Subspace – Jytinää avaruudessa

Auts! Ehdin nippanappa turboraketti sauhuten kaasuttaa pois tulilinjalta, kun pommisarja jysähtää vieressä ja sirpaleet tiputtavat energiani punaiselle. Heitän Viperin ympäri ja pasutan pimeyteen sarjan kolmilaseristani, omalla pommillani terästettynä. "Bingo!", kuten vanha kansa sanoo, V-Wing (191) kosahtaa. Virginin nettipeli Subspace tarjoaa mahdollisuuden tutustua pelaajiin ympäri maailmaa ja tappaa heidät kaikki.

Aivoihin ei tarvitse vaihtaa pattereita, sillä Subspace on suoraa toimintaa Asteroids-hengessä. Pelaaja ohjaa pientä ballistisesti lentävää alusta, jota käännellään ja kaasutellaan kursorinäppäimistä. Esteitä täynnä olevalla areenalla käydään taistelua kymmeniä vihollisia vastaan, joko normaalisti mano a mano tai vaikka lipunryöstöä leikkien.

Fotonitor-pedon sukua

Aluksia on muutamaa eri mallia: nopeista ja ketteristä, mutta heikoista, kankeisiin mutta kestäviin, ja tutkassa näkymätön stealth-versiokin on. Alusten pääaseena on aina saatavilla oleva tykki, ja kovin fotonitorpedojen kaltaiset pommit ovat joko valmiina tai ne saa myöhemmin. Vahinko verottaa aluksen energiaa, nollassa jytisee kuolema.

Vitsi on siinä, että mitä tehokkampi ase, sen enemmän se syö energiaa, ja huolimaton aliavaruusjääkäri voi ampua pommeja siihen malliin, ettei viholliselle jää kuin kertalaukauksen vaiva. Rauhaan jätettynä alus kerää lisäenergiaa, ja aseetkin päivittyvät paremmiksi itsestään. Kaksi alusta voi jopa telakoitua toisiinsa, jolloin toinen pelaaja ohjaa alusta ja toinen on tuima herra Tykkitorni.

Kentällä lilluu bonuspakkauksia, joista saa esimerkiksi aseparannusten lisäksi täydet energiat, lisää nopeutta (tai moottorien sammutuksen), energiaa sekä tietysti kiehtovia lisävehkeitä. On hologrammihoukuttimia, varpinesto, tehotutka, stealth sekä muuta jännää.

Nakkisormien surmantanssi

Hauskana ideana pelaajalla on jatkuvasti vaihtuva pisteluokitus, joka riippuu pelaajan taidoista. Tappaja kuittaa nämä pisteet, joten esimerkiksi minun kaltaisestani rähmäkäpälästä ei montaa pistettä heru, mutta virtuaaliavaruuden mestarimestaajasta niitä heruu sadoittain. Tositappaja saa liittää nimensä yhteyteen jopa pienen graafisen ikonin.

Subspacen grafiikka on miellyttävän vanhanaikaisen näköistä, ja ääniefektitkin tuovat mieleen menneisyyden mainiot pelit Asteroids, Oids ja Gravitar. Tehokas pelaaminen vaatii pianistin sormet: alusta ohjataan kursorinäppäimillä ja eri vehkeet aktivoituivat kiehtovilla CTRL-END-yhdistelmillä.

Subspace on Win95-peli, joten jos koneeseen on toimiva nettiyhteys aikoinaan sorvattu, ei pelin toimintakuntoon virittäminenkään vaadi hiirennaxuttelua mystisempiä taitoja. Subspace toimii jopa Slirp-yhteyksillä ja 14,4 kt -modeemilla. Pelin vauhdin vuoksi verkkoviivevarppailu haittaa vähän normaalia enemmän. Mitä tarkempaa näyttötilaa kotikone tukee, sen mellevämpi yliote pelaajalla on itse pelissä. Kotipäässä Subspace pyörii nippa nappa 486/66:lla.

Me Pääkallot

Subspace on siitä erinomainen nettipeli, että koska se on koko ajan käynnissä, siihen voi liittyä ja siitä lähteä ilman, että täytyy sen enempää kerätä pelijengiä. Ryhmäriippuvaiset voivat jopa perustaa omia laivueita tai liittyä olemassaoleviin.

Subspace on hyvä, positiivisen yksinkertainen toimintapeli, jossa käy ihan mieluukseen ottamassa turpiinsa muun touhuamisen ohessa. Lisäksi se on (ainakin toistaiseksi) ilmaistakin.

90