Space Jam – Donkkaavat toonit

Space Jam on epätoivoinen menestyselokuvayritelmä, joka on poikinut pelikaupan hyllylle tietysti koripallopelin. Acclaimin muinaisen hitin NBA Jamin grafiikka on piirretty uusiksi ja lisämausteiksi on kyhätty puolenkymmentä bonuspeliä.

:Space Jamia pelaamalla ei elokuvan juoni liiemmin paljastu. Tooni- eli piirroshahmojoukkuetta vastaan asettuu joka tapauksessa melkoinen örkkilauma, joka olisi tietysti voitettava. Mukana ähellyksessä on tuttujen piirroshahmojen lisäksi kotipallolegenda Michael Jordan.

Erilaiset bonuspelit tuovat vaihtelua, mutta ne ovat pelillisesti yksioikoisia. Yhdessä kerätään Michaelin kadonneita pelivarusteita, toisessa tutkitaan pukukoppien sisälmyksiä. Hauskin niistä, ylävinkkelistä tiirattava avaruusajopeli, vie suoraan Micro Machines -tunnelmiin. Menestys niissä tuo omalle joukkueelle lisäpuhtia, joten välinpitämättömästi huiskien niitä ei kannata kahlata.

Erillisessä turnausvaihtoehdossa pelaaja saa vastaansa kerta kerralta hankalampia örkkilaumoja. Jostain syystä Michael Jordania ei voi pyytää tuolloin apuun, vaan on tyydyttävä pelkkään piirrettyjen hahmojen kavalkadiin.

Pelin ydin eli sen koripallo-osuus on vanhan kertausta. NBA Jam -kolikkopeli on otettu Space Jamin pohjaksi ja hahmot on päivitetty elokuvan teemaan sopiviksi. Niinpä mustien miesten sijasta ruudulla pomputtelevat, juoksevat ja donkkaavat toonit ja elokuvasta lainatut möröt. NBA Jamista poiketen kukin joukkue koostuu kahden sijasta kolmesta pelaajasta, mutta vauhti on edelleen yhtä hirmuinen ja tunnelma taatun kaoottinen. Hillittömät donkkaukset onnistuvat entiseen malliin turbonappia painamalla.

Parhaimmillaan NBA Jam on varsinkin kaksinpelinä hillitön kokemus. Toisaalta se on ikivanha peli, eikä pelkkä hahmojen päivitys riitä tekemään Space Jamista tuoretta. Lisäksi toonien ja eritoten Jordanin animaatio on rujoa, eikä grafiikka muutoinkaan ole loistokasta. Peliä pelatessa tulee väkisinkin tunne aikakonehypystä pari kolme vuotta taaksepäin. Ja pelibisneksessä moinen ei yleensä tarkoita hyvää.

Space Jamin kohderyhmä on mitä ilmeisimmin lapset. Perheen pienimmille Space Jam voi olla hauskakin elämys. Nykyajan roskapiirretyillä kyllästetyt silmät tuskin edes huomaavat pelin keskinkertaista animaatiota ja hupaisat tutut hahmot taatusti liimaavat nokan ruutuun - ainakin hetkeksi.

60