Peliharrastuksen ja parisuhteen yhteensovittaminen

Pelaaminen ei enää tänä päivänä ole pelkästään lasten ja nuorten harrastus vaan yhä useampi aikuinen pelaa. Aikuisen elämässä on kuitenkin paljon asioita, joiden lomaan pelaaminen pitäisi saada ujutettua, ja parisuhde lienee näistä yksi tärkeimmistä. Miten parisuhteen ja pelaamisen saa sovitettua hyvin yhteen?



Osa pelaajista seurustelee tai on naimisissa toisen pelaajan kanssa, mutta kaikkien kumppanit eivät pelaa. Suhteen arki voi muodostua erilaiseksi riippuen siitä, onko suhteessa yksi vai kaksi pelaajaa. Vaikka ristiriitoja tuskin pystyy täysin välttämään, voi kompastuskiviä yrittää kiertää jo ennakkoon. 

Pelaaminen on vain yksi asia muiden joukossa, mutta harrastuksen intensiivisen luonteen vuoksi, se saattaa nousta isoksi asiaksi parisuhteessa. Jos ristiriitoja rakkaan harrastuksen takia ilmenee, tilanteita kannattaa lähteä purkamaan rakentavan keskustelun kautta. On tärkeää, että molemmat pyrkivät näkemään tilanteen myös toisen katsontakannasta käsin.

Kun vain toinen pelaa


Aina suhteen molemmat puoliskot eivät ole pelaajia, joten arjen järjestäminen vaatii ymmärrystä toisen harrastuksesta. Tärkeintä onkin keskustella avoimesti sekä omista että toisen harrastuksista, mutta niiden lisäksi on hyvä huomioida toisen toiveet siitä, miten kotityöt jaetaan, milloin niitä tehdään ja miten aikaa vietetään yhdessä. Pelaaminen saa olla tärkeä harrastus eikä se, että siihen käyttää paljon aikaa, tarkoita että kyse olisi välttämättä riippuvaisuudesta. Parisuhteessa on kuitenkin muistettava kuunnella myös toisen näkemystä tilanteesta.

Jos parisuhde on tuore, voi olla hyvä kuulostella toisen osapuolen näkemystä ja tietämystä pelaamisesta. Peleihin ja pelaamiseen saattaa liittyä ennakkoluuloja ja väärinkäsityksiä, jotka on hyvä purkaa yhdessä.

Seurustelukumppanin / puolison kanssa voi puhua esimerkiksi seuraavista asioista:

•    Miksi pelaat?
•    Millaisista peleistä pidät?
•    Mikä pelaamisessa on tärkeää?
•    Kuinka paljon käytät yleensä pelaamiseen aikaa?
•    Kuinka paljon pelivälineet vievät kotona tilaa? (Tämä voi olla tärkeää, jos olette muuttamassa saman katon alle.)
•    Liittyykö pelaamiseesi esimerkiksi killan yhteisiä raideja tai joukkueen harjoituksia sekä matseja toisia joukkueita vastaan? Saako / kannattaako sinua häiritä näiden aikana? Miksi?
•    Kuinka paljon pelaaminen vaatii omaa rauhaa ja keskeytyksetöntä aikaa ylipäätään?

Nämä kaikki aiheet voivat olla sinulle itsestäänselvyyksiä, mutta seurustelukumppanille ne eivät välttämättä ole. Jos pelaaminen ei ole parisuhteen toiselle osapuolelle tuttua, hän ei ehkä ole koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka tärkeää se voi olla tai miten se näkyy käytännön arkielämässä. Keskustelun kautta kumppanille voi avautua täysin uusi maailma. Kun kerrot omista kokemuksistasi ja pelaamiseen liittyvistä elämäntavoista, hänen on helpompi ymmärtää, mikä saa sinut viettämän aikaa pelien parissa. 

Yhteisen keskustelun kautta on mahdollista myös sopia parisuhteen pelisäännöistä eli siitä, mihin tilanteisiin pelaaminen sopii ja ei sovi ja kuinka paljon siihen on mahdollista käyttää aikaa. Kun kumpikin on samalla kartalla, ristiriitatilanteita ei pääse välttämättä kovin helposti syntymään. 

Joskus ristiriitatilanteita voi pelaamisen takia kuitenkin tulla vastaan hyvistä aikeista ja aiemmista puheista huolimatta. Näin voi käydä, jos pelaaminen esimerkiksi vie yhteisestä vapaa-ajasta toisen mielestä liian suuren siivun. Hankaluuksia voi syntyä myös siitä, jos kotityöt jäävät tekemättä tai sukulaisvierailuun osallistuminen jää pelaamisen takia välistä. Joskus pelaamattomasta osapuolesta saattaa lisäksi tuntua, ettei pelaaja ole henkisesti läsnä, vaikka olisi fyysisesti paikalla. Yksittäisinä tapahtumina nämä asiat voivat tuntua pieniltä, mutta jos pelaaminen toistuvasti aiheuttaa arjessa ongelmia, on aiheellista laittaa ohjain hetkeksi sivuun ja keskustella asiasta yhdessä kumppanin kanssa. 

