TOCA Touring Car Championship – Kursailematonta kyytiä

On jotenkin ilahduttavaa kun eteen tällätään peli, joka ei brassaile häikäisevällä grafiikalla ja rasvatulla ruudunpäivityksellä, mutta jota on silti nautinto pelata. Codemastersin TOCA Touring Car Championship on ensisilmäyksellä jopa hienoinen pettymys huolimatta D3D-pyörityksestä. Ei mene kuitenkaan nanosekuntia pidempään kun ruudun äären jumittuu.

Codemasters on tehnyt pelejä pitkään, mutta Micro Machinea lukuunottamatta heistä ei ole kuultu ihmeempiä pitkiin aikoihin. Touring Car Championship on ilman muuta Codemastersin kaikkien aikojen kunnianhimoisin projekti. Siitä on yritetty tehdä viimeistä piirtoa myöten realistinen ajopeli, jonka kimppuun kolikkopelikaahaajakin voisi käydä. Kerrankin moinen tunnetusti liki mahdoton yhtälö on onnistuttu ratkaisemaan.

Touring Car Championship pohjautuu viimeistä piirtoa ja pikseliä myöten brittien omaan vakioautosarjaan. Kaikki autot, tallit ja "oikeat" ajajat ovat mukana. Radat on mallinnettu viimeistä kurvia ja suoraa myöten juuri oikean näköisiksi ja kokoisiksi ja kontrolleja on hiottu esitietojen mukaan enemmän kuin laki sallii ja määrää.

Se tekee hyvää

Oikea ja ennen kaikkea peliin sopiva ajotuntuma on ilman muuta tärkein asia ajopelissä. Keskivertokaahaukset eivät enää innosta, varsinkin kun niistä on 3D-korttibuumin myötä suoranainen ylitarjonta. Useimmiten tuntuu siltä, että kontrollien hiominen on pelintekijöille se välttämätön paha, tehtävä, joka on jätetty pelipajan töppösormisimman koodaajan käsiin. Tässä suhteessa Touring Car Championship yllättää. Pelasipa sitä millä ohjaimella tahansa ajamisesta nauttii muutaman harjoittelukierroksen jälkeen silmittömästi.

Parhaimmillaan tuntuma on ratilla pelatessa. Dynaamisesti radanpiirteitten ja mutkien mukaan keikkuva ohjaamo ja oikeaoppisesti rattia harovat kuskin kädet elävöittävät tunnelmaa. Auto käyttäytyy juuri niin kuin vakioauton kuvittelisi käyttäytyvän oikealla Silverstonen radalla. Vaikka auton ohjastaminen sujuu kolikkopelikaahaajaltakin muutaman harjoittelukierroksen jälkeen (jokusella piruetilla kuorrutettuna), todelliseksi taitajaksi ei opi hetkessä.

Kolinaa kaupungin kaduilla

Vakioautokisat ovat melkoista kolistelua, minkä tuntee Codemastersin uutukaisessa nahoissaan. Kuusitoista kaaraa yhdessä sumpussa lähtösuoran jälkeisessä kurvissa on hillitön kokemus. Kaiken lisäksi kanssakilpaajien keinoäly on erinomainen. Autot kiilaavat, heiluvat edestakaisin ja tönivät naapureitaan juuri niin kuin niiden pitääkin. Silloin tällöin tietokoneen ohjaama auto saattaa jopa töppäillä, mikä sekin tuo peliin oman hehkunsa. Asialliset äänet luovat viimeisen silauksen.

Muutaman kisan jälkeen osin viimeistelemätön grafiikka ei haittaa tippaakaan ja hieman laiska ruudunpäivitys pysyy pääosin vakaana oli kuvaruudulla millainen säpinä tahansa. Ilman hyvää 3D-korttia pelin kimppuun ei tosin kannata käydä kuin vihonviimeisessä merihädässä, sen verran köpöistä meno on ilman sellaista.

Pelattavaa on riittävästi, vaikka varsinaisia ratoja on vain yhdeksän. Mestaruussarja koostuu nimittäin kaikkiaan 24 tiivistunnelmaisesta kisasta aika-ajoineen. Osalla radoista siis kilpaillaan useampaan otteeseen. Toimintapelifilosofian mukaisesti mestaruussarjapisteitä täytyy kerätä innokkaasti, muuten talli antaa potkut uraansa aloittelevalle ajajalle. Autoja ei tarvitse viritellä ja varikkokäynnit ovat pelkkiä tietokoneen ohjastamia läpihuutojuttuja. Toisaalta oikeassa vakioautosarjassakaan varikkokäynneillä ei ole suuren suurta merkitystä.

Näkyy kahtena _ eikun neljänä

TOCA Touring Car Championship on erinomainen yksinpeli, mutta moninpeliäkään ei ole unohdettu. Ruutu jakautuu peräti neljään osaan, joten poikkeuksellisesti neljä voi pelata samanaikaisesti yhdellä koneella. Ruudunpäivitys toki kärsii tuolloin melkoisesti, mutta pelikelpo moinenkin vaihtoehto on. Myös verkkopeli sujuu, eikä siihen onneksi tarvita kuin yksi CD.

Omituisuuksiakin on peliin jaksettu ympätä ja niihin pääsee tutustumaan erilaisilla huijauskoodeilla. Ennätysten (time trial -moodi) rekisteröimismahdollisuus Codemastersin kotisivulle on hauska idea, ellei sitten joku jo ole ratkaissut ennätysajan mukana lähetettävien tarkistuslukujen logiikkaa.

TOCA Touring Car Championship on yksi kaikkien aikojen nautittavimmista kaahauspeleistä. Kaiken lisäksi se tuo vaihteeksi vakioautokisat tietokoneen ruudulle ja onnistuu tavoittamaan niiden tunnelman erinomaisesti. Codemastersin kaverit ovat tienneet mitä ovat olleet tekemässä ja tehneet sen loppuun asti hyvin. Luvattu rallipeli saa veden suorastaan herahtamaan kielelle...

90