Atari: Game over - Kadonneen aarteen metsästäjät

Ohjaus: Zak Penn

Kesto: 1 tunti 6 minuuttia

Muuta: Katsottavissa ilmaiseksi Microsoftin Xbox Video -palvelussa

On aika panna piste spekulaatiolle. Hautasiko Atari oikeasti myymättä jääneet kökköpelit autiomaahan vuoden 1983 videopeliromahduksen jälkimainingeissa?

1980-luvun alussa peliteollisuus pullisteli voimiensa tunnossa. Steven Spielbergin ohjaama E.T. pyöri elokuvateattereissa ja Atari oli hankkinut isolla rahalla oikeudet lisenssipeliin. Ainoa ongelma oli, että jos peli haluttiin saada joulumarkkinoille, pitäisi se paiskia kasaan viidessä viikossa. Itsevarmuutta puhkuva Howard Scott Warshaw sanoi, että onnistuu.

Jokainen pelihistoriaa seurannut tietää, mitä siitä seurasi: kiireellä kasattu lisenssipeli paljastui kalkkunaksi ja jälleenmyyjät lähettivät ripakoppakaupalla pelikasetteja takaisin Atarille. Pelikupla puhkesi, Atari ajautui isoihin ongelmiin ja ylimääräiset pelikasetit hävitettiin.

Tästä syntyi eräs peliteollisuuden suurimmista myyteistä, joka vuosikymmenten aikana sai liki indymäiset mittasuhteet. Legendat kertoivat, että miljoonia E.T.-pelikasetteja on haudattu New Mexicon Alamogordon kaatopaikalle.

Nyt aiheesta on tehty dokumentti, joka paljastaa, mikä oli pelikasettien kohtalo. Onko Alamogordon myyttinen kaatopaikka todella pelimaailman vastine sille haudatulle pyramidille, josta Indiana Jones löysi Liiton arkin?

Synninpäästö

Reilun tunnin mittaiseksi koosteeksi tutkimusmatkasta kasattu Atari: Game Over on todella kiehtova katsaus myös Atarin historiaan. Ruudussa näkyvät kaikki tuon ajan tunnetuimmat atarilaiset aina Nolan Bushnellista lähtien.

Itseoikeutetusti pääosaa tässä tarinassa esittää E.T.-projektin ruorissa häärinyt Howard Scott Warshaw, joka oli aikakautensa tunnetuimpia pelinkehittäjiä. Hän onnistui puristamaan Atari 2600:sta irti oleellisimman ja tehtaili liudan ikimuistoisia pelireliikkejä, joista tunnetuin lienee E.T.:n ohella Yar’s Revenge.

Vaikka dokumentti kertookin peliarkeologiasta, sen suurin ansio on Warshawin maineen puhdistaminen. Ilkeät kielet ovat syyttäneet E.T.:tä koko peliromahduksesta, vaikka kyseessä oli todella monen asian summa. Warshaw teki viidessä viikossa parhaansa eikä E.T. oikeasti ole niin huono kuin sen maine antaisi olettaa.

Tapauksen jälkipyykki jätti Warshawiin todella syvät arvet. Koska peliromahdus kulminoitui juuri epäonniseen lisenssipeliin, tuli hänestä pelialalla persona non grata. Warshaw paiski hommia jopa kiinteistövälittäjänä ennen kuin löysi uuden kutsumuksen psykologin ammatista.

Olen itsekin varsin avoimesti rutannut E.T.:n jopa lehtien palstoilla asti. Dokumentin jälkeen olen aidosti pahoillani tästä, sillä Warshaw vaikuttaa varsin sympaattiselta tyypiltä, jonka perimmäisenä tavoitteena oli työstää paras mahdollinen peli annetuilla resursseilla.

Viimeinen ristiretki

Tunnin kestävän dokumentin loppuhuipennus on liikuttavaa katseltavaa, Indiana Jonesilta lainaava tyyli kantaa aina lopputeksteihin saakka. Atari: Game Over tarjoaa todella mielenkiintoisen katsauksen erääseen pelihistorian mielenkiintoisimmista myyteistä, eikä matka jää pelkän sanahelinän tasolle.

Toisaalta asialla spekulointi on ollut tärkeä osa peliharrastusta, joten toden ja tarun suhde sekoittuu tämän dokumentin myötä. Siinä missä Indiana Jonesit pitävät myytit ja legendat hengissä, Atari: Game Over antaa lopullisen vastauksen sille, mitä Alamogordossa todella tapahtui, kun osakekurssit pamahtivat punaiselle.

Kamerat seuraavat taustoittamisen ohella myös varsinaisen kaivausprojektin tapahtumia sekä pienehköä kansanliikettä, joka seurasi arkeologeja kaatopaikalle. Kaiken muun hyvän lisäksi dokumentti on täysin ilmainen. Jos video on kadonnut YouTubesta, viralliseen katsomiseen tarvitsee Microsoftin valmistaman konsolin.

Lisää aiheesta

  • Suomen pelihistoria museoon - Elämyksiä Vapriikissa

    Museokeskus Vapriikkiin Tampereelle aukeaa loppuvuodesta 2016 Suomen pelimuseo, joka kertoo suomalaisen pelaamisen monikymmenvuotisen historian sen ansaitsemissa puitteissa. Mistä digitaalinen pelaaminen Suomessa alkoi, miten se kehittyi vuosien saatossa ja miten se päätyi nykyiseen asemaansa?…
  • Ajassa - Virtuaalinen odysseia

    Kun puhutaan virtuaalitodellisuudesta, tulee mieleen Matrix ja Star Trek, Science fiction, joka on vielä kaukana tuolla jossain. Saattaa olla yllättävä tieto, että taskussasi voi jo olla virtuaalitodellisuuteen kykenevä laite.
    Korvakuulokkeet ovat vieneet meidät oopperaan, bändin keikalle…
  • Ajassa - Silmälappuvideopeliä

    Virtuaalitodellisuus on melkein täällä. Paljon puhuttu Oculus Rift saa vakavan haastajan Sonyn Project Morpheuksesta.
    Virtuaalitodellisuusbisnes elää mielenkiintoisia aikoja. Kukaan ei halua lanseerata raakiletta, sillä kaikkien valmistajien pelkona on ensireaktioiden turmeleminen.…