The World of Ice and Fire: The Untold History of Westeros and the Game of Thrones

The World of Ice and Fire: The Untold History of Westeros and the Game of Thrones

Bantam Books, 2014

George R. R. Martin, Elio M. Garcìa Jr. ja Linda Antonsson

World-of-Ice-and-Fire-1

 

Tulen ja jään kronikat

A World of Ice and Fire on paras koskaan lukemani tietokirja aiheesta, jota ei ole olemassa.

Fantasiakirjailijan osa ei ole helppo. Hyvän stoorin kertomisen lisäksi kynäilijän pitää luoda kokonainen maailma kulttuureineen ja historioineen kertomuksen taustalle. Kaikkein parhaimmat fantasiakirjailijat ovatkin yleensä paitsi taitavia tarinaniskijöitä, myös hyvin lukeneita ja historiaa ymmärtäviä älykköjä, jotka osaavat ammentaa todellisesta maailmasta sille vaihtoehtoja luodessaan.

Tolkien itse oli tämäntyyppisen tarinankertojan perikuva, mutta nykyisistä kirjailijoista George R. R. Martin ei jää kovin kauaksi itse mestarista. Tulen ja jään laulu -kirjojen maailma on sekä historiallisesti että kulttuurisesti vaikuttavan moniulotteinen kokonaisuus, joka loistaa erityisesti poliittisessa ulottuvuudessa. Martinin maailmanrakennustaidot ovat nyt esillä omassa lokakuussa julkaistussa kirjassaan A World of Ice and Fire: A Untold History of Westeros and The Game of Thrones.

Martinin itsensä osittain kirjoittama ja taitavien kuvittajien koristelema teos kattaa koko Seitsemän Kuningaskunnan historian aina mytologisesta sankareiden ajasta Robertin kapinaan ja esittelee Westerosin mantereen lisäksi lyhyesti myös itäisen Essoksen sekä vielä salaperäisemmän eteläisen Sothoryonin maat ja kulttuurit.

 

Vittuilijat kirjoittavat historian

Vaikuttavan kokoinen tietoteos on kirjoitettu osaksi Martinin luomaa maailmaa erään Seitsemän Kuningaskunnan mestarin kronikaksi valtakunnan historiasta. Kyseessä on siis kirja kirjojen sisältä. Ratkaisu haastaa lukijaa miellyttävästi, sillä oman maailmanhistoriamme tapaan myös Westerosin kertomus on voittajien kirjoittama.

Targaryenin lohikäärmekuninkaiden irstailuista lukiessa on pakko miettiä, kuinka paljon vallitsevan hallinnon näkemys on tapahtumia värittänyt. Kertomuksen objektiivisuus kärsii varsinkin kirjojen nykyhetkeä lähestyttäessä. Robert Baratheonia kirja hehkuttaa kuin Pohjois-Korean valtionpäitä konsanaan, ja vastaavasti vallasta syösty Arys ”Hullu Kuningas” Targaryen esitetään suorastaan Saatanan sikiönä.

Ilahduttavasti kirjan historiankertomuksen puolueellisuutta ei väännetä rautalangasta, vaan lukijan annetaan tehdä omat johtopäätöksensä.  Vinkkelin yksipuolisuus korostuu kerrottaessa kaukaisista maista, joiden kuvaukset kirjassa muistuttavat keskiajan Euroopan totuusarvoltaan kyseenalaisia jorinoita fantastisista kaukomaista.

Teksti on selkeää ja helppolukuista, mutta kärsii ajoittain laiskaksi jääneestä kustannustoimittamisesta. Vaikka englanti ei ole äidinkieleni, bongasin sivuilta useita räikeitä kirjoitusvirheitä, joiden olisi pitänyt jäädä haaviin jo ensimmäisen testivedoksen lukemisen yhteydessä. Toivottavasti nämä korjataan viimeistään toisessa painoksessa.

kirja2

Vain tosifanit tervetulleita

Visuaalisesti A World of Ice and Fire on erittäin miellyttävä kokonaisuus, jota koristaa kerrassaan upea kuvitus. Kuvitus on tehty Martinin omien visioiden ehdoilla ja jättää huomiotta televisiosarjan ratkaisut, eli esimerkiksi valtava, ihan oikeasti 10 000 miekasta koostuva rautaistuin ja Tywin Lannisterin pulisongit ovat tallella. Taiteilijat herättävät Martinin kuvittelemat suurtaistelut henkiin tavalla, johon tv-sarjan tuotantobudjetilla ei koskaan kyetä.

Ainoa asia, jota jäin kuvitukselta kaipaamaan, oli kattavampi maailmankartta Martinin luomista paikoista. Teoksesta löytyy yksityiskohtaisia pilkottuja karttoja Westerosin eri valtakunnista, mutta kaiken yhteen sitovaa kokonaiskarttaa ei löydy. Sitä saa varmaan odottaa jonain päivänä epäilemättä ilmestyvän Maps of Ice and Fire -teoksen julkaisuun. Varmasti minä senkin ostan.

A World of Ice and Fire on häpeilemätön fanituote, joka on suunnattu tulta ja jäätä hengittävälle hc-yleisölle. Se selittää juurta jaksain jokaisen Targaryen-dynastian kuninkaan vaiheet ja käänteet, jotka ovat piirtäneet Westerosin poliittisen kartan siihen muotoon missä se kirjoissa nähdään.

Pelkkää tv-sarjaa katsoneelle kirja voi olla turhankin tiivis tietopaketti, johon on vaikea päästä sisälle. Kannen mainospuheista huolimatta A World of Ice and Fire on kuin valtava prologi kirjoille, ei niinkään johdanto tv-sarjan maailmaan. Fanituotteena sen kohderyhmä onkin varsin erilainen kuin Telltalen pelillä, joka kosii enemmän valtavirran tv-yleisöä. Ja hyvä niin.

 

Lassi Lapintie

 

Neljä tähteä