SteamWorld Dig: A Fistful of Dirt – Vain muutaman mutterin tähden

Maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä, ystäväni. Niitä, jotka kaivavat, ja niitä, joilla on robotti.

Yksinäinen ratsastaja saapuu kaupunkiin. Tyhjän pääkadun poikki pyörii tuulen kuljettama kliseinen arokierijä.

Vain saluunasta kuuluu ilakointia, joka hiljenee kun ratsastaja astuu. Hän kävelee huoneen poikki kiusallisen tietoisena jokaisen paikallaolijan katseesta. Tiskillä hän huikkaa baarimikolle: ”Pistouvaa tuoppi öljyä.”

Huuliharppukaivaja

SteamWorld Dig on kevytmielinen sarjisseikkailu länkkärimaailmassa elävistä höyryroboteista. Siinä pureudutaan syvälle hylätyn kaivoskaupungin sydämeen, kirjaimellisesti.

Rusty on höyrykoneversio Clint Eastwoodista. Saapuessaan kaupunkiin Joe-setävainaan perinnön perässä, saa Rusty tehtäväkseen paitsi sedän kaivostoiminnan jatkamisen, myös kaupungin elvyttämisen. Siinä sitä riittää tekemistä seuraavaksi viideksi tunniksi.

Toiminta toimii kuin mallikkaimmissa 2D-loikinnoissa konsanaan. Suurin osa ajasta vietetään kaivoksessa, josta louhitut mineraalit voi kaupungissa vaihtaa käteiseen. Käteisellä taas päivittyy varustearsenaali, joten taas syvempien kaivoskuilujen tutkiminen onnistuu. Mitä syvemmälle etenee, sitä arvokkaampia mineraaleja tulee vastaan, ja koukutuksen kierre on valmis.

Alussa Rustyllä on työvälineenä vain onneton ruosteinen hakku, mutta myöhemmin mukaan tarttuu niin kertakäyttöisiä apuvälineitä dynamiiteista tikapuihin, kuin poraa ja lentäviä räjähdenyrkkejä. Koska Rusty ja muut robottihahmot toimivat höyryvoimalla, kuluttavat kaikki erikoistoiminnat Rustyn vesivarantoa. Vesi palautuu seisomalla lätäköissä, mutta niitä on harvassa.

Vesi ei ole ainoa säännösteltävä resurssi. Rustyn lampussa riittää öljyä vain muutamaksi minuutiksi, eikä reppuun mahdu loputtomiin mineraaleja, joten kaupunkivisiittejä joutuu tekemään taajaan. Kaupunkiravaus ärsyttää vain alussa, ennen kuin on saanut laajennettua lampun ja kapsäkin kapasiteettia. Syvemmälle kaivautuessa visiitit hoituvat kätevästi teleporteilla, joista tosin joutuu pulittamaan harvinaisia jalokiviä.

Ihmiset joivat tsensä hunningolle ja tuhosivat sivilisaationsa. Siitäs saivat!

Hyvät, pahat ja ruostuneet

Joe-sedällä oli selvästi suunnitelmia Rustyn varalle, sillä kaivoksesta löytyy tasaisin väliajoin Rustyä vahvistavia, mystisellä ja höyrykoneille käsittämättömällä sähkövoimalla toimivia laitteita. Syvemmälle kaivauduttaessa törmätään myös vanhan maailman jäänteisiin ja sen asukkaisiin, alkeellisiin ja alkoholisoituneisiin ihmisiin. Huhut kertovat ihmisten olleen vastuussa ensimmäisistä höyrykoneista, mutta se kuulostaa vanhojen vaimorobottien tarinalta.

Vielä ihmisten asumuksia syvemmällä on jotain uutta, jotain ennennäkemätöntä. Tiesikö Joe kaikesta tästä?

Kaivautuessaan yhä lähemmäksi Joen kaivoksen salaisuutta, Rusty joutuu myös puolustamaan itseään. Niin juoppohullut ihmiset kuin kaivoksen eläimistökään eivät pidä höyrykoneen kaivautumispuuhista, joten hakku toimii myös lähitaisteluaseena. Taistelu on SteamWorld Digin selkeästi heikoin lenkki, sillä onnettomalla hakulla huitominen on epätarkkaa ja viholliset kestäviä. Tilanne paranee varustevaraston päivittyessä, mutta taistelu ei ole pelin suola.

Jos taistelun lisäksi peliin olisi saatu vähän lisää pituutta, olisi SteamWorld Digillä ollut kovat mahdollisuudet päästä indietoimintaloikkien kärkikaartiin. Tällaisenaan maailman pohja tulee turhan nopeasti vastaan. Pelin koukku olisi kantanut pidempäänkin.

Sen hyvät puolet, kuten nätti sarjisgrafiikka ja sympaattiset robottilänkkärit ovat tarpeeksi uniikkeja pitääkseen SteamWorld Digin mielessä vielä pitkään läpäisyn jälkeenkin. Toivottavasti SteamWorld Dig saa jatkoa, jossa ensimmäisen osan pikkufibat on korjattu.

 

Arvosteltu: PC

Saatavilla: 3DS

 Image&Form

Versio: Myynti

Moninpeli: Ei

Ikäraja: 7

 

 

84