Star Trek: 25th Anniversary CD-ROM Edition – He elävät!

Interplayn Star Trek: 25th Anniversary, meidän suippokorvien loogisesti ihailema seikkailupeli, on vihdoinkin ilmestynyt CD-ROM-versiona. Se on varsin hyvä esimerkki siitä, miten CD-ROM-käännös lisenssiaiheesta pitää tehdä.

25th ei raakana seikkailupelinä ole ihmeellinen, mutta Star Trek -pelinä sitäkin parempi. Peli on jaettu seitsemään tarkasti TV-sarjaformaattia muistuttavaan miniseikkailuun, jotka on toteutettu hyvin pilkuntarkkaan Trek-henkeen. Avaruustaistelut lennetään Wing Commander -tyyliin, mikä ei välttämättä ole paras ratkaisu. Romppuversion ainoa pelillinen ero korppuversioon verrattuna on surullisenkuuluisa viimeinen tehtävä, joka on tehty uusiksi sillä seurauksella, että se on pelin paras jakso.

Interplay on naapurin harrastelijateatterin asemesta onnistunut saamaan projektiin mukaan koko alkuperäisen miehistön. Kirkin, Spockin ja McCoyn lisäksi CD:llä ääntelehtivät Sulu, Chekov, Uhura ja Scotty. Ääniefektit ovat kautta linjan suoraan sarjasta digitoituja, ja joka ruutuun on lisätty taustaääniä, jotka onnistuvat yllättävän hyvin lisäämään pelin viehätystä.

Huonoina uutisina Enterprisen miehistö lausuu vuorosanansa aika karmivasti, vailla minkäännäköistä intoa tai yritystä. Leonard Nimoy kuulostaa siltä, että yläpuolen hammasproteesit ovat jääneet sängyn vierelle, ja DeForest Kelley kuulostaa lähinnä satavuotiaalta, kokonaan ilman proteeseja puhuvalta vanhukselta, mikä aiheuttaa pahan ristiriidan ruudulla pomppivan 60-lukuversion kanssa. Parempi sekin kuin pystymetsästä temmatut näyttelijät (kokeilkaapa Indiana Jones & Fate of Atlantiksen CD-ROM-versiota vertailun vuoksi), ja jotenkin siihen tottuu.

Interplay olisi saanut räimiä mukaan vielä rutkasti renderöityjä animaatioita Judgment Ritesin tyyliin ja vielä mielellään aidon soundtrackin suoraan sarjasta, tai edes lisätä peliin General Midi -ajurin. Sitten 25thiä olisi voinut käyttää koulutusesimerkkinä CD-ROM-kääntäjille.

Star Trekiä tuntemattoman tai jopa vihaavan kannattaa kiertää 25th Anniversary kaukaa, sen sijaan me trekkiet kiidämme ostoksille varppimoottorit ysillä ostamaan tätä phaserlevyä, jossa kelpo sankarimme lukevat paperista vuorosanojaan. Vaikka peli olisi täysi pannukakkukin, se tuskin vaikuttaisi myyntiin, sillä trekkie on niin ihmeellinen olento.

91