Bayonetta 2 - Painu noita helvettiin!

bayo5 Kuka kumma on mysteerinen maskimies?

Sorja, väkivaltainen Bayonetta leikkii tulella, sillä se tihkuu pitkiä sääriä, perskuvakulmia ja kaksimielisyyksiä. Onneksi Bayonetta on jo niin överiseksistinen, ettei siitä kehtaa valittaa kukaan.

Bayonetta on noita, jolla on diili helvetin, eikun siis Infernon kanssa. Siksi Taivaan, eiku Paradison, enkelit yrittävät nirhiä noidan. Bayonetta vain on sen kaliiberin mimmi, että hänen elämäänsä siipiveikot eivät edes hidasta, saati lopeta.

Jos Bayonetta on kova luu, sitä on konsolipelimarkkinoilla myös Platinum Games. Heidän pelinsä ovat poikkeuksetta omaperäisiä ja mielikuvituksellisia, sellaisia, joita tylsät megapelitalot eivät tekisi vaikka maksettaisi.

Mutta johtuuko tylsistä suuryhtiöistä, että vaikka vuonna 2010 julkaistu Bayonetta (Pelit 1/2010, 90 pistettä) oli kriitikoiden ja pelaajien rakastama ja VGChartz arvaa PlayBox-myynnin ylittäneen kahden miljoonan kappaleen, ei jatko-osa ollut itsestään selvä.

Vasta kun Nintendo avasi lompakkonsa Wii U -yksinoikeutta vastaan, pitkäsäärinen noitakaunotar pääsi jälleen potkimaan enkeleitä persiille. Siitähän se poru sitten vasta alkoikin!

Ootko noita?

Bayonetta oli överein ikinä pelaamani peli. Peruspelissä mikään ei estänyt sekä käsissään että jaloissaan pistooleja pitävää noitanaista potkimasta ja ampumasta vuoren kokoisia enkelipahiksia, kipittämästä pystysuoraa seinää talon katolle ja kutsumaan helvetin demonit repimään enkelit palasiksi. Siksi Bayonetta nousi kirkkaasti ohi minkään muun ikinä pelaamani toimintapelin. Se oli niin sulava, monipuolinen, tyylikkään itseironinen ja välillä vain pöhkön hauska, että sen hylkimiseen pystyivät vain tylsät tosikot ja mielikuvituksettomat ihmishylkiöt.

Kun kaikkien aikojen parhaalle mättöpelille tehdään jatko-osaa, ovat odotukset korkealla. Voiko Bayonetta 2 olla yhtä hyvä kuin erinomainen edeltäjänsä?

Bayonetta kakkosta ei kannata pelata ennen kuin on kokenut ensimmäisen pelin kokonaisuudessaan. Bayonetta-maailman termejä tai ykkösen tapahtumia selitellään lyhyesti vain ensimmäisen toimintakohtauksen taustalla, joten uusi pelaaja on takuuvarmasti ulkona kaiken maailman Umbral Witcheistä, Lumen Sageista ja Eyes of the Worldeista.

Onneksi (ainakin) Bayonetta 2:n erikoisversion kylkiäisenä tulee ykkös-Bayonettan Wii U -versio, joten ummikkokin voi heti vemputtaa tattia kaksi kertaa kauemmin.

bayo4 Enkeleitä onko heitä? Ei ne tuollaisia olleet minun rippiraamatussani!

Epäjumalainen näytelmä

Kuten Dante aikoinaan, Bayonettakin joutuu matkalle alamaailmaan.

Joulushoppailun keskeyttänyt enkeli-invaasio saa dramaattisen käänteen, kun yksi Bayonettan palvelijademoneista pääsee irti noidan otteesta. BFF ja kilpanoitasisko Jeanne uhraa henkensä pelastaessaan Bayonettaa. Kaveria ei jätetä, joten Bayonetta varaa ensimmäisen matkan helvettiin ja lähtee noutamaan ystävänsä sielua.

Jo ensimmäinen taso sisältää muun muassa akrobaattista ADHD-kamppailua lentokoneen siivellä, pilvenpiirtäjän seinällä käytävän matsin demonilohikäärmettä vastaan ja enemmän vihjailevia kuvakulmia kuin keskivertopeleissä yhteensä. Tämä se on aitoa Bayonettaa!

Perusteiltaan Bayonettan taistelusysteemi on samanlainen kuin muissa nopeissa mättöpeleissä. On nopeampaa mutta heikompaa lyöntiä, ja hitaampaa mutta vahvempaa potkua. Bayonettassa käsiin ja jalkoihin saa kumpaankin valita kiitettävän erilaisesti käyttäytyvät aseet, mikä tekee taistelutaktiikoista miellyttävän monipuolisia.

Se, mikä taistelut nostaa yli muiden lajityypin kilpakumppanien tiivistyy yhteen yksinkertaiseen oivallukseen: Bayonetta ei blokkaa. Käytössä on vain väistönappi, mutta oikea-aikaisella väistöllä aika hidastuu ja vastaiskut saa helpommin perille. Blokin puuttuminen tekee taisteluista vauhdikkaampia, näyttävämpiä ja sulavampia. Tyylikkäät väistöt muuttuvat vastaiskuiksi ja övereiksi superhyökkäyksiksi. Systeemi on tarpeeksi yksinkertainen vasta-alkajan ymmärrettäväksi, mutta siitä löytyy opeteltavaa mestariksi halajaville.

