3DO: Pelikonsoleiden seuraava sukupolvi

Konsolimarkkinoita ovat pitkään hallinneet japanilaiset Sega ja Nintendo. Viimeinkin on kuitenkin pieni mahdollisuus tämän hegemonian purkautumiselle, kun useammalta valmistajalta on tulossa markkinoille uudentyyppisiä konsoleita. Saimme testattavaksemme yhden ensimmäisistä: tervetuloa Panasonic REAL 3DO Multiplayer FZ-1.

3DO-ideologiassa ei ole kysymys yksittäisen valmistajan laitteesta, vaan amerikkalainen 3DO Company on suunnitellut tekniikan, jota se lisenssoi laitteiden valmistajille ja ohjelmistotaloille. Kysymyksessä on siis eräänlainen standardi, jonka mukaan kaikki 3DO-nimen alla olevat laitteet ja ohjelmat ovat keskenään yhteensopivia.

Viihdealan ammattilaisia

3DO ei ole lähtenyt soitellen sotaan, konseptin takana on nippu viihdeteollisuuden mammutteja. Idean isä on Electronic Artsin perustaja Trip Hawkins ja 3DO Companyn omistajia ovat muun muassa Matsushita, AT&T, Time Warner, MCA ja Electronic Arts. Ensimmäisenä valmiin laitteen julkisti Matsushita, mutta vielä tämän vuoden puolella Sanyo ja AT&T julkaisevat omat versionsa.

Aivan tuoreimpien tietojen mukaan myös Samsung/Goldstar on hankkinut lisenssin valmistaa laitteita ja äänikorttien valmistajana tunnettu Creative Technologies on ilmoittanut valmistavansa 3DO:sta korttiversion PC-yhteensopiville mikroille.

Ohjelmistolisenssin haltijoita on tällä hetkellä noin viisisataa, joiden joukossa on suurin osa tärkeimmistä pelitaloista.

Vakuuttavaa tekniikkaa

Laitteiston teknisestä suunnittelusta vastaavat Dave Needle ja RJ Micael ovat hankkineet kannuksensa olemalla mukana Amigan ja Atarin Lynx-pelikonsolin kehitystyössä. Tekniikka onkin hieman saman kaltaista kuin Amigassa. Vääntöä 3DO:lle antavat 32-bittinen RISC-prosessori, kaksi grafiikkaprosessoria ja matematiikkaprosessori. Käytännössä laite pystyy näyttämään 24-bittistä 16 miljoonan värin grafiikkaa 640 x 480 -tarkkuudella ja 24 kuvan sekuntivauhdilla.

Dolby Surround -stereoääniä muodostaa 16-bittinen DSP-piiri. Kaikki ohjelmat 3DO:lle julkaistaan CD-levyillä, joten laitteessa on sisäänrakennettu tuplanopeuksinen CD-ROM-asema.

Herkuttelemaan

Speksit ja taustatiedot ovat vaikuttavia, mutta millainen tänä ihmelaite on käytännössä? Ulkonäöltään Panasonicin versio aiheesta muistuttaa enemmän videonauhuria tai CD-soitinta kuin perinteistä pelikonsolia. Itse kone on siisti ja yksinkertainen: virtanappi, CD-asema sekä sen avausnappi.

Pelejä ja muita ohjelmia hallitaan 7-nappisella joypadilla, joka muistuttaa Segan ja Nintendon vastaavia. Ohjaimia koneeseen voi liittää vain yhden, mutta niitä voidaan ketjuttaa toisiinsa yhteensä kahdeksan kappaletta, joten helposti voidaan rakentaa useamman pelaajan "miniverkko". Näppäränä yksityiskohtana jokaisessa ohjaimessa on oma kuulokeliitäntänsä. Mukavasti käteen sopiva ohjain, joka ei kuitenkaan sovellu läheskään kaikentyyppisiin peleihin.

Itse laitteiston lisäksi paketissa toimitetaan kaksi CD-levyä: autopeli Crash and Burn ja tulevia ohjelmia sekä laitteen ominaisuuksia esittelevä demolevy. Ohjelmien lataaminen on pettämättömän yksinkertaista. Virta päälle, CD-levy sisään ja hetken odottelun jälkeen ollaan valmiita itse asiaan.

