New Blog Post

Ketju osiossa 'Uutiskeskustelu', aloittaja nnirvi, 02.10.2014.

Pelit-brändi toivottaa teille neutraalia vuosineljännestä!

  1. nnirvi

    Niko Nirvi (Pelit) nnirvi Henkilökunta Admini

    nnirvi submitted a new blog post:



    [SIZE=5]Ruudun takaa[/SIZE]


    [SIZE=5]UUSI SUSI
    ja muita yksinäisiä
    [/SIZE]



    [​IMG]
    Mangamaailmassa kuohuu: Yksinäinen susi pentuineen on palannut! Suuri japanilainen sarjakuvaklassikko, kirjoittaja Kazuo Koiken ja piirtäjä Goseki Kojiman vuosina 1970–1976 Japanissa julkaistu samuraitarina on saanut jatkoa. Suomeksi alkuperäistäkään sarjaa ei ole saatavilla, mutta englanninnos löytyy Dark Horsen kustantamana nimellä Lone Wolf and Cub. Tällä hetkellä siitä kootaan tiiliskiven kokoisia, lähes tuhatsivuisia Omnibus-pokkareita.
    [SIZE=5]Sudenpennun uudet seikkailut[/SIZE]


    Alkuperäinen, noin 8500 sivua käsittävä sarjakuva samurai Ōkami Ittōn ja hänen poikansa Daigorōn matkasta halki historiallisen Japanin päättyy pitkään kaksintaisteluun Ittōn ja hänen arkkivihollisensa Yagyu Retsudōn välillä. Taistelun päätyttyä sekä Ittō että Retsudō makaavat hengettöminä rantahiekalla Daigorōn jäädessä itkemään isänsä ruumiin viereen. Ja tästä alkaa uusi sarja.
    Sarjan sankari Ittō on siis kuollut, mutta niin on myös sarjan alkuperäinen piirtäjä Kojima (1928-2000). Ei kovin herkullinen tilanne sarjan jatkoa ajatellen, mutta Japanistahan sarjakuvapiirtäjiä löytyy. Ja näköjään uusia samuraitakin. Uuden sarjan tarinasta sen verran, että Daigorōn ottaa rannalta hoiviinsa toinen samurai, Togō Shigekata, jolla on omatkin murheensa ja niin matka omintakeisissa lastenvaunuissa voi jatkua.
    Sarjan uudeksi piirtäjäksi on tullut jo aiemmin omilla töillään mainetta ja palkintoja saanut Hideki Mori. Kojiman jälkeensä jättämät saappaat ovat tietysti valtavat, mutta yllättävän hyvin Mori ne täyttää. Hänen sivellinjälkensä ei ole niin klassista ja hiottua eikä kuvakerronta niin suurta ja sujuvaa kuin Kojiman, mutta hyvin lähelle alkuperäistä tunnelmaa tässä uutuudessa päästään. Ja kun Kazuo Koike edelleen kirjoittaa sarjaa, niin varmasti kelvollista historiallista mangaa on luvassa. Aika näyttää, nouseeko tämäkin klassikon asemaan.
    [SIZE=5]Yksin idässä, vol. 1[/SIZE]


