Team F1 – Päälliköksi F1-talliin

Brittiläinen Ascarion yrittää jatkaa siitä, mihin Grand Prix Manager lopetti. FIA:n lisenssillä varustettu manageripeli asettaa pelaajan F1-tallipäälliköksi, ja jälleen kaikki on tehtävä itse. Tai ei ihan, sillä tietokonekuskit hoitavat ajamisen.

Team F1 on mistään tinkimätöntä rankkaa managerointia. Peli alkaa kaudesta -95. Vuosibudjetin laadinnan jälkeen pitää hankkia sponsorisopimuksia ja auton osien toimittajia. Uuden auton suunnittelu on aloitettava hyvissä ajoin, koska autojen pitää olla valmiina ja testattuna ennen seuraavan kauden alkua. Myös kuskien ja muun henkilöstön sopimuksista on huolehdittava, aina työaikoja ja kesäloman pituuksia myöten.

Tietokone osaa huolehtia osasta asioita, esimerkiksi autot huolletaan automaattisesti osakilpailujen välillä, mutta pelaaja tekee päätyön. Eikä kukaan kerro esimerkiksi vaihdelaatikoiden loppumisesta.

Pelin aika kulkee koko ajan, ja vaurioitunutta autoa saattaa olla todella vaikeaa saada ajokuntoon ennen osakilpailua. Sponsori- tai varaosamarkkinoillakaan ei voi nysvätä liian kauan, vaikka alussa onkin useampi kuukausi aikaa.

Gentlemen, start your engines

Auto viritetään huoltopajassa, jossa käytössä on tuulitunneli ja moottorin koeajopenkki. Kilpailupäällikkö antaa kullanarvoisia vinkkejä seuraavan osakilpailun rengastyypistä, etu- ja takasiivekkeiden säädöstä ja polttoaineen määrästä, mutta asetukset voi päättää myös itse.

Kun autot on viritetty, siirrytään osakilpailuun, joka on pelin sydän. Se jakautuu realistisesti harjoitteluun, aika-ajoihin ja itse kilpailuun. Aika-ajoissa autoa voi virittää laittomillakin keinoilla (kuten renkaiden täyttö vedellä tai paremman polttoaineen käyttö), mutta riskinä on kilpailusta sulku ja sakot. Myös toisille talleille voi tehdä kiusaa protestien muodossa.

Kilpailua seurataan joko reaaliaikaisesti radanvarsikameroista tai koko rataa nopeutettuna. Valitettavasti reaaliaikaista ajoa ei voi nopeuttaa, joten GP:n seuraamiseen hulahtaa parisen tuntia aikaa. Nopeutetussa tilassa voi joku oleellinen asia autojen kunnosta jäädä huomaamatta tai siihen ei pysty reagoimaan riittävän nopeasti. Radiokomentojakaan ei voi lähettää.

Keskeneräinen peli

Pelissä ei ole mitään yksittäistä isoa vikaa, mutta sitäkin enemmän kiusallisia pieniä suunnitteluvikoja. Yksittäisenä ne voisi kaikki antaa hyvillä mielin anteeksi, mutta nyt niistä kasaantuu sellainen rypäs, että ne jäävät väkisinkin kaivelemaan hampaankoloon.

Esimerkiksi rahasummia voi muuttaa vain hiirellä typeriä ylös/alasnuolia naksuttelemalla. Kilpailussa ei kerrota jäljellä olevien kierrosten määrää, vaikka se olisi tärkeää ylimääräisiä varikkokeikkoja miettiessä. Nopeutetussa tilassa ajajien järjestyksen näkee, mutta järjestystä ei ole numeroitu, ja omien kuskien sijoituksen joutuu ynnäämään sormia apuna käyttäen.

Sponsorit on pistetty sattumanvaraiseen järjestykseen, joten useista potentiaalisista sponsoreista on etsittävä parhaiten maksava. Koska sponsorista ilmoitetaan ainoastaan kokonaissumma, eikä vuosisummaa tai mainospaikkaa eritellä, summia on lähes mahdotonta verrata keskenään, joku kun tarjoaa vuoden sopimusta ja toinen viiden vuoden sopimusta. Vastaavia puoliksi ajateltuja ratkaisuja peli on pullollaan.

Grafiikka on perus-VGA-tasoa, mutta nykii siitä huolimatta selvästi. Omaa autoa on vaikea löytää, sillä syystä tai toisesta 90 prosenttia autoista on pääasiassa sinisiä. Kamera kyllä periaatteessa seuraa omaa autoa, mutta seuranta onnistuu lähinnä, jos oma auto on letkan kärjessä.

Paalupaikka manageripeleissä?

Team F1 on Grand Prix Managerin tapaan tiukka manageripeli, joka vaatii paljon panostamista ja kaikkien asioiden huomiointia. Silti se ei ole mikään suora kopio, vaan on virkistävällä tavalla erilainen. Managerointi on suunnattu hieman toisin ja kaivattuna lisänä myös tietokoneen huoleksi voi jättää osan vakiotoiminnoista näpräämisen määrän siitä oleellisesti kärsimättä. Ohjekirja on harvinaisen monipuolinen, vaikka se painottuukin ehkä turhan paljon strategian opastukseen eikä pelin käyttöön. Nyt joitain valikoita saa ihmetellä turhan pitkään.

Peli sisältää paljon hyviä innovaatioita ja sitä pelaa mielellään. Loppuviilailuun olisi pitänyt kuluttaa lisää aikaa, nyt osittain puolitiehen jätetty käyttöliittymä pudottaa pelin huippupisteiltä.

85