Saimme laitteen mukana kokeiltavaksi läjän ensimmäisiä julkaistuja 3DO-pelejä. Vaikutelmaksi jäi se, että kaikissa peleissä grafiikka on kotikoneissa ennennäkemättömän sulavaa ja kaunista ja äänissäkin vain kalleimmat PC-koneiden äänikortit pääsevät edes lähelle vastaavaa. Suurin osa peleistä oli kuitenkin nopeasti alkuperäisistä tietokone- tai kolikkopeleistä käännettyjä, ilman mitään kovin ihmeellisiä parannuksia. Aivan uunituoreet jenkeissä julkaistut 3DO-pelit ovat kuitenkin niitä kokeilleiden mukaan jo huomattavasti paremmin laitteen ominaisuuksien tasolla.

Monipuolisia lisälaitteita ja ohjelmia

Ilmiselvästi 3DO:ta ei ole tarkoitettu pelkästään pelikoneeksi, vaan pikemminkin monipuoliseksi kodin viihdekeskukseksi. Laite nimittäin osaa jo valmiiksi soittaa tavallisia CD-levyjä sekä näyttää PhotoCD-kuvalevyjä. Lisäksi tulevan MPEG-1-lisäpalikan kanssa laite on Video-CD-yhteensopiva, eli näyttää CD-levyllä julkaistavia elokuvia ja tallennettua videokuvaa.

Muukin tuleva lisälaite- ja ohjelmatarjonta heijastaa pyrkimystä monipuolisuuteen. Tulossa on muun muassa hiiri, näppäimistö, modeemi, analoginen peliohjain ja valopistooli. Tulevat ohjelmat näyttävät koostuvan peleistä, opetusohjelmista, elokuvista sekä erilaisista tietosanakirjojen kaltaisista hakuteoksista.

Esimakua tulevasta

3DO:n tulevaisuus vaikuttaa vähintäänkin mielenkiintoiselta. Pelkäksi pelikoneeksi se on julmetun kallis ja kilpailu muutenkin tulee kovenemaan kun Atari, Sega, Nintendo, Sony, Commodore, Philips ja monet muut joko ovat hiljattain julkaisseet tai julkaisevat pian omat seuraavan sukupolven pelikoneensa.

Toisaalta 3DO:n takana on niin suuri joukko viihdeteollisuuden vaikuttajia ja idea sinänsä on niin hyvä, että on vaikea kuvitella hankkeen epäonnistuvankaan. Luulisi, että löytyy paljon koteja, joissa ei ole tarvetta tietokoneelle eikä aivoton pelikonsolikaan houkuttele, mutta kuitenkin olisi mielenkiintoa monipuolisiin peleihin ja muihin viihdeohjelmiin. Markkinarako voi olla yllättävän suuri. Jos ei muuta, niin 3DO on ainakin upea viihteellinen vaihtoehto pelikonsoleiden ja tietokoneiden välimaastossa.

Panasonic REAL 3DO Multiplayer FZ-1

- 32-bit 12,5 Mhz RISC CPU (ARM60)

- 640 x 480 -resoluutio, 16,7 miljoonaa väriä

- Kaksi kiihdytettyä videoapuprosessoria, jotka pystyvät tuottamaan 9-16 miljoonaa pikseliä sekunnissa (36-64 Mpix/sec interpoloitu), sekä mm. tekemään texture-pinnoitukset yms. efektit

- Matematiikkaprosessori

- Tuplanopeuksinen 300 kt/s CD-ROM-asema 32 kt:n RAM bufferilla

- 32-bittinen moniajokäyttöjärjestelmä

- Väylänopeus 50 Mt/s

- 36 erillistä DMA-kanavaa

- 16-bittinen stereoääni

- 44,1 KHz äänen näyttöönottotaajuus

- Dolby Surround Sound

- 16-bittinen digitaalinen signaaliprosessori (DSP)

- 2 Mt DRAM-muistia

- 1 Mt VRAM-muistia

- 32 kt SRAM-muistia (paristovarmennettu)

- 2 laajennuspaikkaa

Lisää aiheesta