Suomalainen mobiilipeli myytiin kiinalaisille

Ketju osiossa 'Uutiskeskustelu', aloittaja Tuksa, 28.11.2017.

Pelit-brändi toivottaa teille neutraalia vuosineljännestä!

  1. Tuksa

    Tuukka Grönholm (Pelit) Tuksa Admini



    Kajaanilainen Immobile Games myi vielä julkaisemattoman SkidStorm-mobiilipelinsä kiinalaiselle Cheetah Mobilelle. Kauppasummaa ei kerrota julkisuuteen.

    Kaupassa Cheetah saa kaikki SkidStormin oikeudet koodia myöten. Immobile Games aloittaa uusien projektien kehittämisen ja yhtiö aikoo rekrytoida lisää tekijöitä.

    "Vaikka luovumme lupaavasta pelistä, niin voimme olla tyytyväisiä. Käytännössä kaupassa Immobile Gamesille jää runsaasti pääomaa ja pelin kehityksessä hankittu kattava tietotaito. Kaiken kaikkiaan meillä on nyt äärimmäisen hyvät resurssit jatkoa ajatellen", maalailee Immobile Gamesin toimitusjohtaja Olli Lahtinen tiedotteessa.

    Mobiilipeli Skidstorm nojaa toimivaksi tiedettyyn kaavaan, sillä peli on ylhäältä kuvattu kilvanajoa moninpelipainotuksella. Kiinalaiset kiinnostuivat pelistä, kun SkidStorm oli ladattu Aasian Android-kauppapaikalle ilman Immobile Gamesin lupaa. Onneksi peli keräsi miljoonayleisön ja runsaasti kehuvia arvosteluja. Skidstormin varsinaista softlaunch-versiota on ladattu noin 2,5 miljoonaa kertaa.
     
  2. Sitoutumaton

    Aleksi Kariniemi Sitoutumaton

    Softapiratismia ja kilpailua ajatellen ehkä paras vaihtoehto. Kääritään hynyt kasaan ja kohti uutta seikkailua, ennen kuin joku isompi ja julmampi puskee kilpailevalla tuotteella tuotot alas.
     
  3. Damocles

    Pekka Pennanen Damocles

    Immobile Gamesilla voi olla toinenkin hyvä syy myymiseen:
    [​IMG] [​IMG]
    [​IMG] [​IMG]

    Jos tekijänoikeuksista tulee jossain vaiheessa sanomista, voi huomio kiinnittyä todennäköisemmin kiinalaiseen ostajaan kuin alkuperäiseen suomalaisfirmaan.
     
    Ihmemies tykkää tästä.
  4. Tuksa

    Tuukka Grönholm (Pelit) Tuksa Admini

    Ainakaan Jenkeissä tekijänoikeutta nimelle pelikäytössä ei omista kukaan. Voi toki olla, että hakemus on vasta sisällä, jolloin sitä ei näy.
     
  5. Damocles

    Pekka Pennanen Damocles

    Viittasin nimen ohella laajemminkin pelillisiin samankaltaisuuksiin, jotka eivät liene sattumaa, kun muistaa Amigankin roolin suomalaisessa pelikulttuurissa. Toisaalta en tiedä, onko Acid Software ollut toiminnassa enää vuosiin saati sitä, mikä on sen pelien oikeuksien tilanne.
     
  6. jonttup88

    Joonas Puurtinen jonttup88


    Voiko muka noin geneerisen tason juttuja laskea tekijänoikeuksiksi? Meinaan miksi esim. Nintendo ei haastanut oikeuteen ID softwarea Commander Keenistä, joka oli ihan selkeä kopio mariosta PClle.

    Doom kopioita tuli pilvin pimein, kun ID Software alkoi myymään pelimoottoriaan jne.

    Vaikka nuo nyt samantapaiselta näyttääkin, niin hiilikopiosta tuskin voi syyttää. Ei muuten ole Skidstorm ensimmäinen yläviistosta kuvattu autopeli sitten tuon linkkaamasi Amigapelin jälkeen. Muun muassa Nintendo julkaisi hyvinkin samankaltaisen pelin kaksi vuotta aiemmin vuonna 1993. Tämä peli on Rock'N'Roll Racing.
     
    Ihmemies tykkää tästä.
  7. King Gaylord

    VARLEN T. SANTONGKUM King Gaylord

    Toisaalta taasen.... Njoo, on kyllä vaikeaa uskoa, että näin pitkän ajan jälkeen tekijänoikeuksista alettaisiin tappelemaan, vaikka oikeuksien haltijat olisivatkin tiedossa.

