Striker '96 – Potkupalloilua

Niin sanottujen uuden sukupolven jalkapallojen (FIFA, Actua) valloitettua markkinat on palloilurintamalla ollut jonkin aikaa sangen hiljaista. Nyt ovat vihdoin muutkin kuin EA ja Gremlin ehtineet vääntää ajanmukaisia jalkapalloja. Oman FIFA-klooninsa työntää markkinoille myös Acclaim nimellä Striker '96.

Kaikesta näkee, että Strikerin tekijät ovat kyllä FIFAnsa pelanneet. Pelin grafiikka on tyyliltään hyvin samankaltaista, vaikka kuvakulmat onkin siirretty lähemmäksi kentän pintaa, maajoukkuevalikoima on nyysitty suoraan FIFAsta, ja erilaisia turnauksiakin tietenkin löytyy. Äänet ovat vielä esikuviaankin monipuolisempia realistisine yleisömeteleineen.

Ensivaikutelma Strikerista onkin korea ja lupaava. Odotukset karisevat kuitenkin osittain jo ennen ottelun alkamista joukkuekokoonpanoja valittaessa. Jos kerran joukkueet piti ottaa suoraan FIFAsta, olisi sama voitu tehdä pelaajillekin: nyt kussakin joukkueessa on sellaisia suuria tähtipelaajia kuin tunnetut suomalaisfutarit Kuki, Korpalla ja Ogozalek tai venäläiset Gagaren ja Tolvin. Hauskana lisänä mukana ovat kuitenkin otteluiden alussa soitettavat kansallishymnit, jotka ovat aivan tunnistettavia ja aidon kuuloisia.

Pahin takaisku tulee kuitenkin varsinaisen ottelun alkaessa. Vaikka audiovisuaalinen ulkoasu onkin viimeisen päälle hiottu sulavine animaatioineen, on kaikkein tärkein eli pelattavuus sitten jätettykin täysin lapsipuolen asemaan.

Pelissä on kyllä mukana useita eri kuvakulmia, mutta käytännössä mikään niistä ei toimi kunnolla. Useimmat kuvakulmat ovat kentän jommastakummasta päädystä, jolloin kumpikin joukkue joutuu pelaamaan puolet ottelusta "kameraan päin" ja laukaukset on tehtävä aivan maalin edestä tai sitten lauottava sokkona. Ei niin, että maalin edustalle pääseminen sinänsä tuottaisi liiempiä vaikeuksia, sillä tietokoneohjatut pelaajat eivät juuri tekoälyllään loista ja häiritse pelaajan touhuja. Sivuvinkkeliäkin voi käyttää, mutta kamera on tuotu niin lähelle pelaajia, ettei kentästä tuolloin näy tarpeeksi suurta osaa kerrallaan.

Muutenkin koko tuntuma jalkapalloiluun on pahasti hukassa. Syötöt ovat epätarkkoja ja niiden voiman mitoittaminen hankalaa, aftertouchin käyttö johtaa helposti laukausten suunnan muuttumiseen ja kenttä on pelaajien kokoon nähden liian pieni. Selostaja mökeltää harvakseltaan jotain aksentilla, joka voisi yhtä hyvin olla ulkomaalaiskorostus kuin paikallinen murre.

Helmiä sioille

Kauniin ulkokuorensa alla Striker '96 on vasemmalla kädellä tehty sutaisu, joka on kerta kaikkiaan niin epäpelattava, ettei sen kanssa kauaa viihdy. Sinänsä sääli, sillä sen ulkoisista ominaisuuksista ei löydy juuri muuta moitittavaa kuin ärsyttävä menumusiikkijynkytys, jota ei edes saa pois päältä.

Taitavamman ohjelmoija- ja suunnittelijaryhmän käsissä Strikerin kuoriin olisi voitu rakentaa vakava haastaja FIFAlle ja Actualle, mutta tuloksena oli vain nopeasti unholaan vaipuva keskinkertaisuus. Jalkapallohullujen kannattaa jäädä odottamaan paranneltua versiota.

65