Susi enkelin nahoissa

Matka helvettiin johtaa noidan mystiselle vuorelle, jossa portit Infernoon ja Paradisoon legendan mukaan sijaitsevat. Toisin kuin ykkösessä, tie ei ole päällystetty vain enkeleiden sisuskaluilla, myös demonit saavat revolverikorkkarista otsalohkoonsa. Erityismaininnan ansaitsee Bayonettan enkelidesign. Poissa ovat tylsät perussiipimiehet, tilalla vaikkapa uskontokritiikkiä: ulkoisesti kovin pyhän näköisiä kentaureita potkimalla niiden panssarin alta paljastuu groteskeja hirviöitä. Yllättäen Platinumin näkemys demoneista on paljon enkeleitä tylsempi.

Pelin ensimmäinen puolikas on niin hieno toimintaspektaakkeli, että olin sen perusteella nimeämässä kakkosen yli ykkösen. Meno on täydellisesti rytmitettyä, välillä mätkitään ja potkitaan isojakin vihollisjoukkoja, toisinaan ratkotaan yksinkertaisia puzzleja, tutkitaan maisemia tai vaikka pysäytetään aika ja juostaan hyökyaallon sisällä vastarannalle. Pitkään aikaan en ole pelannut yhtä sujuvan hauskaa ja yksinkertaisen viihdyttävää viihdetuotetta, ja kun vielä grafiikka on Wii Uun parasta, on toimintaspektaakkelin viihdearvo taattu.

Mutta valitettavasti menomatka helvettiin on mielenkiintoisempi kuin paluu. Infernon porttien avauduttua itse paikalla vain piipahdetaan pikaisesti. Erilaisia pikkupiruja esitellään lukuisia, mutta suurinta osaa vastaan ei taistella kuin kerran tai pari. Loppupeli kierrätetään ykkösen vihollisia, kunnes yhtäkkiä ollaan jo viimeisessä taistelussa. Aivan kuin Platinumilta olisi loppunut aika kesken.

Pelin toinen puolikas onkin sen suurin riippakivi. Vaikka sekin tarjoaa överiä toimintahuvia, ei Inferno pärjää pelin rakentamille mielikuville paikasta. Myöskään överispektaakkelinuppi ei ole yhtä kaakossa kuin ykkösessä. Johtuneeko siitä, että pelisarjan isä Hideki Kamiya vastasi kakkosessa lähinnä vain tarinasta?

Vajaan kymmentuntista tarinaa pidentävät läpäisyn jälkeen aukeavat haastekentät ja kaksinpelimoodi, jossa voi co-oparin kanssa mätkiä päätarinasta tuttuja kohtauksia. Kiva kun ovat mukana, mutta en kaipaisi niitä vaikkeivät olisikaan. Noitamimmin ohjaaminen luonnistuu myös täppäriruutua sohimalla, mutta se on joku demonien keksintö, sillä padikontrollit ovat jumalaiset.

Kakkos-Bayonetta jää pirun verran jälkeen loistavasta edeltäjästään. Lähtötaso on siis korkealla, ja Bayonetta 2 onkin yksi tämän vuoden parhaista toimintapeleistä. Koska samaan pakettiin on ahdettu myös loistava ykkönen, peli löytyy jokaisen Wii U -pelaajan Mario Shopping Kartista.

Bayonetta 2 on toiseksi överein pelaamani peli ikinä. Sekin on aika paljon se.

Juho Penttilä

 

90

Toinen Bayonetta on toiseksi paras Bayonetta.

bayo1 Helvetillinen sukellusvene on iloinen nähdessään Bayonettan.

 

 

 Vanha on kuin Wii Uusi

Koska toinen Bayonetta on toiseksi paras Bayonetta, onneksi mukana on ykkönen, joka on ykkönen.

Wii U:n versio siitä on todella onnistunut. Se ei kärsi samoista ruudunpäivityksen ongelmista kuin Bayonettan pahamaineinen PS3-versio, vaan meno on sulavan sutjakkaa ensimmäisestä hautausmaataistelusta aina megalomaaniseen viimeiseen koitokseen asti.

Uutta on vain vähän, mutta miksi muuttaa täydellisyyttä? Wii U:n Bayonettassa notkean noidan saa vaatetettua jatko-osan sponsoroineen monikansallisen viihdeyrityksen maskottien mukaan. Prinsessa Peachina helvetin demonien sijaan Bayonetta kutsuu erikoisiskuillaan paikalle jättimäisen Bowserin, Samuksen pukuun sonnustautunut noita muuttuu palloksi ja räiskii käsikanuunallaan.

Ja vaikka Nintendon E3-messuilla kohauttanut poikatyttö-Link osoittautui sittenkin pojaksi, antaa Bayonetta ilon aiheen tyttö-Linkistä haaveilijoille: Linkin vihreään tunikaan sonnustautuneena hän pystyy jopa ensi kertaa puolustautumaan hyökkäyksiltä.

Uudet puvut ovat kuitenkin pieni uudistus, ja istuvat pelin tunnelmaan harvinaisen huonosti. Wii Uulla ykkösta voi pelata myös jatko-osasta tutuilla kosketuskontrolleilla, mutta ne ovat aivan yhtä tarpeettomat kuin kakkosessa.

Kuten niin monessa muussakin asiassa, ykkönen on parempi kuin kakkonen. Visuaalisesti pidän ykkösen pitkätukkaisesta Bayonettasta enemmän kuin parturissa käyneestä kakkos-Bayonettasta.

 

Bayonetta 2

Arvosteltu: Wii U

Nintendo/Sega/Platinum Games

Versio: Arvostelu

Moninpeli: 2

Ikäraja: 16

90