suunnattu ja Suomessahan sen rajaa automaattisesti jo englannin kieli. Lapsipelaajilla tulisi olla pakollinen lapsi-sim, jotta aikuiset tietäisivät käyttäytyä heidän läsnäollessaan asianmukaisesti.

Myöhään illalla Jordan tuli kotiin ja pääsin moikkaamaan, mutta Lawana oli kadonnut ja vienyt pizzamasiinankin mennessään. Perusti kuulemma oman kämpän muutaman kaverin kanssa. Ei tässä nyt ikävä ole, mutta olisin halunnut saada sanottua edes moido.

Onneksi sain uudeksi kaveriksi jenkkilukiotytön ja juttelimme koko yön politiikasta ja uskonnosta. Raukan suku on jotain hihhuleita ja se itse liberaali ateisti, jota on suoraan syytetty noituudesta ja demonismista ja jumalanpilkasta ja ties mistä. Se haluaisi muuttaa Eurooppaan, kun täällä kaikki ovat niin paljon fiksumpia ja valveutuneempia.

Mukavaa, että on täällä voi keskustella syvällisistäkin asioista ystävien kanssa. Chatin puhekuplaankin mahtuu kokonainen lause, ja se on paljon helpompaa kuin tekstaaminen. Jos ei minulla olisi näitä frendejä, tulisin hulluksi.

Sunnuntai

Lawana soitti! Henkilöhaku toimii sittenkin. Minulla on vähän huono omatunto, sillä olisihan minun pitänyt arvata, ettei oikeaa kaveria jätetä.

Hän kutsui minut ja Jordanin kämpilleen, ja he opettivat minulle koodinmurtopelin. Siinä tienaa kolmistaan tosi hyvin, ja kirjainten arvailun välissä ehtii mainiosti jutellakin. Taidanpa hankkia sellaisen kämpilleni heti kun saan rahat kasaan. Sitten voin kutsua tytöt vaihteeksi meille bilettämään.

Nyt on viikko kulunut ja minulla on helkkarin hienon kämpän lisäksi pari ystävää ja liuta puolituttuja, enkä oikein tiedä mitä tavoitella seuraavaksi. Mahdollisuuksia on niin rajattomasti. Hienompaa jääkaappia? Laajakuvatelkkaria? Suosituimman ja sosiaalisimman hepun titteliä?

Luulenpa, että Sims Online on vielä melko alkutekijöissään, ja jos Will Wrightin puheisiin on uskomista, se kehittyy tästä vielä paljon. Voisin vaikka perustaa bisneksen peliarvostelijana, joka pitää ihmiset ajan tasalla uusista tienaamishärveleistä. Jos tähän saadaan vielä lemmikit, voisi hankkia vaikka kissan ja gerbiilejä. Kuka tietää, jos vaikka joku Jordanin tai Lawanan kaltainen haluaisi muuttaa yhteen ja hankkia lapsia?

Ottaen huomioon, kuinka pahaa riippuvuutta joku EverQuestin kaltainen peliksi naamioitu chatti aiheuttaa, Sims Onlinessa on jo vaara, ettei pahaan pelikoukkuun jääneelle iskälle/äiskälle enää jää kuin se Sims-perhe, kun oikea sanoo pims ja häipyy. Tosi pahassa tapauksessa simiaani ei edes huomaa sitä.