UEFA Euro 2008 (Xbox 360) – Unelmasta totta

Suomi jäi EM-karsinnoissa vain maalin päähän kisapaikasta. Ainaiseen jossitteluun kyllästyneet voivat UEFA Euro 2008:ssa kiskaista maajoukkuepaidan ylleen ja johdattaa sinivalkoiset EM-kisoihin.

UEFA Euro 2008 hyödyntää EM-kisatunnelman luomisessa FIFA 08:n nettipelissä ihastuttanutta Be a Pro -pelimuotoa. Tarkoituksena on valloittaa sekä maajoukkuekapteenin vakanssi että arvokisapaikka ohjaamalla kentällä pelkästään yhtä pelaajaa. Jos ei halua tyrkätä alter egoaan huhkimaan viheriöille, futarinsa voi valita myös oikeiden maajoukkuemiesten joukosta.

Kapteeninnauhasta voi kutsua kilvoittelemaan enintään kolme kaveria, yksinpelissä tekoäly ottaa loput kippariehdokkaat ohjaukseensa. Suorituksia arvioidaan otteluiden jälkeen erilaisilla mittareilla, hyvistä otteista palkitaan taitoarvoihin lisättävillä pisteillä.

Paikka EM-karsintajoukkueeseen ei avaudu ilmaiseksi, sillä taidot on ensin todistettava harjoitusotteluissa. Mikäli pelit eivät kulje valmentajan toivomalla tavalla, penkki kutsuu armotta. Koneen ohjaamia pelikavereita voi käskeä syöttämään, mutta muutoin miehet palloilevat taitojensa edellyttämällä tasolla. Suomea kipparoidessa alkaakin nopeasti ymmärtää Jari Litmasta, kun ympärillä pyörii nippu lahjattomia puujalkoja. Kaveriporukassa uusi pelimuoto on silkkaa rautaa, yhteisen hyvän eteen puurtamisen lisäksi tunnelmaa kiristää myös keskinäinen kilpailu kapteeninnauhasta. Nettipeliä en päässyt ennakkoversiolla valitettavasti testaamaan.

Sooloilun ohella voi tahkota myös perinteisiä pelimuotoja. Halutessaan saa hypätä suoraan pääkallopaikoille Sveitsiin ja Itävaltaan, pitkäjänteiset futisfanit aloittavat EM-taipaleensa karsinnoista. Kun kullat on huuhdottu, voi luoda katseen menneisyyteen. Episodimaisissa tehtävissä palataan kolmenkymmenen oikean EM-karsintaottelun loppuhetkille muuttamaan historiaa tai elämään sitä uudelleen.

Mukana palloilevat kaikki eurooppalaiset futismaat, joiden pelaajalistat ovat lisenssipihtari Hollantia lukuun ottamatta autenttisia. Jokaiseen joukkueeseen on mahdutettu nelisenkymmentä äijää, joista saa valita lopullisen kisaryhmän. Futarien vire vaihtelee pelisuoritusten perusteella, joten karsintapelien välillä pelattavat, pelihuumoria nostattavat harjoitusottelut tulevat tarpeeseen. Valitettavasti kuvioita ei voi vieläkään hioa harjoituskentän puolella, toivottavasti treeniosio lisätään seuraavaan FIFA:an.

UEFA Euro 2008 onnistuu erinomaisesti EM-huuman nostattamisessa. Autenttiset kisastadionit ja kannattajien hoilaamat aidot kannustuslaulut hinaavat tunnelman kattoon. Adrenaliini paukkaa pintaan viimeistään silloin, kun Maamme-laulu kajahtaa parahiksi ennen aloitusvihellystä ja saksankielinen kuuluttaja luettelee Suomen avauskokoonpanoa. Oman jännityksensä tuovat kesken ottelun ruudulla välähtelevät muiden kamppailujen tulokset, joita selostajat kommentoivat asiantuntevasti. Aitoon tapaan karsinnoissa nähdään myös jymy-yllätyksiä, kun suurmaat kompuroivat pienempiään vastaan.

Sulavaa liikehdintää

UEFA Euro 2008 korjaa muutamia FIFA 08:aa riivanneita puutteita. Nollakasin raskastekoiset futarit on laitettu matokuurille, joka on hionut pahimmat särmät miekkosten liikehdinnästä. Kääntyminen on aiempaa huomattavasti sulavampaa ja pallo pysyy paremmin koukussa tiukoissakin tilanteissa. Pakit eivät välttämättä putoa täyskäännöksissä kyydistä, mutta etenkin tähtipelaajilla vastustajien ohittaminen on aiempaa selvästi vaivattomampaa. Pelitasapainoa ei ole kuitenkaan pilattu, pelkkä sooloilu ei takaa menestystä.

Prässinapin teho on kokenut inflaation, mikä tekee puolustuspelistä entistä haastavampaa ja realistisempaa. Nahkakuulaa ei kannata luovuttaa ilmaiseksi taitavasti syöttelevälle tekoälylle, sillä pallon takaisin saaminen on työn, tuskan ja liukutaklausten takana. Maltti ja monipuolisuus ovat pelinrakentelussa välttämättömiä hyveitä, onneksi eväät luovaan syöttöpeliin ovat olemassa. Tyhjään tilaan syöttämistä ei ole rajoitettu, kyse on ainoastaan sopivan voimakkaista passeista ja oikein ajoitetuista hyökkääjien juoksuista. Sää tuo oman mausteensa syöttöpeliin, kaatosateella pallot saattavat pysähdellä vesilammikoihin.

Joukkueiden väliset voimasuhteet näkyvät viheriöllä, sillä altavastaajat rakentavat suurmaita vastaan tiiviin puolustusmuurin. Persoonallisista pelityyleistä ei tosin voi puhua, tekoäly hyökkää joukkueesta riippumatta miltei aina laitojen kautta. Puskutilanteissa voi aiempaa vapaammin taistella vastustajan kanssa parhaista pökkäysasemista, kun pallo vielä leijailee ilmassa. Keskityspalloista ärsyttävän tehokkaasti viimeistelevä kone pitää edelleen ilmatilan herruutta nimissään.

Rahastuksesta usein syytetyn pelifirman julkaisemista kisapeleistä UEFA Euro 2008 maistuu selvästi vähiten välipalalta. Vaikka EM-kisahuumaan turtuukin nopeammin kuin FIFA:n liigapalloiluun, viihdyttävät pelimuodot ja rautainen pelattavuus tekevät elämyksestä yllättävän pitkän.

85