Let's Playlla vääryyttä vastaan

Youtuben kaltaisten sisällönjakopalvelujen yleistyessä 2000-luvun puolivälissä, alkoi internetiin tulvia yhä enemmän videoita, joissa konsoli- ja tietokonepelejä pelattiin kommenttiraidalla varustettuna. Vuosien varrella kyseisen kaltaisille videoille vakiintui yhtenäinen termi: Let's Play eli suomalaisittain pelataan. Formaatti on tätä kirjoittaessa suosionsa huipulla, sillä esimerkiksi Youtuben tilatuinta kanavaa hallitsee ruotsalainen pelailija/vlogaaja PewDiePie yli 30 miljoonalla seuraajalla.

Let's Play videoita on lähes yhtä monenlaisia, kuin niiden tekijöitäkin. Osa haluaa esitellä taitojaan läpäisemällä jonkun pelin mahdollisimman nopeasti, toiset keskittyvät kommentoimaan tiettyä pelimekaanista elementtiä ja on myös niitä, jotka tyytyvät vain huutamaan päin tv-ruutua ja viskomaan ohjainta turhautumisen yllättäessä. Samalla tavalla myös katsojat hakevat sisällöstä erilaisia asioita. Tuleva peliostos saatetaan haluta varmistaa livekuvaa seuraamalla, tai sitten tarvitaan apua jonkun kimurantin kohdan läpäisemiseen. Joitakin pelailuja seurataan ainoastaan, ei niinkään pelin, vaan itse sisällöntuottajan hyvien juttujen ja persoonallisuuden takia.

Oma Let's Play-videokanavani sai alkunsa siitä, että olin harmissani, kun monista lapsuudessa pelaamistani peleistä ei ollut olemassa suomenkielisellä kommenttiraidalla varustettua pelailua. Päätin vääryyden korjaamiseksi aloittaa sarjan, jossa pelaisin kaikki omistamani pelit saamisjärjestyksessä läpi, aloittaen 8-bittisen Nintendon Captain Planet and the Planeteersista, jonka sain joululahjaksi 7-kesäisenä pojankoltiaisena vuonna 1992. Kuvankaappaus, kommenttiraidan äänittäminen, näiden yhdistäminen ja lopulta kanavalle lisääminen kaikki aiheuttivat aluksi harmaita hiuksia ja laatu ei juuri päätä huimannut. Päätin kuitenkin jatkaa harrastusta ja tällä hetkellä valmiina on läpäisyt yhteensä lähes kolmestakymmenestä pelistä. Lisäksi tahtoisin ajatella, että sekä videomateriaali, että kommentit ovat menneet parempaan suuntaan.

Projekti on antanut hienon mahdollisuuden palata lapsuuden muistojen äärelle ja tuoda niiden tuottamia tuntemuksia julki myös katsojille. Näihin tunnelmiin haluaisin jakaa kaikkien Pelit.fi-sivuston selailijoiden kanssa Let's Play-videon NESin legendaarisesta Teenage Mutant Hero Turtlesista. Videon alkuperäinen Youtube-lisäysajankohta on 4.11.2014.