    Edit: Tosin Nintendo ei tuossakaan tapauksessa haastanut oikeuteen, mutta painosti lopettamaan myynnin.
     
    Muokattu: 03.12.2017
  8. Damocles

    Pekka Pennanen Damocles

    Tietääkseni nämä asiat ovat usein aika harmaalla vyöhykkeellä; esimerkiksi Commander Keenista ei tullut ongelmia Nintendon kanssa, mutta alkuperäisestä The Great Giana Sistersista kyllä (kuten ehdittiinkin jo mainita). Ja sillekin on syynsä, että C64:lla esim. Delta ei joutunut vaikeuksiin, mutta vahvasti R-Typesta mallia ottanut Katakis kyllä, vaikka molemmat kuuluivat samaan lajityyppiin ja olivat paljon velkaa genren pelihallijulkaisuille.

    Tuon SkidStormin tapauksessa ei kyse ole pelkästään kuvakulmasta ja samanlaisesta lajityypistä vaan huomattavasti pidemmälle menevistä samankaltaisuuksista niin nimen, pelimekaniikan kuin ihan esteettisenkin tyylin osalta. Yhdeksi vertailukohdaksi voisi ottaa vaikkapa Konamin v. 1994 SNES:ille julkaiseman Biker Mice from Marsin, joka myös edustaa samaa genreä, mutta tarjoaa silti oleellisia eroja:


    Mainittakoon muuten, että Rock n' Roll Racing oli Interplayn, ei Nintendon julkaisu ja sai versiot sekä SNES:ille että Mega Drivelle.
     
  9. jj

    Joni Rintala jj

    Nintendofanilisää peleissä jotka on Nintendon laitteilla.
     
  10. LateksiNarkkari

    Tero Uuttana LateksiNarkkari

    Jäbät tehny Slicksin, kova peli.
     
  11. jonttup88

    Joonas Puurtinen jonttup88

    Hyvä minä! Katsoin että peli on julkaistu NESille, mutta kirjoitin tänne, että Nintendo on julkaisija.

    Ihan hyviä pointteja kyllä sinulla tuossa mainittuna. Niinhän se kieltämättä menee, että loppupeleissä merkkaa vain kenen tekijänoikeuksia loukataan ja kuinka hanakasti tämä loukattu osapuoli haastaa käräjille. Giana Sisters on näköjään aikamoinen hiilikopio ja jos Wikipediaan on uskominen, niin Nintendo vain uhkaili tekijänoikeushaasteella.

    Silti tuntuu järjettömältä haastaa oikeuteen tuon tyyppisistä jutuista, kun hyvin toistensa kanssa samankaltaisia pelejä julkaistaan jatkuvaan. Miten esimerkiksi World Of Tanks ja Armored Warfare. AWhan on ihan selvä klooni WoTista! Jos skinit muutetaan nykyaikaan ja pelimekaniikan suurin ero on panssarintorjuntaohjukset, niin ei nyt kovin kaukana voida olla lähtötuotteesta.
     
  12. LateksiNarkkari

    Tero Uuttana LateksiNarkkari

    Tekijänoikeus ei suojaa ideoita, ne on vapaasti kopioitavissa. Giana Sistersissa taas kopioitiin vähän muutakin kuin idea, mutta eihän tuota ole oikeuden edessä käyty testaamassa, että oisko siitä lopulta päätynyt maksajaksi.

    Ylhäältä päin kuvattuja autopelejä nyt on tehty kymmenittäin eikä todellakaan nimen samankaltaisuus ja samantyyppinen pelimekaniikka vielä riko tekijänoikeuksia. Plus ois aika typerä koittaa ratsastaa jollain unohdetun pelin nimellä ylipäätään.
     
  13. Krice

    Paul Pekkarinen Krice

    Yhteistä näillä peleillä on lähinnä se, että molemmat on tasohyppelyitä. Joissakin tapauksissa taas on aika selkeää, että peli on lähes suora kopio (Giana Sisters).
     
  14. jonttup88

    Joonas Puurtinen jonttup88

    Juu tätä minä nimenomaan hain takaa.

    Giana sisters tosiaan oli aika hiilikopio mitä nyt kuvista tarkastamalla selvisi.

    Ovatko nuo Skidmarks ja Skidstorm sitten sinun mielestäsi niin paljon toistensa kaltaisia, että kopiointisyytöksiä voisi alkaa jakelemaan?
     
  15. Krice

    Paul Pekkarinen Krice

    En ole pelannut kumpaakaan joten vaikea sanoa.