Jos kumppani ilmaisee, että kokee pelaamisen aiheuttavan ongelmia, on asia syytä ottaa vakavasti. Vaikka olisit itse eri mieltä, kumppanin kokemus on hänelle aito, ja sen sivuuttaminen turhana marinana voi pahentaa tilannetta. Aito kuunteleminen saa kumppanin tuntemaan itsensä arvostetuksi ja edistää avointa kommunikaatiota. Kuuntelemisen jälkeen, pääset kenties paremmin kertomaan oman kantasi tilanteeseen, ja kompromissiratkaisun löytäminen on helpompaa. On hyvä muistaa, että kumppani ei ole voitettava vihollinen vaan paras tiimikaveri, jonka ajatuksia kannattaa kuunnella ja tunteet huomioida.

Kun molemmat pelaavat


Helpointa pelaamisen ja parisuhteen yhteensovittaminen on todennäköisesti silloin, kun suhteen molemmat osapuolet ovat pelaajia. Yle kertoi hiljattain Vallin pariskunnasta, joka ei kenties olisi ilman pelejä edes päätynyt yhteen. Pariskunnalla on myös yhteisymmärrys siitä, että kotityöt voivat odottaa silloin, kun peli on kesken.

Pelaaminen voi olla harrastuksena yhdistävä. Monia pelejä voi pelata yhdessä joko samassa tiimissä tai toisiaan vastaan, joten pelaamisesta voi muodostua pariskunnalle yhteistä laatuaikaa. Myös yksinpeleistä on toisinaan mahdollista nauttia kahdestaan siten, että toinen seuraa vierestä toisen pelaamista. 

Meillä puoliso seurailee mielellään tarinapainotteisia osioita pelaamistani japanilaisista roolipeleistä, ja minä taas viihdyn sohvannurkassa hänen kaverinaan, kun vuorossa on jokin toimintapainotteisempi mutta hyvällä tarinalla höystetty peli. Tällä tavoin näistä peleistä muodostuu meille yhteinen kokemus, vaikka vain toinen pitelee ohjainta ja hoitaa varsinaisen pelaamisen.

Kun molemmat osapuolet pelaavat, on tietysti aina mahdollista, että peleihin tulee välillä uppouduttua liiankin kanssa. Ilta saattaa venähtää pitkäksi, jos innostavaa peliä ei huomaa lopettaa ajoissa. Kotitöistä luistaminen voi myös olla houkuttelevaa, jos molemmat inhoavat niitä yhtä paljon ja pelaaminen tuntuu paljon kiinnostavammalta. Voi siis olla hyvä ajatus, että kahden pelaajankin parisuhteessa laitetaan välillä ohjaimet narikkaan ja sovitaan järkevät yhteiset pelisäännöt siitä, milloin pelataan ja milloin tehdään muita tärkeitä asioita. 

Joskus voi olla paikallaan jutella myös siitä, miten paljon pelaamisajasta käytetään omien pelien ja miten paljon yhteisten parissa. Omassa suhteessani saatamme toisinaan napottaa ison osan vapaapäivästä eri huoneissa kumpikin oman pelin parissa, mutta välillä on mukavampaa sopia yhteinen hetki, jolloin keskitymme yhteiseen peliin tai johonkin ihan muuhun. Kun kumpikin ilmaisee toiveensa ajankäytön suhteen, ristiriitoja tulee vähemmän.

Tärkeää on luonnollisesti myös kunnioittaa toisen pelimakua. Kaikki eivät välitä toiminnasta tai kauhusta, toisille maistuvat visual novelit ja toiset nauttivat ammuskelupeleistä ja niin edelleen. Peligenrejä on nykyisin niin paljon, ettei kumppanin maku välttämättä osu yksiin oman kanssa. Vaikkei kumppanin mieltymyksiä aina ymmärtäisi, ei niitä kannata yrittää muuttaa. Toisaalta joskus voi olla avartavaa puolin ja toisin kokeilla toisen lempipeligenreä.

Yhdessä pelaten tai pelaamatta


Jokainen parisuhde on omanlaisensa ja jokaisella parilla on omat tapansa toteuttaa itseään yhdessä ja erikseen. Samaan aikaan myös jokainen pelaaja harrastaa pelaamista omalla tavallaan. Jos suhteen molemmat osapuolet eivät pelaa, täytyy rakas harrastus lomittaa yhteiseen arkeen siten, ettei toinen koe jäävänsä kakkoseksi peleille. Avoin kommunikaatio on avain toimivaan parisuhteeseen. Lisäksi sen rinnalle tarvitaan hyvää tahtoa ja positiivista suhtautumista erilaisiin harrastuksiin ja elämäntapoihin.

Silloinkin, kun peliharrastus yhdistää, on hyvä muistaa kommunikoida ja kertoa omista toiveistaan. Pelit voivat olla yhteistä laatuaikaa mutta yhtä hyvin ne voivat tarjota hetken omassa rauhassa puuhastelulle. Genremautkin voivat erota toisistaan, joten aina yhteistä pelattavaa ei löydy, vaikka molemmat viihtyvät pelilaitteiden ääressä. Harrastaminen voi olla kuitenkin mukavaa riippumatta siitä, tapahtuuko se yhdessä vai erikseen.

Millaisia kokemuksia sinulla on pelaamisen ja parisuhteen yhdistämisestä? Miten pelaamaton kumppani on suhtautunut pelaamiseesi? Entä millaista on elää yhdessä toisen pelaajan kanssa? Kerro kommentilla!


Seuraa myös somessa!

https://www.instagram.com/levelupblogi/ https://twitter.com/Afeni84


https://www.pelit.fi/

Ei kommentteja