    Japanista voi sujuvasti siirtyä muualle Kauko-itään, kuten Kiinaan, jonne vuonna 2011 reppunsa kanssa siirtyi myös veljenpoikani (sarjakuvamaailmastakin tuttu sukulaisuussuhde) Kai Vaalio. Monihan maailmalla matkustaa, mutta harva puolta vuotta olemattomalla budjetilla, ilman päivä- tai edes viikkokohtaista etukäteissuunnitelmaa, vain rinkka seuranaan. Elokuussa 2011 Kai otti ja jätti kaiken – asunnon, työn ja tuttavat – ja lähti itään etsimään ja kokemaan jotain uutta. Ja tekemään kokemastaan sarjakuvaa.
    Kokonaista kolmetoista maata kattaneen matkan ajan miehen repussa kulkivat paperit ja piirustustarvikkeet, ja sarjakuvaa syntyi aidoista tapahtumista, aidoilla tapahtumapaikoilla, aidoissa olosuhteissa. Ja aidolla tunteella. Sarjasta ei siis löydy Lonely Planet -sarjan kaltaista rahalla saatua ihanaa elämysmatkailua vaan eritetason selviytymiskamppailua vieraissa olosuhteissa. Piirrosjälkikin on matkakarheaa, ei sellaista siistiä sisäpiirräntää kuin esimerkiksi Guy Delislen matkakirjoissa, mutta tähän tarinaan karhea, käsintehty tyyli sopii kuin nenä päähän. Viinaiset viivatkin viestivät matkasta paljon. Kirjaa lukiessa kateus hiipii usein puseroon, olisinpa ollut tuolla minäkin, mutta viimeistään Intiassa ruumiita poltettaessa tai Tiibetissä rotan purressa poskeen tulee henkäistyä helpotuksesta: Antaa pojan vain matkailla.
    Ja poikahan matkailee. Tätä kirjoitettaessa hän on jo toista kuukautta rinkkaamassa jossain Väli-Amerikassa. Kuuba on jo ohitettu, kenties Meksikokin ja suunta on etelään. Tällä kerralla Kai varasi matkaansa aikaa kokonaisen vuoden ja tietysti tästäkin matkasta syntyy samalla sarjis. Yksistään Kuubasta tuli kuulemma jo 20 sivua.
    Zombailut, osa 1: Kaakkois-Aasian rinkkarit -matkakirja ilmestyi pitkän odottelun jälkeen tänä keväänä Kain omakustanteena, kun mikään virallinen kustantaja ei sitä ohjelmistoonsa ottanut. Kirjakaupat toki ottivat kirjan ilolla hyllyihinsä. Osta se sieltä pois, niin pidät pojan poissa kotoa.
    [SIZE=5][​IMG]
    Kunniaa Joelle
    [/SIZE]


    Piirtäjäsuosikkini Joe Kubert -vainaakin on saanut sarjojaan taas julki Suomessa. Tex Willer -suuralbumisarjassa on julkaistu numerolla 29 uusintana ja mustavalkoisena Yksinäinen kostaja -tarina, joka julkaistiin meillä ensimmäistä kertaa vuonna 2005 värillisenä ja kovakantisena samassa sarjassa numerolla 13. Taannoisessa arvostelussani haukuin sarjan värityksen, joten siinä mielessä uusinta on tervetullut.

    [​IMG]
    Mutta mutta... Kubertilta on julkaistu nyt kovissa kansissa myös hänen eurooppalaisen Tex-kustantajansa Ervin Rustemagicin sotakokemuksista kertova Faksi Sarajevosta, joka kenties olisi ihan kelvollinen dokumentti Jugoslavian hajoamisesta, ellei sitäkin olisi pilattu akuankkamaisella viihdesarjakuvavärityksellä. Egmont on kysellyt kesän mittaan netissä toiveita tuleviksi julkaisuiksi, joten tässä yksi: Faksi mustavalkoisena, kiitos.
    Wallu

    [​IMG]
    Koike, Mori: New Lone Wolf and Cub, #1, Dark Horse 2014,
    216 sivua, hinta noin 15 euroa.
    [​IMG]
    Kai Vaalio: Zombailut, osa 1: Kaakkois-Aasian rinkkarit, omakustanne 2014, hinta noin 20 euroa. Sarjaa voi lukea myös netistä: http://zombailut.wordpress.com/
    [​IMG]
    Nizzi, Kubert: Tex Willer – Yksinäinen kostaja, Egmont 2014, 224 sivua, hinta 13,95 euroa.

    [​IMG]

    Kubert: Faksi Sarajevosta, Egmont 2014, 208 sivua,
    hinta noin 30 euroa.
    Ruudun takaa
    Continue reading the Original Blog Post
     
    Muokattu: 02.10.2014
  2. mjk

    M Ja J Karhunen mjk

    Kuvakokoa voisi säätää. Ovat meinaan useampimegaisia klönttejä nyt.

    M.K