Bitwisards kääntää pelinteon huumoriksi

[caption id="attachment_24329" align="alignnone" width="640"]Kuva: Yle Kuvapalvelu, Jukka Lintinen, Miha Rinne Kuva: Yle Kuvapalvelu, Jukka Lintinen, Miha Rinne[/caption]

Miha Rinteen Matkailua Pelialalla -sarjakuva muuntuu psykokomediasarjaksi, joka esitetään Yle Areenassa. Rinne esitteli syksyllä ilmestyvää sarjaa Tampere Kuplii -festivaaleilla.

Sarjakuvassa kaksi jäpikkää dokumentoivat pelialaa Suomessa ja ulkomailla härskin inhorealistisesti, myrkynmustan huumorin ja nöyrän vittuuntuneisuuden puristuksessa. Terapeuttisena nettisarjakuvana syntynyt kokoelma pohjautuu todellisuuteen ja on ainutlaatuinen kurkistus alan hoiperteleviin alkuaskeliin.

Yle Areenassa komedia esitetään nimellä Bitwisards - nuoret gurut kyberavaruudesta. Nimenmuutos tuli Ylen suunnasta, koska tarinassa ei ole juuri matkailla vaan keskitytään yhdessä huoneessa koodaaviin hulluihin. Kymmenen kuusiminuuttista jaksoa kattavat kirjan ensimmäisen luvun, joissa matkailemaan ei tosiaan päästä. Jos jatkoa tulee, niin seuraavaksi lähdettäisiin Englantiin.

Jarno Elosen käsikirjoitus vakuutti Rinteen. ”Luotto Jarnoon on iso. Hän on itsekin pelialalta ja ymmärtää materiaalin”, Rinne kertoi. Sarjakuvajuuri näkyy lavastuksissa, sillä kulisseissa vilisee Rinteen piirtämiä lappuja, proppeja, ajatuskuplia sekä keyframe-animaatioita. Näyttelijöiden sekaan lisätty piirrosmateriaali kuvaa usein hahmojen ajatusmaailmaa, joten kokonaisuus muistuttaa lievästi Scott Pilgrim -leffan tyyliä. Festivaaleilla esitettiin raakamateriaalia sarjasta, ja tähän saakka näkemäni oli veikeästi tehty.

Tilaisuudessa julkistettiin myös päänäyttelijät. Sarjassa nähdään Santeri Mäntylä, Ylermi Rajamaa, Antti Vuorenmaa, Kari Ketonen ja Arttu Kurttila. Näyttelijävalinnat ovat kauttaaltaan mainioita ja näyttävät esikuviltaan. Etenkin sympaattisen hyväuskoisena dokkaristina hymyävä Mäntylä ja persiille potkiva Ketonen Ice Hairina hykerryttivät. Rinne kommentoi, että Ketosen impro on mieletöntä, ja Dr. Sex Slavelle partansa antaneella Kurttilalla on erittäin hyvä hihitys. Cameorooleissa nähdään mm. sarjakuvataiteilijat Tuuli Hypen ja Milla Paloniemi, ja vilahtaapa mukana myös Rinne itse.

Bitwisards-komedian ensiesitys on Areenassa alkusyksystä 2016. Matkailua pelialalla -sarjakuvasta ilmestyy elokuussa uusintajulkaisu, jonka mukana löytyy uusi, 20 sivun spin-off Esson klinikka, jossa pelintekijät perustavat startup-sairaalan.