Titanic: Adventure Out of Time – Maailman kuuluisin haveri

14. huhtikuuta vuonna 1912 uponneen Titanicin muisto on viime aikoina kokenut todellisen renesanssin. Aiheesta on kynäilty kirjoja ja itse James Cameron on paraikaa ohjaamassa elokuvaa kohtalokkaan aluksen viimeisistä hetkistä.

Tietokonepeliteollisuus ei halua olla pekkaa pahempi, ja ilmoille on pukattu Titanicille sijoittuva seikkailu. Aika on ilmeisesti kypsä yhden kaikkien aikojen suurimman merionnettomuuden ruotimiseen, koska viimeinen katastrofista hengissä selvinnyt kuoli pari kuukautta sitten.

Tarina alkaa toisen maailmansodan aikaisesta Lontoosta, jota saksalaiset pommikoneet kiusaavat alituisesti. Salaisesta palvelusta kenkää saanut ja Titanicista hengissä selvinnyt ex-agentti suree kohtaloaan asunnossaan, kun ilmahälytys alkaa taas kerran soida. Mies ei ehdi ryntäämään pommisuojaan, kun ensimmäinen pommi räjähtää aivan talon edessä lyöden sankarin tajuttomaksi.

Avatessaan silmänsä sankari huomaa olevansa hytissään Titanicilla kolmekymmentä vuotta sitten. Tällä kertaa sankari ei aio tehdä vanhoja virheitään uudelleen. Laivan uppoamiselle hän ei voi mitään, mutta aluksella oleva saksalainen herrasmies kantaa kirjaa, jonka saaminen englantilaisten käsiin saattaisi estää ensimmäisen maailmansodan. Asialla alkaa kuitenkin olla jo kova kiire, sillä eräs kohtalokas jäävuori lähenee uhkaavasti laivaa.

Turistikierros

Kehyskertomuksena toimivana juoni on yllättävän hyvin kirjoitettu, ja alukseen on ängetty paljon tekemistä ja juonenkäänteitä. Pelin mielenkiintoisin ominaisuus on kuitenkin itse peliympäristönä toimiva alus: mukaan on renderoitu lähes koko Titanic kaikkine tiloineen. Pelaaja voi harhailla ravintolaan tai käydä turkkilaisessa saunassa ja mennä sen jälkeen kannelle vilvoittelemaan. On kiehtovaa kierrellä legendaarisen aluksen tiloissa tietäen, mitä oikeasti tapahtui.

Pelimaailma on kuvattu sankarin silmien kautta ja liikkuminen sujuu melko vapaasti etukäteen määrätyistä pisteistä toisiin. Hiiren kursori muuttuu osoittamaan mahdolliset hotspotit, joita voi usein tarkastella lähemmin.

Liikkuminen tapahtuu yksikertaisesti näppäimistöltä. Massiivisen aluksen halki liikkuminen ei välttämättä onnistu nopeasti, joten sankarin taskussa oleva kartta on tervetullut lisä. Se helpottaa suunnistamista aluksen sokkeloissa ja sen avulla voi myös hypätä suoraan joihinkin valikoituihin kohteisiin.

Risteilyllä kun ollaan, törmää sankari aluksella mitä erikoisempiin kanssamatkustajiin. Mukana on muun muuassa selvänäkijä ja häämatkallaan oleva nuoripari, mies tosin mieluummin liikkuu kameransa kuin vaimonsa seurassa. Keskustelut hoituvat perinteisellä monivalintasysteemillä, ja pelaaja saa olla välillä tarkka sanoistaan. Muistiinpanoja on pakko tehdä, jos haluaa muistaa kaiken tärkeän. Ilman mustaa valkoisella jokin lisäjuoni saattaa helposti unohtua aluksen uumeniin.

Jatkumomokia

Pulmia riittää tavallisista seikkailupeliongelmista pieniin puzzleihin, kuten esimerkiksi saksalaisen koodin murtamiseen. Mukana on myös pari alipeliä, joissa pelaaja pääsee pelaamaan muun muassa blackjackia aluksen tupakkahuoneeseen kerääntyneen herrakerhon kanssa. Ongelmat ovat yleisesti mukavia, ja niiden parissa viihtyy.

Ulkoisesti Titanic ei onnistu täysin välttämään renderoituja pelejä usein vaivaavaa kliinistä yleisilmettä. Alus on kyllä tuskallisen tarkasti taiteiltu, mutta liian monessa paikassa huoneet huutavat tyhjyyttään ilman ainoatakaan paikalla olevaa ihmistä. Keskusteluissa nähtävät näyttelijät vaihtelevat mukiinmenevistä todella surkeisiin, ja pari kertaa pelaaja jää oikein suu auki tuijottamaan ruudulla esitettävää kohtausta. Ylinäyttelemiselläkin pitäisi olla rajansa. Lisäksi pelin meikkaaja ei ole ilmeisesti tiennyt mitään vuosisadan alun tyylistä: tuskin Titanicin hissipojalla on suoraan 90-luvulta lainattua geelikampausta.

Äänimaailma toimii hyvin, ja taustalla soiva ajanjakson mukainen musiikki sopii peliin erinomaisesti. Titanic onnistuu välttämään esikuvansa kohtalon, eli peli toimii hyvin eikä mene raskaasti pohjaan. Aluksen kiertäminen on kiehtovaa, vaikka osa paatista onkin hieman liian autiota. Tekemistä kuitenkin riittää ja käsikirjoitus virittää peliin mukavan vuosisadan alun tunnelman.

75