Vanhat sarjat

Uuden sarjakuvakustantajan on helppo aloittaa klassikkosarjoilla. Vai onko?

Apollo on muinaiskreikkalainen ja roomalainen jumalhahmo, jonka erikoisosaamista olivat parantaminen, ennustaminen ja runojen rustaus. Ei kuitenkaan tarvitse olla kummoinenkaan ennustajaeukko kun sanoo, että uudella, eurooppalaisiin sarjakuviin keskittyvällä Apollo kustannuksella tulee olemaan melkoinen työ yrittäessään vallata markkinoita massaltaan ylivertaiselta mangalta.

Rohkea roomalainen

Eurooppalaiset albumisarjat – sellaiset kuin Asterix, Tintti ja Lucky Luke – valtasivat Suomen 1970-luvulla. Tuolloin ilmestyi kaksi viikoittaista eurooppalaiseen sarjakuvaan keskittynyttä lehteäkin, Ruutu ja Zoom. Hiljalleen suosio kuitenkin hiipui. Suomi oli markkina-alueena kenties liian pieni, ja suomalaiset, jotka ovat kuuluisaa yhden asian kansaa, valitsivat siksi ainoaksi kuvasarjalehdekseen amerikkalaisen Ankan. Eurooppalainen sarjakuva oli kuitenkin osunut – ja uponnut.

Alix-sarjakuvaa ilmestyi tuolla kultaisella 70-luvulla Suomessa kahdeksan albumillista, kustantajana kunnianarvoisa WSOY. Albumit julkaistiin meillä niin kovin tyypillisesti sikin-sokin-järjestyksessä, eli parhaat ensin. Siksipä Apollon Alix-avaus – Spartacuksen poika – on sarjassa järjestysnumeroltaan jo 12:s.

Sarjassa seikkaillaan antiikin Roomassa. Nuorukainen Alix on gallialaisen päällikön poika, mutta myös Caesarin hyvä ystävä ja oikeamielinen sorrettujen auttaja. Ja muinaisessa Roomassa avun tarvitsijoita riittää. Tällä kerralla pulassa on orjakapinaa johtaneen Spartacuksen poika, jota vallanpitäjät pitävät uhkana hyvinvoinnilleen. Tarina alkaa Rooma-televisiosarjastakin tutusti: orgioista. Ja vaikka piirrosjälki ja tarinankerronta muistuttavat tarkkuudessaan melkoisesti Tinttiä, on Alix kuitenkin tätä paljon rankempi ja realistisempi.

Ranskalainen Jacques Martin aloitti Alixinsa vuonna 1948 ja piirsi sitä aina vuoteen 1998, jonka jälkeen jätti piirustustyöt nuoremmille ja jatkoi kirjoittajana. Varsinainen klassikko siis, joka ilmestyy yhä.

Länttä ja itää

Apollon avausjulkaisuista myös Hermann ja Greg -parivaljakon Comanche on meillä entuudestaan tuttu. Sarjan kolme ensimmäistä albumia julkaistiin jatkosarjoina Zoomissa 1974 ja sarjan aloitusalbumi ilmestyi uudelleen vuonna 2005 Jalavan kustantamana. Apollo aloittaa osasta kaksi: Epätoivon soturit. Comanche on laadukas eurooppalainen lännensarja, vaikkakaan ei Giraudin Blueberryn veroinen.

Kolmas Apollon julkaisuista onkin sitten meillä ennennäkemätön. Valkoinen tiikeri -niminen sarja on kaksikon Yann ja Conrad suht tuoretta tuotantoa. Kyseessä on seksillä ja väkivallalla ryyditetty vakoojaparodia, jossa kiinalainen, juuri vakoojakoulusta valmistunut kaunotar Alix Yin Fu etsii Fat Ladya ja esittelee samalla kauniisti piirrettyjä kaariaan.

Yann ja Conrad saattavat äkkiseltään tuntua tuntemattomalta tekijätiimiltä, mutta ei huolta, alan miehiä he ovat. Egmontin Lucky Luke -kirjastossa ilmestyi heidän salanimellä Pearce tekemät Kid Lucky -tarinat, ja Conrad on tuttu myös piirroselokuvan puolelta. Tie Eldoradoon -leffan hahmot ovat nimittäin hänen suunnittelemiaan.

Lykkyä kustannustoimintaan, Apollo!

Pistä paremmaksi

Nyt jos koskaan kannattaa ryhtyä sanoista tekoihin ja piirtää sarjakuvia, sillä kunniaa, mainetta ja mammonaa on tyrkyllä tämän syksyn kilpailuissa yllin kyllin.

Sarjakuvantekijät ry. järjestää neljännen kerran Sarjis-kilpailun. Tällä kerralla teemana on sanomalehtisarjakuva. 30 stripillä voi voittaa osan 10 000 euron palkintorahoista, saada sarjan Egmontin kustantamaan kilpailualbumiin ja lisäksi Ilta-Sanomat parantaa kilpailutöistä valitsemillaan stripeillä Kuukauden kotimainen -sarjansa tasoa. Iltis-julkaisusta maksetaan mahdollisen kilpailupalkinnon päälle myös julkaisupalkkio. Kilpailutöiden viimeinen jättöpäivä on tammikuun 2009 lopussa, joten vielä ehtii. Lisätietoja ja tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta www.sarjakuvantekijat.fi.

Myös maineikas ja perinteinen Kemi kilpailuttaa piirtäjiä aiheinaan nettisarjakuvat ja lapsille tarkoitetut sarjakuvat. Kemin kilpailuun voi osallistua niin stripeillä kuin pidemmillä sarjakuvanovelleillakin. Etenkin tuon nettisarjiksen teon luulisi kiinnostavan, sillä siinähän voi irrottautua paperijulkaisemisen kahleista ja laittaa sarjaansa liikettä, interaktiivisuutta ja elämää niin paljon kuin selain vain sietää. Työt Kemiin pitää jättää viimeistään 16.3.2009. Lisää: www.kemi.fi/sarjis.

Erikoistuneimmille on tarjolla myös Jeesus-sarjakuvakilpailu. Helsingin seurakuntayhtymän ja Suomen Pipliaseuran järjestämän Lue. Koe. Piirrä. -kilpailun teemana on Luukkaan evankeliumi, jota voi sarjakuvallisesti käsitellä oman harkintansa mukaan. Kilpailuaikaa on joulukuun viidenteen, joten tämän kanssa alkaa olla jo kiire. Lisätietoja löydät osoitteesta uskotoivorakkaus.fi.

Piirtämään siitä!

Arvostelu on luettavissa www.pelit.fi:ssä 1.12.2008.